Rekordstor hyreshöjning i Linköping

4,95 procent. Så mycket har Hyresgästföreningen och Stångåstaden kommit överens om att höja hyrorna i Linköping. Höjningen är rekordstor. "Det är redan tufft för många hyresgäster", säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Höjningen av hyrorna i Linköping är rekordstor. Samtidigt förekommer högre höjningar i andra städer runt om i Sverige.

Höjningen av hyrorna i Linköping är rekordstor. Samtidigt förekommer högre höjningar i andra städer runt om i Sverige.

Foto: Victor Bomgren/arkivbild

Linköping2024-01-15 11:24

I slutet av november förra året meddelade branschorganisationen Fastighetsägarna, som företräder flera privata fastighetsägare i Linköping, att de ansåg att 2024-års hyreshöjning borde landa på 12 procent. Under 2023 var den genomsnittliga höjningen i Sverige 4,1 procent, vilket då var den högsta hyreshöjningen på 30 år. I år ser hyreshöjningarna, runt om i landet, ut att bli ännu högre. I Norrköping höjs hyrorna med 5,3 procent. I Malmö likaså.

undefined
"Vi har fått anstränga oss från båda håll, och träffats många gånger". Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson om hyresförhandlingarna med Stångåstaden.

När Stångåstaden, som förvaltar cirka 18 000 lägenheter i Linköping, kom överens med Hyresgästföreningen förra året blev hyreshöjningen 3,95 procent. Redan då användes ordet "rekordstor". I år landar hyreshöjningen ännu högre – på 4,95 procent. För en normalstor trea med en månadshyra på 7 000 kronor innebär höjningen 346 kronor i månaden. Hyran gäller från 1 februari.

– Vi är överens nu. Det är vad vi brukar kommunicera. Sen ligger det väl i sakens natur att vi inte var på den nivån från början och att Stångåstaden gärna hade sett en större ökning. Med tanke på hur det ser ut för hyresgästerna så spelar varje krona roll. Det är redan tufft för många hyresgäster, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson och fortsätter:

– Hyresgästerna har redan förändrat sina beteenden. Man väljer annorlunda i mataffären eller när man planerar semestern. Då är det rimligt att hyresvärdarna gör samma sak. Att man inte bara skyfflar över kostnaderna på hyresgästerna.

undefined
"Det gäller att ge och ta för att komma överens. Det har varit tuffa förhandlingar men det hänger på att båda parterna är konstruktiva", säger Stångåstadens vd Fredrik Törnqvist.

Sedan ett antal år tillbaka sker hyresförhandlingarna utifrån trepartsmodellen. Den innebär att parterna ska ta hänsyn till kostnaderna de tre senaste åren. I det här fallet är det 2021, 2022 och 2023 som räknas in.

– Det har varit två väldigt tuffa år, med otroligt höga kostnadsökningar. Inflationen är på 17 procent om man räknar ihop 2022 och 2023. Att vi då har lyckats komma överens lokalt är en styrka, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

Men det är en rekordstor höjning ändå?

– Så är det. Men det är för att samhällsekonomin ser ut som den gör. Det är svårt att jämföra med perioden då vi hade minusränta och nästan ingen inflation alls. Man måste sätta det i ett sammanhang.

– För att klara kostnadsökningarna gäller det att vi hittar sätt att rationalisera. Vi har verkligen kämpat med vår budget för att göra allt så effektivt som möjligt, fortsätter Fredrik Törnqvist.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!