S lyfter trygghetsfrågorna: "Behöver jobba gemensamt"

Tryggheten och välfärden är Linköpingsbornas absolut viktigaste frågor. Det konstaterar Socialdemokraterna när partiet presenterar sitt valmanifest inför höstens kommunval.

Socialdemokraternas Eva Lindh och Kristina Edlund menar att Linköpingsbornas viktigaste valfrågor är tryggheten och välfärden. "Det kvittar om vi är i Harvestad och Sturefors eller Berga och Ryd, trygghetsfrågan kommer upp hela tiden", säger Kristina Edlund.

Socialdemokraternas Eva Lindh och Kristina Edlund menar att Linköpingsbornas viktigaste valfrågor är tryggheten och välfärden. "Det kvittar om vi är i Harvestad och Sturefors eller Berga och Ryd, trygghetsfrågan kommer upp hela tiden", säger Kristina Edlund.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-08-25 11:00

Partiets lokala ordförande Eva Lindh och gruppledaren, tillika förstanamnet, Kristina Edlund slår sig ned på sommargågatan i centrala Linköping. I händerna har de partiets vallöften samlade och nedtecknade i ett enda dokument – vallöften som kontinuerligt har basunerats ut till Linköpingsborna under de senaste månaderna. Efter intensiv dörrknackning runt om bostadsområdena, inte minst under valrörelsen, drar S-politikerna en gemensam slutsats.

undefined
"Vi i S vet att om vi ska jobba mot kriminaliteten så handlar det både om hårda tag men också det förebyggande arbetet. Det förebyggande arbetet har inte skett i tillräckligt hög grad i Linköping den senaste mandatperioden", säger Eva Lindh på frågan om möjligheterna att enas med Moderaterna.

– Det vi har hört den senaste tiden, när vi är ute och pratar med människor, är att det är ett antal saker som sticker ut, och som Linköpingsborna bryr sig väldigt mycket om. Det är trygghets- och välfärdsfrågorna, säger Eva Lindh.

– Det kvittar om vi är i Harvestad och Sturefors eller Berga och Ryd, trygghetsfrågan kommer upp hela tiden. Vi förlorade ju majoriteten vid förra valet och Linköpingsborna var tydliga med att vi då inte hade svaret på de viktigaste frågorna, fortsätter Kristina Edlund.

undefined
Valrörelsen är igång. Socialdemokraterna har försett sig med tröjor där statsminister Magdalena Andersson figurerar.

Som S tidigare har meddelat vill partiet bland annat undanta Skäggetorp, Berga och Ryd från EBO-lagen – vilket skulle innebära att asylsökande inte kan bosätta sig i stadsdelarna. S vill också verka för fler kommunala övervakningskameror, fler lokala polisstationer och ett fortsatt arbete för att flytta ut socialtjänsten i de utsatta stadsdelarna. Något som inte meddelats tidigare är partiets vilja att införa aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd.

– Alla som kan jobba ska jobba. Aktivitetsplikt innebär att personer med försörjningsstöd har ett krav att inom 14 dagar vara i någon form av aktivitet. Det är ett krav på den enskilda individen men det är också ett krav på mig som politiker att se till att det finns aktiviteter att gå till, säger Kristina Edlund.

undefined
Med omfördelningar i kommunens budget och ett ökat uttag från de kommunala bolagen vill Eva Lindh och Kristina Edlund finansiera Socialdemokraternas förslag på satsningar. "Jag tror inte att Tekniska verkens möjligheter att vara med och bidra till ett grönare Linköping bromsas inte in genom ett större uttag", säger Kristina Edlund.

När ni berättar om vad ni vill i trygghetsfrågan låter det som att ni bör kunna enas med exempelvis Moderaterna. Nu när det är en av Linköpingsbornas viktigaste frågor, kommer ni ta ansvar för det?

Det är olyckligt att Moderaterna inte tog vår utsträckta hand under den här mandatperioden. Om jag får möjlighet att leda kommunen efter valet är det jätteviktigt att även M sitter med vid förhandlingsbordet. Vi behöver gemensamt, i våra partier, jobba långsiktigt med de här frågorna, säger Kristina Edlund.

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens nuvarande ordförande, svarar så här på samma fråga:

– Jag tror också att vi kan enas. Jag upplever inte att S har motarbetat de trygghetssatsningar som vi har genomfört under den här mandatperioden. Sedan hör det kanske till deras oppositionsroll att de vill att saker och ting ska hända snabbare.

– Jag tror att vi skulle tjäna på att ha bredare diskussioner för en del åtgärder kopplade till trygghetsarbetet. Om man ser till kommunens huvudsakliga uppdrag handlar det mycket om långsiktiga förebyggande åtgärder – och i dem behövs kontinuitet, fortsätter han.

undefined
Niklas Borg och Moderaterna tackade, tidigare under mandatperioden, nej till Socialdemokraternas invit om ett samarbete i trygghetsfrågan. "Det var ett politiskt spel av rang av S. De sträckte bara ut en hand till oss. Vi ville jättegärna samarbete för breda överenskommelser i trygghetsfrågan men då skulle vi ha gjort det som en hel allians och inte som ett enskilt parti", sa Niklas Borg i en tidigare intervju.

Om trygghetsarbetet nu är så viktigt som era båda partier säger, skulle ni inte rent utav kunna sätta er i ett styre tillsammans?

– I trygghetsfrågan skulle vi nog ha ganska lätt att komma överens med Socialdemokraterna men i ett styre är det betydligt mer än så. Det finns en del avgörande skillnader mellan partierna i synen på exempelvis valfrihet och företagande. Jag stänger inte den dörren, men det är inte vårt förstaval. Det finns andra partier som vi ligger närmare, säger Niklas Borg.

Mer om S valmanifest

Inom välfärdsområdet, som Socialdemokraterna menar är en annan viktig fråga för Linköpingsborna, lovar partiet bland annat att genomföra följande åtgärder:

Socialsekreterare ute i skolorna.

Obligatoriska hälsosamtal på gymnasiet.

Mer elevstöd i enskilda undervisningsgrupper.

Frukost för elever på skolor där det finns ett behov.

Återta all hemtjänst i kommunal regi.

Öka antalet anställda i äldreomsorgen.

Ta bort delade turer inom omsorgen.

Inför språkkrav för personalen inom äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!