Under 2023 köpte det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden kvarteret Labbet i Ebbepark för 125 miljoner kronor. Tanken är att kvarteret, där bland annat Valla vårdcentral ligger, ska rivas och ersättas av nya byggnader. Men även i de nya byggnaderna planeras plats för vårdcentralsverksamhet.
På kort tid har redaktionen dock fått flera tips om Valla vårdcentral. Kontentan av tipsen är att vårdcentralen inte längre ska leva vidare i området efter rivningen – och att BVC, familjecentralen och öppna förskolan också försvinner.
När vi når hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Östergötland Fredrik Sjöstrand (M) visar det sig att även han har mottagit mejl.
– Jag vet inte riktigt vad mejlen står för eller vad bakgrunden är. Jag kliar mig lite i huvudet över det här. Det finns inga politiska beslut tagna eller som är på gång i närtid. Det jag vet är att det pågår en översyn av primärvården i hela Östergötland för att se vilken geografi vårdcentralerna ska finnas i, säger han.
Även Johan Nordén, primärvårdschef i Östergötland, har nåtts av oron:
– Det är ingen av oss som förstår var det här kommer ifrån. De besked vi har fått är att vi kommer att kunna vara kvar i befintliga lokaler i mellan sex och åtta år till. Sen är vår bestämda uppfattning att det fortsatt behövs en vårdcentral i området. Det är en ganska stor verksamhet med cirka 18 000 listade patienter.
– Exakt vilken markplätt i Valla vi pratar om är för tidigt att säga. Det är en process som vi driver tillsammans med regionens fastighetsavdelning och som vi inte känner oss så stressade över just nu, fortsätter han.
Inte heller Karolina Rydbrant, ansvarig chef vid familjecentralen i Valla, känner till något nedläggningshot.
– Att byggnaden ska rivas har vi känt till länge. Men vi räknar med att få vara kvar här, säger hon.
Kommunens socialdirektör Yvonne Thilander är inne på samma spår.
– I dag känner jag inte till att någon familjecentral skulle vara hotad. Snarare tvärtom. Vi ska finnas ute i områdena och där är familjecentralerna en bra plattform, säger hon.
Översynen av primärvården i länet inleddes under 2023. Målet är att ta fram ett förslag på en investeringsplan, när det gäller vårdcentralerna, som politikerna kan ta ställning till. Exakt när planen kan vara färdig är oklart.
– Det vi har undersökt fram till årsskiftet är hur befolkningen kommer att förändras i Östergötland och vi har också skapat oss en bild av kommunernas översiktsplanering. Vi behöver väga in alla perspektiv när vi investerar i våra vårdcentraler, säger Johan Nordén och fortsätter:
– Generellt sett ser vi stora befolkningsökningar i Linköping och Norrköping – och att åldersstrukturerna kommer att förändras i de mindre kommunerna. Men i Linköping har vi behov av mer vårdcentralsverksamhet framåt.
Vi har tidigare berättat att regionens intention är att flytta Nygatans vårdcentral i Linköping till den norra delen av länsstyrelsehuset. Det finns också planer på en ny vårdcentral i Djurgården.
– I södra delen av Linköping har vi Ekholmens vårdcentral, med 22 000 listade patienter. Den här delen av staden växer och när vi spanar framåt tror vi att det är nödvändigt att hitta mer vårdcentralsverksamhet även där. Det är ett behov som verkligen trycker på, säger primärvårdschefen Johan Nordén.