En enda elev sökte: "Rimligt att vi prioriterar"

En enda elev har Kungsbergsskolan som sitt förstahandsval till högstadiet, så långt man kan se nu. Det är en av orsakerna till att Kungsbergsskolans högstadium snart är historia.

Elias Aguirre (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att han förstår att föräldrar och elever är arga och besvikna. Men i valet att satsa på utbildade lärare eller hålla i gång tomma lokaler är valet inte svårt, säger han.

Elias Aguirre (S) ordförande i barn- och ungdomsnämnden säger att han förstår att föräldrar och elever är arga och besvikna. Men i valet att satsa på utbildade lärare eller hålla i gång tomma lokaler är valet inte svårt, säger han.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-02-09 12:30

Barn- och ungdomsnämndens nytillträdde ordförande Elias Aguirre (S) beklagar det som hänt. Men säger att det finns skäl att göra det man nu ska besluta om att göra. Stänga ett helt högstadium.

– Vi har minskande elevkullar i Linköping och det är en verklighet vi måste anpassa oss till. Då är det rimligt att vi prioriterar de skolor som elever söker sig till och de skolor som är mer etablerade. Då hamnar tyvärr Kungsbergsskolan i kläm. Men vi ser det ändå som en bättre väg än att stänga skolor på annat håll.

Är det få sökande till skolan, menar du?

– Precis. Det är bara en elev som sökt den här skolan i första hand under skolvalet i januari. Det tyder på att man från föräldrahåll har sett att det inte är på den här skolan som framtiden finns.

Tror du att detta har att göra med beskedet förra året om att det är oklart om Nya Kungsbergsskolan  någonsin blir verklighet?

– Klart att den diskussionen påverkar söktrycket dit. Det märker vi också bland lärare.

Hade det inte varit möjligt att driva ett högstadium några år till så att sjuorna kunde slutat nian, innan ni stängde den?

– Det skulle blivit väldigt svårt och vi skulle under lång tid haft en stor överkapacitet i lokaler om vi drev vidare. Då är det rimligare att satsa på de skolor där det finns ett söktryck och där det går lättare att rekrytera lärare. Det är väldigt tråkigt för de här eleverna och deras föräldrar som hoppats på en bra skolgång och funnit sig till rätta.

Jag har förstått att det kan komma fler nedläggningsbesked gällande andra skolor också?

– Det stämmer. Men det är för tidigt att säga hur omfattande det blir. Det vi ser nu är att vi har ett minskat antal elever de kommande åren framförallt allt i de lägre åldrarna, som förskola och de lägre stadierna i skolan.

Elias Aguirre upprepar det som andra representanter för kommunen tidigare sagt, som kommundirektör Paul Håkansson, att det är bättre att de skolor som är kvar är hyfsat fulla så att kommunen kan klara att ha en bra personaltäthet. Pengarna ska läggas på personal snarare än tomma lokaler.

Några ytterligare nedläggningsbesked gällande fler högstadieskolor väntar han sig inte under våren. I stället kan det komma att handla om skolor för lägre åldrar. Men vilka det i så fall kan röra sig om, kan han inte säga något om. Han utlovar en snabb utredning och besked senare under våren.

Högstadieeleverna på Kungsbergsskolan får plats på andra skolor och beskedet rör, enligt uppgift, överhuvudtaget inte Kungsbergsskolans F-6 verksamhet. 

Är det för att få har flyttat till Linköping eller för att för många flyttat härifrån som elevprognosen slagit så fel?

– Skulle jag peka på en orsak så rör det flyktingmottagandet som är på mycket lägre nivåer i dag än för några år sedan. Den andra utvecklingen kan vi i princip följa från BB. Men vi har haft en period i Linköping där många från andra länder flyttat hit med barn som redan är i skolålder. Det har varit svårt att förutse när det ökade och inte helt lätt att se när det minskar, som nu.

Elias Aguirre kan se fördelar för skolsystemet att det nu är en liten jämnare och lägre nivå på inflyttning från andra länder.

– Jag tror att det kan innebära en bättre integration i samhället, säger han.                                                    

Vikande elevunderlag

I höstas flaggade kommundirekt Paul Håkansson för att elevprognosen slagit så fel att framförallt F-6-skolor utnyttjades för lite.

Vid den tidpunkten var beskedet att högstadieskolor var fyllda. Då fanns inga tecken på att den nystartade Kungsbergsskolan var i farozonen.

När skolvalet var avklarat i januari såg man att söktrycket till Kungsbergsskolan var för lågt. Beslutet om att flytta de cirka 70 eleverna i årskurs sju till andra skolor ska klubbas på barn- och ungdomsnämndens möte nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!