Vinnergi blir bara större för varje år som går. Sedan 2019 har de nästan fyrdubblat omsättningen, och med alla dotterbolag inräknade låg den på 765 miljoner kronor i senaste bokslutet. Inom de tolv närmsta månaderna räknar de att nå den magiska siffran på en miljard kronor i omsättning.
– Det är ju kraften i att vi är lite större, så växer hela kakan sakta men säkert, säger företagets vd Pierre Wallgren.
År 2019 hade de precis flyttat in i lokalerna på S:t Larsgatan 3 vid resecentrum i Linköping för att få mer plats. I sommar ska de flytta igen, till ännu större ytor på Platensgatan.
Vinnergi sysslar med konsultverksamhet inom framförallt telekom och energiinfrastruktur. Det kan handla om att de är med och projekterar när fibernätet i en kommun ska utvidgas, eller när en solcellspark ska byggas.
Bolaget är resultatet av en hopslagning av andra företag. Telekomdelen, som står för ungefär 70 procent av omsättningen, grundades i Linköping. Det är även här huvudkontoret ligger.
Tillväxten som man åtnjutit de senaste åren har också lett till att deras tidigare huvudägare Sobro nu lämnat. In i bilden kommer istället det Köpenhamnsbaserade investmentbolaget Polaris, som äger företag med en sammanlagd omsättning på drygt 8,7 miljarder kronor.
– Polaris sitter ju på andra verktyg för oss som företag att skala i just den tillväxtfas vi är: strax under en miljard, kanske upp till tre miljarder. Det är det som de är duktiga på, säger Alexander Åkerberg med den saftiga titeln "tillväxtchef".
Samtidigt behåller Vinnergi möjligheten för delägarskap bland anställda, säger Pierre Wallgren.
– Medarbetarägandet kvarstår precis på samma sätt, så den modellen bygger vi vidare på.
Under de senaste åren har man inte bara vuxit i pengar och huvuden – områdena man verkar inom har också blivit fler, och det har blivit allt mer befogat att börja prata om en Vinnergi-koncern. Verksamheten som ägnade sig åt mjukvaruutveckling har knoppats av och blev dotterbolaget Bitvis. Vinnergi har också sin egen rekryteringsfirma i Tech talents.
–Under resans gång förstod vi att för att vi ska göra framtiden smartare och kritisk infrastruktur bättre i vårt samhälle så krävs det inte bara expertis, utan vi behöver kanske addera svar på kompetensbristen, vilket vi delvis lyckats med tack vare etableringen av Tech talents-bolaget, säger Wallgren.
Företaget har också utvidgat sin konsultverksamhet till fält som för fem år sen i princip inte fanns. Inom förnyelsebar energi har man gått från noll intäkter till drygt 20 miljoner på ungefär 1,5 år.
– Det är ju en betydande tillväxtmotor just nu.
Men det finns även baksidor med sol- och vindkraft. Eftersom produktionen är svår att planera krävs det att man har reserver i andra delar av nätet som kan gå in om solen inte lyser eller vinden blåser. Det kan också bli problem åt andra hållet om väderförhållande är gynnsamma, och det produceras överskottsel som då måste gå nånstans. Kan man inte hantera överskottet blir systemet mer instabilt, och delar av nätet riskerar i värsta fall att slås ut.
Hur ser ni på möjligheten för sol- och vindkraften att byggas ut när man samtidigt vill skapa ett stabilare elnät?
– Hela omställningen måste ju till. De förnyelsebara energikällorna måste vi ta hand om i systemet, med olika former av mellanlagring som batterier. Det är klart att utmaningarna kommer att öka, men innovationskraften ökar ju också hela tiden, säger Wallgren.
– Efterfrågan på vad som behöver ske i samhället är väldigt tydlig.
På Vinnergi tror de på att göra elnätet smartare.
– Istället för att vi gräver nya dyra kablar för att möta den där piken som sker vid ett tillfälle på en månad eller vecka, så behöver vi istället balansera resurserna som redan existerar i nätet, genom att dra ner eller öka effekten beroende på behovet.
Det kan exempelvis handla om elbolag som installerar nya elmätare hos kunderna för att i större utsträckning möjliggöra planering av elkonsumtionen – vilket just dotterbolaget Bitvis tagit fram en lösning för.
Nästa stora steg för Vinnergi blir expansion utomlands, men exakt till vilket land vill de inte gå ut med riktigt än.
– Vi ser ju stor potential i andra länder som inte har kommit lika långt som vi när det kommer till fiberinfrastruktur, säger Wallgren och avslutar:
– Vi får väl gå språkkurs nu. Tyska kanske?