Idén om att riva Kungsbergsskolans gamla lokaler i Tannefors för att bygga en ny högstadieskola, i kombination med ett nytt gymnasium, presenterades för ungefär sju år sedan. Tanken var att den nya skolan skulle rymma cirka 900 elever. I väntan på de nya lokalerna startade Kungsbergsskolans högstadium upp, under hösten 2022, i anslutning till Anders Ljungstedts gymnasium. Till sommaren, efter bara ett läsår, förväntas verksamheten läggas ned – och elever och personal får söka sig till nya skolor. Beslut fattas i nästa vecka.
Kerstin Larsson, tillförordnad biträdande rektor, berättar att skolans elever fick del av informationen på onsdagseftermiddagen. På torsdagsmorgonen samlade lärarna alla elever i klassrummen för att svara på och fånga upp frågor.
– Reaktionerna är lite olika. En del är ledsna men de flesta tar det ändå med ro. Det är så här vår verklighet ser ut och nu är min uppgift att skapa ett så bra avslut som möjligt och se till att eleverna är förberedda på att byta skola och att överlämningarna blir optimala, säger Kerstin Larsson och fortsätter:
– Det är klart att det här är tråkigt och jobbigt. Det var inte det här vi ville och det är aldrig optimalt när elever tvingas att byta skola. Men nu ser det ut som det gör och vi måste ge de här eleverna en fungerande skolgång.
Oron på skolan började, enligt Kerstin Larsson, redan i november när osäkerheten kring nybyggnationen blossade upp – och kommunen började att diskutera möjligheten att skjuta projektet på framtiden.
– Det blev en osäker verksamhet och vi tappade personal. Både rektor och övrig personal sa upp sig och sedan dess har det varit svårt att rekrytera. Men nu är det ju så att eleverna kommer att rymmas på andra skolor.
Efter barn- och ungdomsnämndens beslut i nästa vecka är tanken att de berörda eleverna ska få önska vilken högstadieskola de ska gå på under det kommande läsåret.
– Det är viktigt att den processen går snabbt – så att de relativt snart får veta vilken skola de erbjuds till hösten, säger Kerstin Larsson.
Zanet Marn Rosén som bland annat är lärare i svenska konstaterar att allt fokus nu läggs på eleverna. Samtidigt finns det såklart en besvikelse hos personalen. På skolan finns nio heltidsanställda.
– Det är jättetråkigt. Alla vi som började här började av en anledning. Vi trodde verkligen på idén och tanken om att bygga en ny skola där vi alla får vara med och skapa något gemensamt. Det här har varit en otrolig arbetsplats och vi har varit ett riktigt järngäng.
– Att det inte kommer att finnas tillräckligt med elever för den nya skolan, och att Sverige och resten av världen är i ett tufft ekonomiskt läge, det kan jag acceptera. Men att kommunen har räknat fel – det är svårare, fortsätter hon.
Anne Björling, som bland annat är engelskalärare, vill se positivt på situationen.
– Det är klart att det är tråkigt när en skola ska läggas ned – det är inget som man strävar efter. Saker och ting förändras hela tiden och den nya planen behöver inte vara negativ. Jag tror att det kommer att lösa sig bra för både eleverna och mina kollegor. För egen del är jag inte orolig. Jag är övertygad om att det finns jobb, säger hon.
Administratören Sofia Karlsson Sjöberg tycker att det är tråkigt att personalgruppen bryts upp.
– Man startar inte nya skolor så ofta, det är en chans på 50 år har jag hört, så det är klart att vi alla hoppades på att få vara med på den resan. Vi har verkligen kommit varandra nära, säger hon.
Läraren Svän Eriksson var med när gamla Kungsbergsskolan stängdes och följde med till den då nyöppnade Arenaskolan. Han känner en stor besvikelse över hur Linköpingspolitikerna har hanterat situationen.
– För ett halvår sedan startade man igång här på Kungsbergsskolans högstadium, man anställde ny rektor och personal, och lät personer gå från sina välbetalda jobb med visionen om att vara med och bygga upp något stort i centrala Linköping. Jag är så ledsen, inte minst för personalens skull. Själv har jag precis blivit pensionär, säger han och fortsätter:
– Ansvariga politiker har låtit gamla Kungsbergsskolan stå stängd i sju år, med vatten och el. Vad har det kostat? Och vad har alla dessa arkitekttävlingar kostat? Jag tycker att politikerna har skött det här fruktansvärt dåligt. "Linköping – där idéer blir verklighet", jo tack.