Kritiken: "Fem procent är väldigt låga siffror"

Stångåstaden och Hyresgästföreningen kom överens om att höja Linköpingshyrorna med 4,95 procent. Branschorganisationen Fastighetsägarna är kritiska till nivån. "Det är väldigt låga siffror", säger Rikard Norman, ansvarig för näringspolitik hos Fastighetsägarna.

Den genomsnittliga hyreshöjningen i Sverige i år är hittills fem procent. Det är en för låg siffra enligt Rikard Norman på Fastighetsägarna. "Stångåstaden får självklart komma till vilka uppgörelser de vill men vi vore inte nöjda med samma nivå. Det är viktigt att deras nivå inte blir ett märke”, säger han.

Den genomsnittliga hyreshöjningen i Sverige i år är hittills fem procent. Det är en för låg siffra enligt Rikard Norman på Fastighetsägarna. "Stångåstaden får självklart komma till vilka uppgörelser de vill men vi vore inte nöjda med samma nivå. Det är viktigt att deras nivå inte blir ett märke”, säger han.

Foto: Zenaida Hadzimahovic

Linköping2024-01-22 05:00

Den 17 januari var hyresförhandlingarna, för över 322 000 lägenheter runt om i Sverige, klara. Den genomsnittliga höjningen är fem procent vilket är den största ökningen på över 30 år. I Linköping möttes Hyresgästföreningen och det kommunala fastighetsbolaget Stångåstaden vid 4,95 procent – en nyhet som kommunicerades i början av veckan. En rekordstor höjning för Linköping.

Men branschorganisationen Fastighetsägarna, som företräder privata fastighetsägare med 7 269 lägenheter i Linköping, tycker att procentsatsen är för låg. I slutet av förra året föreslog Fastighetsägarna en höjning på 12 procent.

– Hyresgästföreningen, vi och Sveriges allmännytta har tagit fram en trepartsöverenskommelse om hur hyrorna ska förhandlas. De överenskommelser som vi hittills kan se i landet är inte i enlighet med den överenskommelsen. Kostnadsökningarna som ska ligga till grund av trepartsöverenskommelsen landar någonstans kring 14 procent – då är förstås fem procent väldigt låga siffror, säger Rikard Norman på Fastighetsägarna i Linköping.

undefined
Fastighetsägarna företrädare flera privata fastighetsägare i Linköping. "Det vi har sett, redan innan det läge vi är i nu, är att många fastighetsägare har dragit ner på underhåll, renoveringar och framförallt nyproduktion", säger Rikard Norman.

Trepartsmodellen gäller sedan två år tillbaka. Den innebär, aningen förenklat, att parterna ska ta hänsyn till kostnaderna de tre senaste åren. Den specificerar också vilka kostnader som ska räknas in i underlaget.

– I trepartsmodellen finns det skrivit att man ska ta hänsyn till fastighetsägarnas och hyresgästernas situation. Det är den sistnämnda som har fått ett enormt stort genomslag i yrkandena från Hyresgästföreningen, säger Rikard Norman.

Hyresgästföreningen, lokalt i Linköping, menar att Fastighetsägarnas föreslagna hyreshöjning inte skulle vara långsiktigt hållbar eller möjlig för hyresgästerna. De anser att även hyresvärdarna, och inte bara hyresgästerna, behöver se över sin ekonomi i det här läget.

undefined
Stångåstaden och Hyresgästföreningen kom nyligen överens om att höja hyrorna, för cirka 18 000 Linköpingslägenheter, med fem procent.

Kan inte fastighetsägarna sänka sina kostnader på annat sätt än att ta ut allt i höjd hyra?

– Det vi redan har sett är att många fastighetsägare har dragit ner på underhåll, renoveringar och framförallt nyproduktion. Det som händer när lönsamheten i att förvalta hyresbostäder sjunker är att intresset för det minskar. Så även intresset för att investera i hyresrätter. Det drabbar till viss del befintliga hyresgäster men framförallt de personer som i dag inte har en hyresrätt men som vill ha en, säger Rikard Norman och fortsätter:

– Det finns ett enormt spann inom branschen. Vissa bolag går bra, men det går inte att bygga en bransch och ett pris på att vissa råkar befinna sig i en perfekt sits tack vare ageranden längre tillbaka i tiden.

undefined
Hyresgästföreningen i Linköping anser att Fastighetsägarnas föreslagna hyreshöjning är alldeles för hög och att fastighetsägarna är skyldiga att se över sin ekonomi på annat sätt. På samma sätt som hyresgästerna har gjort på grund av kostnatsutvecklingen i samhället.

Kan man räkna med att hyresgästerna ska klara av så höga hyreshöjningar?

– Det är en större diskussion som lätt kan misstolkas. Men om ett affärsdrivande företag tvingas att ta hela kostnadsutvecklingen kommer företaget dra ned på saker – och i det här fallet en ökad nyproduktion. Man behöver istället titta på hur den andel av hushållen, som inte klarar av en sådan hyreshöjning, ska få stöd. Det rimliga vore att sociala bostadspolitiken och skattemedel trädde in.

Fastighetsägarna hoppas ha kommit överens med Hyresgästföreningen senast 1 april.

– Men det är klart att en oberoende skiljeman är en möjlig utgång, säger Rikard Norman.

Hur påverkar redan klara överenskommelser era förhandlingar?

– Det påverkar inte vår inställning men det kommer garanterat påverka diskussionen.

Karta: Fastighetsägarna Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!