Två år kvar i opposition: "Läget är väldigt allvarligt"

Socialdemokraterna i Linköping gick till val med löften om ökad trygghet. Skjutningar och rån har aktualiserat frågan ytterligare. Men flirten med Moderaterna möttes med kalla handen.

Socialdemokraterna fick nej på sin invit om samarbete med Moderaterna kring trygghetsfrågor. "Synd. Vi hade önskat att S och M tillsammans tagit ansvar inom det här extremt komplexa och svåra området för att kunna nå långsiktiga lösningar", säger Kristina Edlund.

Socialdemokraterna fick nej på sin invit om samarbete med Moderaterna kring trygghetsfrågor. "Synd. Vi hade önskat att S och M tillsammans tagit ansvar inom det här extremt komplexa och svåra området för att kunna nå långsiktiga lösningar", säger Kristina Edlund.

Foto: Johan Rödin

Linköping2021-01-17 18:00

Det blev maktskifte i Linköping efter valet 2018. Socialdemokraterna var visserligen fortsatt största parti men hamnade i opposition. Kristina Edlund, gruppledare för Socialdemokraterna i Linköping, kan konstatera att pandemin i stor utsträckning präglat perioden så här långt.

Hur skulle du sammanfatta de två år som gått?

– När vi stänger böckerna för den här mandatperioden kan vi konstatera att det är Alliansen som styrt Linköping i 12 av 16 år. Vi ser ett antal brister som vi vill ta tag i. Men pandemin har gjort det speciellt. Vi har varit tydliga med att vi vill försöka samverka så mycket som möjligt under pandemin för Linköpingsbornas bästa och där tycker jag att mina kolleger och partivänner tagit ett stort ansvar. Men det finns ett par områden som vi har sagt att vi aldrig kommer att backa på. Det är arbetsmiljön och tryggheten, säger Kristina Edlund.

Linköping sticker ut de senaste åren när det gäller skjutningar och sprängningar. Hur pass allvarliga är problemen?

– Läget är väldigt allvarligt. Jag har också berörts väldigt mycket av de personrån som inträffat senaste tiden. Det är otroligt allvarligt att våra ungdomar inte ska kunna känna sig trygga när de är i stan eller på väg hem kvällstid. Tyvärr går utvecklingen i flera av våra stadsdelar åt fel håll. Det är många Linköpingsbor – oavsett vilken stadsdel man lever i – som känner sig otrygga. Vi jobbar stenhårt för att försöka ta fram lösningar på de här frågorna.

Under hösten 2020 presenterade Socialdemokraterna förslag på åtgärder inom trygghetsområdet och sökte samarbete med det andra riktigt stora partiet, Moderaterna.

 Var det en allvarligt menad invit eller bara politiskt spel?

– Det var en allvarlig invit. Vi har i många år pratat om ett parallellsamhälle som vi inom Socialdemokraterna aldrig kan acceptera. Vi har lagt fram ett antal motioner som vi hade hoppats att även Moderaterna skulle ställa sig bakom. M och S har ju egen majoritet i kommunfullmäktige. I dagsläget är det ett minoritetsstyre där Alliansen är beroende av Sverigedemokraternas stöd för att få igenom sina förslag. Vi hade önskat att S och M tillsammans tagit ansvar inom det här extremt komplexa och svåra området för att kunna nå långsiktiga lösningar.

undefined
Socialdemokraterna fick nej på sin invit om samarbete med Moderaterna kring trygghetsfrågor. "Synd. Vi hade önskat att S och M tillsammans tagit ansvar inom det här extremt komplexa och svåra området för att kunna nå långsiktiga lösningar", säger Kristina Edlund.

Kommunstyrelsens ordförande och Moderaternas gruppledare Niklas Borg svarade tack – men nej tack – på förslaget om S+M-samarbete.

Kan du inte förstå att han inte är beredd att spräcka Alliansen för att gå er till mötes. Hade det inte varit bättre att bjuda in hela Alliansen för en blocköverskridande lösning?

– Vi tror att Socialdemokraterna och Moderaterna är de partier som har en politik som lättast kan möta varandra i de här frågorna och att jag är övertygad om att vi hade tagit det längre än vad de kommer att lyckas med inom Alliansen. Vi har ju haft ett antal skjutningar och en av Sveriges största sprängningar i vår kommun. Vi skulle behöva ta ett ordentligt grepp för att gemensamt hitta lösningar när det gäller de kriminella gängen. Här saknar jag verkligen Moderaterna i debatten. Jag tycker de är väldigt frånvarande.

Alliansen har ju gjort saker inom trygghetsområdet. I december kom besked om ökad bevakning med väktare ute i olika stadsdelar.

– Det tycker jag är jättebra. Det var ju det vi införde i innerstan 2017 och som man nu utvecklar.

Du har också varit ivrig förespråkare för ökad kameraövervakning?

– Ja, det är en jätteviktig fråga. Det är en av de frågor vi lagt in motion om under mandatperioden. Vi ser också ett stort behov av att polisen sätter upp sina kameror – som de har lovat på nationell nivå. Vi skulle gärna komplettera det med att kommunen har ett antal kameror på olika fastigheter, som skolor och idrottshallar. Där har Alliansen valt att säga nej. Jag kan se att det finns andra kommuner som gör det Linköping inte lyckas med där.

Integritetskränkning brukar lyftas fram som ett argument mot kameror på allmänna platser. Du ser inte det som ett problem?

– Nej, vi vill sätta upp kameror i områden där vi ser att vi har stora utmaningar och som jag ser det är den tystnadskultur som råder ett större problem när det gäller polisens möjligheter att utreda brott. Och då tror jag att kameror är en viktig del i det arbetet.

Vad har ni konkret gjort efter valet för förbättrad trygghet?

– Vi har lagt en motion om att bli pilotkommun när det gäller folk- och bostadsräkning. Vi är övertygade om att vi inte har full kontroll på vilka som bor i hyreslägenheterna i våra stadsdelar. En annan fråga är bidragsfusket och välfärdsbrotten som vi vet finns i Linköping. Där tittar vi vad som händer i Södertälje och Stockholm för vi vet att många av de problem som finns i storstäderna kommer även till oss. Vi har också försökt starta en diskussion med Alliansen om de olovliga bosättningar vi har i kommunen. Där är vi inte heller ense. Vi ser ett stort problem med den illegala bosättningen i småbåtshamnen dit man troligen kan koppla människohandel, svartarbete och även prostitution.

Vad vill ni göra där?

– Det är noll tolerans som ska gälla – precis som det är i andra kommuner som haft samma utmaningar som vi de senaste åren. När jag pratar med poliser och läser motioner på nationell nivå anser man att man har tillräckligt med verktyg. Där är det tyvärr politiken som inte pekat tillräckligt tydligt.

I slutet av förra året som kom uppgifter om att analyser av avloppsvattnet visar på ökad narkotikaanvändning i Linköping. Det är ytterligare en utveckling som oroar Edlund.

– Narkotikahanteringen göder gängkriminaliteten. Vi måste verkligen jobba för att bryta den trenden.

I Lagen för eget boende (EBO) från 1994 görs det möjligt för asylsökande att ordna eget boende istället för att bo på Migrationsverkets anläggningsboenden, till exempel hos vänner eller släkt, utan att förlora sitt bidrag. 

Kritik från flera kommuner om att detta bidragit till segregation och trångboddhet har lett till ett lagförslag om undantag där asylsökande inte har rätt till dagersättning om de flyttar till ett område med socioekonomiska utmaningar.

Kristina Edlund ser den förändringen som positiv och som en möjlighet.

– Det gör att vi som kommun nu äntligen har möjlighet att lyfta bort ett antal stadsdelar. Vi har sagt att hela Skäggetorp ska omfattas men också delar av Ryd och Berga. Där ligger det en motion som jag hoppas att Alliansen kommer att rösta bifall för. Linköping är en segregerad stad och vi behöver titta på både migrations- och integrationsfrågan. 

Hur då?

– På flera sätt. V kan ju tyvärr konstatera att det är många med utländsk bakgrund som inte kommer i arbete eller studier i den utsträckning vi skulle vilja. När det gäller migrationen kommer vi att titta på migrationskommitténs förslag till ny migrationslag samt olika lokala förslag. Det kan röra allt från språkkrav till samhällsinformation och EBO-lagen.

undefined
"Tyvärr går utvecklingen i flera av våra stadsdelar åt fel håll. Många Linköpingsbor känner sig otrygga", säger Kristina Edlund.

Ni hade ju trots allt makten 2014–2018 och det var oroligt i stadsdelarna redan då. Kan man inte ställa er till svars för vad ni gjorde eller inte gjorde dessa fyra år?

– Så klart får man ställa oss till svars för det om man vill. Vi har absolut en del i den här utvecklingen och måste ta vårt ansvar. Tittar man i backspegeln finns det vissa områden där vi skulle ha legat på hårdare. Det är allt från ändringar i EBO-lagen som vi inte genomförde då men som vi landat i nu och som ger oss fler verktyg än vi hade förra mandatperioden. Och jag skulle gärna ha sett att vi jobbade ännu hårdare mot det parallellsamhälle som vi ser växa fram med allt från svartarbete till svarta hyreskontrakt. Samtidigt är det bara 1–1,5 år sedan regeringen gjorde det möjligt för oss och fastighetsägarna att jobba mot just svarta hyreskontrakt. 

Många av de förslag på trygghetsområdet som ni landat i och fört fram efter valet är väldigt lika de Sverigedemokraterna gick till val på lokalt i Linköping.

– Sverigedemokraterna har sin historia och Socialdemokraterna har sin. Vi duckar inte för problemen och tar fram förslag som vi kan stå bakom. Jag kan tänka mig att SD aldrig skulle kunna tänka sig att samarbeta med S. Och det känns bra om jag ska vara ärlig. För vi står långt, långt från varandra på många områden. Och vårt parti kommer aldrig att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Kristina Edlund.

Utöver tryggheten är arbetsmiljön det område där Socialdemokraterna i Linköping, enligt Kristina Edlund, inte är beredda att backa och kompromissa under den borgfred som råder under coronapandemin.

– Där har ju tyvärr pandemin visat att det finns stora brister. Det kommer att krävas ganska stora förändringar inom äldreomsorgen framöver.

Som vad då?

– Vi har jobbat hårt för rätten till heltid. Tyvärr har Alliansen valt att bromsa det arbete vi inledde på det området förra mandatperioden. VI jobbar också mycket med att titta på hur vi kan slopa delade turer och på möjligheter till arbetskläder till personal inom äldreomsorgen.

Men på riksplanet är det ju ditt eget parti som styr och där har regeringen fått hård kritik över hur det sett ut med bland annat smittspridning inom äldreomsorgen under pandemin.

– Då får man gå tillbaka och titta på att mycket kring äldreomsorgen styrs av den kommunala politiken. Och som jag sa tidigare. I 12 av 16 år har alliansen styrt här i Linköping. Och runt om i landet är det också så att det är nästan fler kommuner som styrs av alliansen än av Socialdemokrater, säger Kristina Edlund. 

Så styrs Linköping

Den styrande alliansen består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. De fick tillsammans 39 av 79 mandat vid valet 2018 vilket innebar att de inte fick egen majoritet i kommunfullmäktige. 

Sedan november blev Alliansen än mer decimerad när en liberal, Michael Cocozza, uteslöts från sitt parti. Han behåller sin plats i fullmäktige och har valt att starta sin egen politiska rörelse, kallad Linköpingslistan (LL), tillsammans med ytterligare en avhoppad partikamrat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!