Så mycket kan hyrorna i Linköping höjas: "Höga nivåer"

12 procent. Så mycket vill Fastighetsägarna att hyrorna ska höjas i Linköping efter årsskiftet. "Vi ser inte att det är en höjning som är långsiktigt hållbar eller möjlig för hyresgästerna", säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresförhandlingarna inför 2024 är inledda. I Linköping föreslår branschorganisationen Fastighetsägarna en höjning på 12 procent. Kommunala Stångåstaden kommenterar inte hyresförhandlingen förrän den är klar.

Hyresförhandlingarna inför 2024 är inledda. I Linköping föreslår branschorganisationen Fastighetsägarna en höjning på 12 procent. Kommunala Stångåstaden kommenterar inte hyresförhandlingen förrän den är klar.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-11-30 15:50

När röken hade lagt sig, och hyresförhandlingarna för 2023 var färdiga, visade det sig att den genomsnittliga höjningen av en hyra i Sverige landade på 4,1 procent – den högsta höjningen på 30 år. Årets förhandlingar har inletts tuffare än fjolårets, något som tidningen Hem & Hyra har rapporterat om. Många fastighetsägare vill att hyrorna ska höjas med tolv procent men på vissa håll är kraven så höga som 17 procent. Häromveckan kom ett första besked från Linköping.

undefined
Rikard Norman är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna i Linköping. "Det är inte rimligt att företagen ska stå för hela kostnaden", säger han.

Branschorganisationen Fastighetsägarna, som företräder flera privata fastighetsägare, vill att hyrorna i Linköping höjs med 12 procent. I Boxholm, Kinda, Mjölby, Motala, Vadstena, Ydre, Åtvidaberg och Ödeshög är förslaget 11 procent. I Linköping är det 7 269 lägenheter som berörs av förslaget och Fastighetsägarna bedömer att hyreshöjningen skulle innebära att månadskostnaden, för en hyresrättstrea, ökar med 800 kronor.

– Kostnadsökningen för fastighetsägarna är enorm. Räntor, vatten, värme, avfallshantering, byggpriser och byggmaterial – allt har blivit dyrare. Tittar man på byggkostnadsindex de senaste åren har det varit betydligt högre än både inflationen och hyreshöjningarna. Det är inte rimligt att företagen ska stå för hela kostnaden. Det som skulle hända är att deras marginaler och deras intresse för att investera i både underhåll och nyproduktion krymper, säger Rikard Norman, ansvarig för näringspolitik på Fastighetsägarna i Linköping.

Sedan två år tillbaka sker hyresförhandlingen utifrån den så kallade trepartsmodellen – en modell som Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta kommit överens om med Hyresgästföreningen. Den innebär att parterna ska ta hänsyn till kostnaderna de tre senaste åren. Den höga inflation som just nu pågår kommer att påverka förhandlingarna i tre år framöver.

– Förra året hade vi bara ett år med stora kostnadsökningar som vi tog hänsyn till. I år har vi två. Så när vi stoppar in allt i räknesnurran landar vi på någonstans runt 14 procent – men i modellen ska man också ta hänsyn till hyresgästernas situation. Det är därför vi går ner några procent, säger Rikard Norman.

undefined
Hyresgästföreningen ligger på Drottninggatan i Linköping.

Men för hyresgästerna är det väl redan ett ekonomiskt tufft läge?

– Visst är det så, och det är det för alla. Men det vi också noterar är att, om vi kollar på de privatpersoner som äger sitt eget boende, är tio procent ingenting. Där har kostnaderna ökat mycket mer, säger Rikard Norman.

Så ni anser höjningen vara rimlig?

– Rent krasst. Ska hyresrätter överhuvudtaget gå att äga och förvalta måste hyran hänga med kostnadsutvecklingen. Det är inte svårare än så.

undefined
Stångåstaden, med vd:n Fredrik Törnqvist, har som tradition att inte kommentera hyresförhandlingarna förrän de är färdiga. Efter förra förhandlingen höjde bolaget hyrorna med 3,95 procent medan snittet i Sverige var 4,1 procent. "Vi och Hyresgästföreningen har lovat varandra att vi inte går ut med några siffror utan jobbar fram något tillsammans", säger Fredrik Törnqvist.

Den stora hyresvärden i Linköping är kommunala Stångåstaden – med omkring 14 000 bostäder som påverkas av den årliga hyresförhandlingen. Bolaget vill inte kommentera vare sig sina egna eller Fastighetsägarnas krav på hyreshöjningar.

– Vår process drar igång inom kort. Vi har ett antal förhandlingstillfällen inbokade under december. Men vi och Hyresgästföreningen har lovat varandra att göra jobbet tillsammans. Vi kommenterar inga nivåer förrän vi är överens, säger vd:n Fredrik Törnqvist.

Benny Andersson är förhandlare på Hyresgästföreningen i Linköping. När vi når honom har han ännu inte tagit del av Fastighetsägarnas förslag på hyreshöjning:

– Jag kan väl konstatera att det här är jämförbara nivåer som det vi har sett på många andra orter under hösten. Från vårt håll ser vi inte att det är en höjning som är långsiktigt hållbar eller möjlig för hyresgästerna. Det finns en verklighet med kraftiga kostnadsökningar på allt från mat och drivmedel som gör att hyresgästernas utrymme för att klara av en kraftig hyreshöjning är väldigt begränsat. Det är väldigt höga nivåer som fastighetsägarna yrkar på.

undefined
Benny Andersson är förhandlare hos Hyresgästföreningen i Linköping. "Jag kan konstatera att det är väldigt höga nivåer som fastighetsägarna yrkar på", säger han.

Vad tror ni skulle hända om hyrorna höjdes på den här nivån?

– Vi från Hyresgästföreningen presenterade nyligen att ett antal hundra tusen unga svenskar fortfarande bor kvar hemma, fastän man inte vill. Orsaken är ju att det är för dyrt. Om man då höjer med tio procent skulle det knappast underlätta för den gruppen.

Men krävs inte den här hyresnivån för att kunna äga och förvalta hyresrätter?

– Jag känner igen argumenten. Vi kan konstatera att det har varit otroligt lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter under många år och är man långsiktig i sitt agerande borde man ha stoppat undan resurser inför tider som inte är lika goda.

Mer om Fastighetsägarna

Branschorganisationen Fastighetsägarna företrädare privata fastighetsägare i flera östgötska kommuner. Här är det antal hyresrätter som påverkas av Fastighetsägarnas föreslagna hyreshöjning i respektive kommuner:

Linköping, 7 269.

Motala, 1 812.

Mjölby, 1 279.

Vadstena, 248.

Åtvidaberg, 173.

Kinda, 115.

Ödeshög, 78.

Boxholm, 11.

Ydre, 8.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!