– Jag skulle säga att det här är unikt för Sverige. Jag känner inte till någon annan kommun som har flyttat ut en så här stor del av socialtjänsten till stadsdelarna. Det är bland de största förändringarna som socialtjänsten någonsin gått igenom.
Det säger social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) när hon tar emot oss utanför socialförvaltningens kontor i centrala Linköping. Dagen innan har hon, tillsammans med övriga ledamöter i nämnden, fattat ett så kallat inriktningsbeslut. Beslutet innebär att majoriteten av socialtjänstens medarbetare ska få en ny arbetsplats – utanför innerstaden.
Totalt sett består socialtjänsten av cirka 470 medarbetare. I dag är 85 procent av dem stationerade i centrala Linköping. Nu är tanken att det ska bli tvärtom, att cirka 80 procent av personalen ska vara stationerad ute i stadsdelarna. Socialtjänsten har sedan tidigare "flyttat ut" och startat upp arbetet i Skäggetorp – även om en permanent lokal fortsatt dröjer. Skäggetorpskontoret ska, enligt inriktningsbeslutet, kompletteras med kontor i Ryd och Berga men också på Drottninggatan 45 i centrala Linköping.
Det nuvarande kontoret på Barnhemsgatan ska lämnas helt.
– Vi har haft ambitionen tidigare men det här beslutet innebär att vi mer konkret säger att vi ska organisera socialtjänsten i fyra områden och flytta ut en väldigt stor del av verksamheten, säger Annika Krutzén och fortsätter:
– De olika stadsdelarna har olika förutsättningar så här kommer vi ha möjlighet att skräddarsy socialtjänsten utifrån behoven. Var kontoren ska ligga och exakt hur de ska utformas får vi återkomma till, men det är osannolikt att alla områden kommer att bestå av exakt lika många medarbetare och exakt samma yrkesgrupper.
I Skäggetorp har ni haft svårt att hitta en lokal. Hur ser ni på Berga och Ryd?
– På sätt och vis är det bra att vi har gått igenom processen i Skäggetorp. Vi underskattade svårigheterna att hitta en lokal. Nu får vi dra lärdom av det och se till att arbeta på ett annat sätt.
Senast i november ska förvaltningen presentera en färdig plan för hur allt ska genomföras. Politikens mål är att verksamheterna ska vara igång innan mandatperiodens slut – alltså årsskiftet 2026-2027.
– Det är en knapp tidsplan men vi tror att den kan lyckas, säger Annika Krutzén.
I budgeten för 2024 avsatte S+M-styret tio miljoner kronor till arbetet kopplat till "nära socialtjänst". Dessa ska framförallt användas för att täcka upp förlorade statsbidrag i Skäggetorp och för att genomföra inriktningsbeslutet.
– Hur mycket allt det här kommer att kosta beror väldigt mycket på lokalerna. Sedan kommer det initialt innebära högre kostnader för att vi når fler familjer som tidigare har tackat nej till våra insatser. I det långa loppet hoppas vi dock att det leder till färre placeringar.
Social- och omsorgsnämndens vice ordförande Emelie Gustafsson (C) är positiv till inriktningsbeslutet och menar att det finns en samsyn bland partierna. Däremot finns det vissa orosmoln.
– Det här kommer att påverka medarbetarna jättemycket. De jobbar på ett kontor i dag som de kanske måste flytta ur och samtidigt vet de inte var de kommer att hamna. Men jag tror att den här förändringen blir väldigt bra i längden, säger hon.
Gustav Södling, ordförande för fackförbundet Vision i Linköping, har varit delaktig i förhandlingarna – inte minst kring uppstarten i Skäggetorp. Han konstaterar att förbundets medlemmar i grunden är positiva till förändringen men att det finns farhågor.
– Den främsta farhågan är om kommunen inte hittar några lämpliga lokaler. Det handlar både om en geografisk närhet men också om säkerhet. Som du vet är socialtjänsten utsatt för en del hot-, hat- och desinformationskampanjer. Även om socialtjänsten jobbar förebyggande får verksamheten klä skott för mycket annat, säger han och fortsätter:
– Det viktigaste är att ha med medarbetarna och de lokala skyddsombuden tidigt i processen. Precis som vi gjorde med Skäggetorp behöver vi vända och vrida på alla detaljer tillsammans.
Han ser också en risk för "tvång" då så många medarbetare ska omplaceras.
– Vi är rädda för är att omplaceringarna inte ska ske med frivillighet som i Skäggetorp. Vi är drygt 300 socialsekreterare i Linköping. Vissa vill jobba ute i områdena. Andra gillar att sitta här på Barnhemsgatan på det stora kontoret. Vi hoppas att det kan finnas möjlighet för båda, säger Gustav Södling.