Siffrorna: Var tionde anställd lämnade kommunen

Ungefär en tiondel av alla kommunanställda i Linköping valde att avgå under 2022. "Vi tror att det är någon form av pandemieffekt", säger HR-direktören Helene Larsson.

Var tionde tillsvidareanställd i Linköpings kommun lämnade för en annan arbetsgivare under 2022. "Vi tror att det kan vara en pandemieffekt", säger HR-direktören Helene Larsson.

Var tionde tillsvidareanställd i Linköpings kommun lämnade för en annan arbetsgivare under 2022. "Vi tror att det kan vara en pandemieffekt", säger HR-direktören Helene Larsson.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2023-04-14 05:00

Personalomsättningen är, i det här fallet, ett mått på hur många anställda som säger upp sig och lämnar en organisation under en viss tidsperiod. Under 2021 valde 659 tillsvidareanställda att lämna Linköpings kommun för en annan arbetsgivare. Nu har siffrorna för 2022 presenterats – och personalomsättningen har ökat markant. Under förra året lämnade 1 011 tillsvidareanställda kommunen.

undefined
"Förvaltningarna har fått i uppgift att jobba mer med personalomsättningen, att hitta orsaker", säger kommunens HR-direktör Helene Larsson.

– Det är vi inte ensamma om i Sverige och just nu är det arbetstagarnas arbetsmarknad med många jobb att söka. Sedan tror vi även att det är någon form av pandemieffekt – att man inte bytte jobb i samma utsträckning under pandemin och att den personalomsättningen kommer nu, säger HR-direktören Helene Larsson.

Under 2022 ökade antalet tillsvidareanställda i kommunen med nästan 200 personer – till drygt 10 500. För 2021 var personalomsättningen, i förhållande till antalet tillsvidareanställda, 6,9 procent. För 2022 var personalomsättningen 10,1 procent.

Vad är en bra personalomsättning?

– Det är inte helt enkelt att svara på. Med den kompetensförsörjningsutmaning som vi och andra arbetsgivare har måste vi nog vara beredda på en högre rörlighet än tidigare framöver, säger Helene Larsson och fortsätter:

– Vi vill såklart att det inte ska ligga på 10,1 procent, det är för mycket, och vi behöver göra insatser för att minska vår personalomsättning. Innan pandemin låg vi på 8,1 procent och vi ska arbeta för att vara i närheten av de nivåerna.

undefined
Under 2022 ökade antalet tillsvidareanställda i Linköpings kommun till drygt 10 500. Flest anställda, drygt 6 000, är anställda inom utbildningsförvaltningen.

Personalomsättningen skiljer sig mycket åt mellan kommunens olika delar. För 2021 hade social- och omsorgsförvaltningen en alarmerande personalomsättning på 13,9 procent. Den här gången landar den på 10,8.

– Förvaltningen gör och har gjort mycket insatser, så där ser vi en positiv trend. Om vi kan minska vår personalomsättning kan vi också klara av vår kompetensförsörjningsutmaning bättre. Vi jobbar intensivt med det, säger Helene Larsson.

För 2022 har kommunledningsförvaltningen en personalomsättning på hela 21,5 procent. Förvaltningen har 133 anställda.

– Ja, det är en hög rörlighet, vi arbetar med att analysera orsakerna, men vi är så få anställda så det slår hårt. Samtidigt har vi en hög rörlighet på totalen och vi behöver förstå varför och göra insatser för att minska den.

undefined
Mikael Sanfridson (S) är ordförande för kommunens nya personal- och arbetsgivarutskott. Utskottets uppgift är bland annat att följa upp de satsningar och insatser som görs för att förbättra medarbetarnas arbetsmiljö.

Mikael Sanfridson (S) är ordförande för kommunens nya personal- och arbetsgivarutskott. Han lyfter det nya S+M-styrets politiska program och budget.

– I de uppdrag som har gått ut till förvaltningarna pratar vi bland annat om ökad bemanning och personaltäthet, om möjligheterna till fortbildning och en förbättrad vikariehantering. Kommunen måste erbjuda en bra arbetsmiljö – det finns inget annat sätt för att komma tillrätta med sjukskrivningar och hög personalomsättning, säger han.

Men varför är det så många som lämnar kommunen?

– De signaler som jag har fått under tidens gång har varit att allt fler har upplevt en stressig arbetssituation – och att man har känt att man inte kan göra sitt jobb fullt ut. Jag tror det är viktiga faktorer – men det finns säkert fler.

Fler noterbara siffror ur kommunens personalbokslut:

  • Genomsnittsåldern för pension har sjunkit från 65,5 år 2019 till 64,6 år 2022. 
  • Personalkostnaden uppgår till 4 045 miljoner kronor. Det är en ökning med 157 miljoner kronor.
  • Den totala sjukfrånvaron för 2022 var 8,4 procent, vilket är en ökning med 0,4 procentenheter jämfört med föregående år
Personalomsättningen

Personalbokslutet, där personalomsättningen presenteras, rör endast kommunens förvaltningar och alltså inte bolagen. Här listar vi 2022 års personalomsättning i procent för de respektive förvaltningarna:

Kommunledningsförvaltningen, 21,5 procent.
Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen, 13,9.
Leanlink, 12,6.
Social- och omsorgsförvaltningen, 10,8.
Utbildningsförvaltningen, 9,1.
Verksamhetsstöd och service, 7,1.
Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningen, 7,1
Kultur- och fritidsförvaltningen, 6,0.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!