Det var tidigare i veckan som vi kunde berätta att Region Östergötland ska initiera en utredning om framtidens akutsjukvård i länet.
Det är något som skapat oro hos läkarna inom akutsjukvården.
Bakgrunden är att man på Universitetssjukhuset i Linköping sedan 2005 successivt infört en ny arbetsmodell där man har specialiserade läkare inom akutsjukvården. Med facit i hand har satsningen lett till att akutmottagningen i Linköping blivit Sveriges bäst bemannade, när man ser till egna läkare och kompetentsnivåsnitt.
LÄS MER: Regiondirektören lovar utredning
I Norrköping och Motala har man ännu inte nått dit men läkarnas förhoppning är att även de andra sjukhusen ska få ta del av arbetssättet i Linköping. Men efter att beskedet kommit om utredningen finns det nu en farhåga om att utvecklingen kan komma att bromsas av regionens sparkrav om man inte får alla fakta på bordet. Specialister i akutsjukvård som Corren talat med anser att regionen tvärtom skulle spara pengar på en fullt införd akutsjukvård i regionen, bland annat genom minskat antal inläggningar.
En av dem som känner oro är Frida Meyer, överläkare i akutsjukvård.
Ska det ske några förändringar ser hon det viktigt att läkarna utifrån sin specialisering kan få vara med och tycka till.
– Vi är ju intresserade av en konstruktiv dialog där man talar med oss istället för om oss, säger hon.
Enligt henne är regionens största problem platsbristen, som i sin tur orsakas av bristen på sjuksköterskor.
LÄS MER: Hård kritik mot regionledningen
När det nya arbetssättet infördes berättar hon att det ledde till en puckelkostnad. Sedan dess har man kunnat skruva upp produktionen.
– Det handlar om vilka ekonomiska modeller man väljer att utgå ifrån, säger hon.
Enligt henne måste all kompetent personal ses som kapital.
– Det kan se dyrt ut att vi är många specialistläkare just nu. Men vi har gjort många lovande försök med nya arbetssätt senaste tiden.
Bland annat handlar det om ett snabbspår för patienter med enklare åkommor som kan få möjlighet att träffa en erfaren läkare som snabbt kan göra en bedömning av patientens tillstånd, vilket enligt Frida Meyer också frigör resurser för dem med allvarliga tillstånd.
– Det blir effektivt både för patienten och för systemet, säger hon.
LÄS MER: Akut brist på sjuksköterskor
Skulle det ske en omorganisation som inte är i linje med kärnverksamhetens uppdrag kan det i stället få till följd att läkare slutar.
– Då blir det i stället en större belastning om erfarna läkare försvinner, vilket kommer drabba patienter som söker akut vård, säger hon.
Även Diana Hasselqvist och Rani Toll, båda två specialistläkare inom akutsjukvård, känner oro inför framtiden.
– Det är viktigt att tänka på att i traditionell sjukvård skickar man ofta ner de minst erfarna. Det är en enorm skillnad mot att jobba med snabba kloka och erfarna läkare, sjuksystrar och undersköterskor som har ett intresse för akutsjukvård, säger Rani Toll.
De säger att en utredning måste göras utifrån fakta och att man inte får tappa patientperspektivet.
– Den får inte bromsa utvecklingen av akutsjukvårdens fortsatta landvinning i Östergötland, säger Diana Hasselqvist.
Den som kommer att ansvara för utredningen är Regions Östergötlands vårddirektör Martin Magnusson. Han säger att det här är något som man inom regionen ska göra gemensamt med personerna som arbetar i de olika verksamheterna.
– Vi måste alla vara med och diskutera hur vi ska möta framtiden, säger han.
Han förstår personalens oro men säger att man inte är ute efter att försämra något som i dag fungerar bra. Inte heller vill han ge några förslag på hur verksamheterna ska se ut i framtiden.
Däremot säger han att framtiden innebär utmaningar, bland annat i form av en åldrande befolkning. Men även platsbristen är ett problem för regionen.
– Vi kommer inte att kunna rekrytera medarbetare på samma sätt som tidigare, säger han.
Sjukvården i Region Östergötland tampas med ekonomiska problem och har som mål att spara drygt en miljard kronor.
Kommer sparkraven att påverka akutsjukvården?– Det kan jag inte svara på. Det finns ingen del som per automatik är fredad. Kan man göra samma sak med lägre kostnadsökning är det bra, säger han.
Hur tycker du att akutsjukvården fungerar i dag?– Akutsjukvården fungerar på många sätt bra. Sedan finns det patienter som söker vård som skulle få vård i primärvården. men det finns jättemånga styrkor och god kompetens, säger han.
– Sedan har vi ett politiskt uppdrag att sträva efter så jämlik vård som möjligt.
LÄS MER: De räddar liv varje dag