"Klarar inte av en flyktingkris utan ordning och reda"

Socialdemokraterna vill att Skäggetorp, Ryd och delar av Berga undantas från mottagandet av asylsökanden. Förslaget fick nej av kommunfullmäktige – och den styrande alliansen.

Kristina Edlund och hennes Socialdemokraterna vill se att Skäggetorp, Ryd och delar av Berga undantas från mottagandet av asylsökande. Förslaget fick under tisdagen nej av kommunfullmäktige i Linköping.

Kristina Edlund och hennes Socialdemokraterna vill se att Skäggetorp, Ryd och delar av Berga undantas från mottagandet av asylsökande. Förslaget fick under tisdagen nej av kommunfullmäktige i Linköping.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-03-30 14:30

Kristina Edlund, Socialdemokraternas gruppledare i Linköping, har varit öppen med att partiet lokalt har omvärderat sin politik under de senaste åren. En av insikterna handlar om den så kallade Ebo-lagen, alltså den lag som ger asylsökande friheten att bosätta sig var de vill med rätt till statliga och kommunala bidrag. I en motion som lämnades in för över ett och ett halvt år sedan föreslår S att asylsökanden ska stoppas från att bosätta sig i tre av Linköpings bostadsområden. 

Sedan januari 2022 har svenska kommuner en möjlighet att anmäla stadsdelar, för undantag, till Migrationsverket.

undefined
Partierna i kommunfullmäktige var oense i frågan om undantag från Ebo-lagen. Motionen röstades dock ned.

– Vår motion avslås med hänvisning till att Alliansen inte anser att det är lösningen på problemet. Samtidigt har den politiska ledningen, sedan motionen skrevs, inte låtit en enda tjänsteperson utreda förslaget, sa Kristina Edlund vid tisdagens kommunfullmäktige (kf).

– Ebo-lagstiftningen har koncentrerat mottagandet till vissa kommuner i Sverige och resultatet har blivit segregation och trångboddhet, fortsatte hon.

Hennes partikollega Elias Aguirre kopplade partiets förslag till den flyktingkris som just nu pågår i Europa.

– Vi har fått en allvarlig utveckling i vårt närområde, ett grymt krig som drabbar civilbefolkningen hårt i Ukraina. Det ställer alla frågor om flyktingmottagande till Linköping på sin spets och det gäller att vi ser till att sköta oss bättre som samhälle nu än vad vi gjorde 2015. Vi klarar inte en till flyktingkris utan ordning och reda i mottagandet, sa han.

undefined
"För att vi i Linköping ska få en rimlig chans att ta hand om den stora integrationsskuld som staten lagt på oss behövs ett avskaffande av Ebo-lagen och att staten tar ett ekonomisk ansvar för sin migrationspolitik", säger Niklas Borg (M).

Linköpingslistan ställde sig bakom S-förslaget medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjorde det motsatta. Niklas Borg (M) anser inte att ett undantag av vissa stadsdelar är lösningen på problemen i Linköping.

– Ebo-lagen instiftades säkerligen med goda intentioner men verkligheten har visat att den har varit direkt skadlig mot vår integration. Det bästa hade varit att avskaffa den för länge sedan, men vi är glada att regeringen tagit initiativ till det nu, sa han vid kf och fortsatte:

– Men att göra som det föreslås i motionen? Nej vi tror inte att det är lösningen på problemet. Vi tror snarare att vi skulle få ännu större problem med till exempel olovlig andrahandsuthyrning och svarta hyreskontrakt i det här stadsdelarna.

Åsa Wennergren (L) är inne på samma linje:

– Det är inte lösningen för trygghet och en bättre integration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!