Avstängd mobil efter trakasserier: "Är inte rimligt"

Över 400 valrelaterade brott har anmälts inom polisregion Öst under 2022. I ett av dessa är Miljöpartiets Maria Moraes målsägare. "Jag har stängt av telefonvägen", säger politikern.

Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes har tvingats till åtgärder på grund av hat och trakasserier inför valet.

Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes har tvingats till åtgärder på grund av hat och trakasserier inför valet.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-09-07 05:00

I början av augusti kunde vi, genom en enkätundersökning, konstatera att en fjärdedel av Linköpings kommunfullmäktigeledamöter någon gång har utsatts för hat, hot eller trakasserier. En av de politiker som gick ut och berättade om sina erfarenheter var Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes. Nu, inför valet, har hon mottagit ytterligare meddelanden av hotfull karaktär.

undefined
Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes har utsatts för kränkningar och trakasserier under valåret. Nu har hon tvingats att stänga av sin mobiltelefon. "Det är inte rimligt att vara ute och jobba och samtidigt ta ett telefonsamtal utan att veta om det är en tjänsteperson, en reporter eller någon som skriker att jag är en psykopat som ringer", säger hon.

I ett yttrande, internt i kommunen, skriver säkerhetschefen Anders Fernemark följande: "Under våren och sommaren har Maria Moraes mottagit flertalet brev och mejl med hotfulla uttalanden samt andra trakasserier och kränkningar vilka har polisanmälts. Hon kommer inför kommande val att exponeras i media kontinuerligt. Bedömningen är att hoten och trakasserierna kan komma att öka".

– Det är framförallt via brev och telefon som jag har fått till mig trakasserierna. Vi har valt att stänga av direktvägen, via telefon, till mig. Det är inte rimligt att vara ute och jobba och samtidigt ta ett telefonsamtal utan att veta om det är en tjänsteperson, en reporter eller någon som skriker att jag är en psykopat som ringer. Väljarna kan nå mig på andra sätt, säger Maria Moraes och fortsätter:

– Det är klart att det skapar en negativ arbetsmiljö för mig som politiker, men samtidigt får jag absolut mest positiv feedback. Jag försöker att leva på den.

undefined
Enligt polisens statistik har över 400 valrelaterade brott anmälts under 2022. Ett antal av dessa brott kan komma att tas bort från den kategorin efter att de utretts.

Enligt polisens statistik har det anmälts över 400 valrelaterade brott, i den region som Linköping ingår i, från vecka 14 i år fram till vecka 34. Här ingår de brott som förtroendevalda politiker utsätts för. År 2018 var anmälningarna omkring 200 stycken vid samma tidpunkt.

– Jag kan inte gå in i detalj på utredningarna men generellt kan jag säga att vi från polisen ser allvarligt på hat- och demokratibrott. I valtider kan vi se en viss uppgång gällande brott mot förtroendevalda och att många brott landar i skadegörelser mot till exempel valaffischer och valstugor. Även hot och trakasserier ökar, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg.

Hur hanterar ni polisanmälningar från förtroendevalda?

– Vi hanterar dem som vi brukar göra vid den här typen av brott, det är samma procedur. Vi planerar och inriktar våra resurser, både på kort och lång sikt, för att skydda våra förtroendevalda.

– Det är viktigt att politikerna verkligen polisanmäler. Då har vi lättare att skapa oss en lägesbild, säger Dennis Johansson Strömberg.

undefined
Kommunens säkerhetschef Anders Fernemark berättar att säkerhetsavdelningen finns där som ett stöd och ett bollplank när de förtroendevalda utsätts för brott.

Kommunens säkerhetschef Anders Fernemark kommenterar hat och hot mot förtroendevalda så här:

– Det är väldigt få incidenter som vi har fått kännedom om angående de förtroendevaldas säkerhetssituation. När en politiker polisanmäler ett brott finns vi som stöd, som ett bollplank, och partierna har också själva funktioner som hanterar de här frågorna internt. Oavsett vill vi finnas där som stöd.

– Vi har haft flera utbildningsinsatser med våra politiker och vi har tagit fram en förenklad mall för en riskanalys – vad politikerna bör tänka på när de åker ut till vissa platser och vad de ska göra om något händer, fortsätter han.

Vid en polisanmälan, vidtar ni några ytterligare åtgärder?

– Nej, det gör inte vi. När det blir ett polisärende har de ett ansvar, om det skulle finnas en dignitet i anmälan, säger Anders Fernemark.

Hur ser säkerhetssituationen ut för själva valet i sig?

– Jag vet att vi är rustade för att genomföra valet på ett säkert sätt.

Valrelaterade brott

"Brott som bedöms ha koppling till valet taggas från 1 april 2022 som valrelaterade. Med valrelaterade brott avses alla typer av brott som har koppling till valrörelsen eller har utförts med syfte att påverka valresultatet. Valrelaterade brott kan taggas exempelvis vid anmälningsupptagning, granskning eller i slutet på ett ärende. Det innebär att antal brott som bedöms vara valrelaterade kan omprövas och variera över tid".

Källa: www.polisen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!