Svar till 77 rektorer: "Tvungna att ta ställning"

I veckan kritiserade Linköpings 77 rektorer det politiska styret S+M för agerande i frågan om Folkungaskolans musikklasser. "Men vi var tvungna att ta ställning, folk stoppade oss på stan och undrade".

Folkungaskolans musikklasser fortsätter att engagera. Nu får 77 rektorer svar på sin kritik mot att kommunledningen tog ställning i frågan om musikklasserna.

Folkungaskolans musikklasser fortsätter att engagera. Nu får 77 rektorer svar på sin kritik mot att kommunledningen tog ställning i frågan om musikklasserna.

Foto: Dennis Petersson/TT/Victor Bomgren

Linköping2023-05-19 14:00

Det säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Anledningen till kritik i rektorernas skrivelse "Hör upp kommunstyrelsen i Linköping" var Kristina Edlunds och Niklas Borgs (M) uttalande i Corren att de inte står bakom skolledningens intention att blanda musikklasserna med högstadiets övriga klasser.

Rektorerna gav däremot sitt stöd till Folkungaskolans ledning och tyckte att det var ytterst olyckligt att man från politiskt håll gick ut i den här frågan.

"Det är vi rektorer som har en lagreglerad befogenhet att leda och samordna det pedagogiska arbetet, mandat att besluta om skolans inre organisation och resursfördelning samt fatta de beslut och utöva det ansvar som framgår av skollagstiftningen", skrev rektorerna och bad politiken att respektera deras uppdrag.

Skrivelsen slutar med en direkt fråga till kommunstyrelsen: Vill Linköpings kommun ha rädda rektorer som inte vågar fatta beslut?

Kristina Edlund har tagit del av rektorernas kritik.

– Rektorerna ska inte vara oroliga för att skolan ska bli politikerstyrd och vi vill inte ha rädda rektorer. Men det var svårt att inte reagera i den här frågan.

Varför var det svårt?

– Därför att många människor frågade oss vad vi tyckte. Vi har känt trycket från Linköpingsborna. De frågade via mejl, vi fick telefonsamtal, folk stoppade mig på stan och i affärer och undrade. Alla ville veta vår ställning. Hela situationen kring högstadiets musikklasser har hanterats dåligt och det var extremt olyckligt att vi politiker fick veta om en så stor förändring via media.

– Som ordförande i kommunstyrelsen står jag till svars för ett beslut som påverkar och engagerar hela Linköping. I en sådan situation var vi tvungna att tydliggöra var vi står. Att vi vill att musikklasserna ska vara intakta nästa läsår tills man fattar ett beslut enligt de processer som finns.

Rektorerna anser att när ni från politiskt håll väljer att öppet kritisera ledningen på Folkungaskolan skapar det allt annat än modiga rektorer. De ber er politiker att inte blanda er i deras arbete. Ska ni inte prata om det med rektorerna?

– Det är klart att vi ska ha möte med rektorer. Vi ska träffas och prata. Vi kan kanske inte prata med alla 77 rektorer, men med så många som möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!