Snabbkassor stängda på grund av ökat fusk

Hemköp Priso i Linköping har stängt samtliga snabbkassor. Anledning: Fler stölder och ökat fusk vid självscanningen. Flera gånger per vecka polisanmäler butiken mattjuvar.

"Kunderna blir inte irriterade över de längre köerna, utan tycker mest synd om oss som måste hantera alla stölder", säger Micke Sundqvist och Hanna Eriksson på Hemköp Priso.

"Kunderna blir inte irriterade över de längre köerna, utan tycker mest synd om oss som måste hantera alla stölder", säger Micke Sundqvist och Hanna Eriksson på Hemköp Priso.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2023-01-19 17:00

Vi har i flera artiklar berättat om den massiva ökningen av köttstölder inom dagligvaruhandeln och hur Svensk Handel efterlyser hårdare tag från polis och kommuner.

Totalt stjäls det för 4,5 miljarder varje år i Sverige.

I början av veckan möttes Prisos kunder av skylten: "Pga stölder och fusk i snabbkassorna måste vi tillfälligt stänga dom. Vänligen uppvisa medhavda väskor och påsar i kassan."

– Stölderna har eskalerat, säger Göran Fullmestad. Snabbkassorna tycks trigga vissa människor, så att de scannar en del av varorna, men hoppar över andra som förflyttas direkt från varukorgen ned i en väska.

– Ett misstänkt beteende vi ser är att vissa kunder väljer bort de bemannade kassorna trots att det är kö till självscanningen.

undefined
Hemköp Priso har stängt sina snabbkassor med självscanning eftersom fusket eskalerat.

Vilka varor fuskas mest med?

– Allt som är dyrt. Det gäller även de "vanliga" stölderna inne i butiken. Det händer att en hel hylla med exempelvis en dyr hårprodukt länsas. Förr stals många kartor med rakhyvelshylsor, men de förvarar vi numera i kassorna.

Trots att man i branschen ser självscanningen som framtiden är de nu stängda. Men bara för en tid.

– Redan på måndag öppnar vi upp dem igen, men med en förstärkt övervakningsutrustning som förhoppningsvis ska verka avskräckande.

Vilken övervakning?

– Dels fler kameror. Bland annat en som gör att kunden ser sig själv på bild, liknande den vi har när man kommer in i butiken. Sedan inför vi ett system där betalkortet måste föras in innan man påbörjar scanningen, säger Göran Fullmestad.

undefined
Micke Sundqvist behöver oftare rycka in i kassan än tidigare, nu när självscanningskassorna har stängt.

De två andra Hemköpsbutikerna i Linköpings innerstad har valt lite andra vägar.

På Storgatan hålls självscanningskassorna stängda under de morgontimmar då många ungdomar handlar.

På Hemköp Lucullus har man alltid en personal närvarande i självscanningsavdelningen.

– Det blir effektivare när något går fel och den röda lampan börjar lysa, säger butikschef Andreas Leveau Book. Kunden får snabbare hjälp och vi får bättre koll.

Är det enstaka småstölder eller ligor med beställningsjobb?

– Både och. Fusket med självscanningen ökar, men det händer också att hela hyllplan länsas på exempelvis kaffekapslar. I självscanningen handlar det ofta om energidrycker. Man tar sex burkar, men scannar bara två.

– Likaså har vi stora problem med det butiksbakade sortimentet kunden själv plockar ned i påsar, som donuts. Man fyller en påse full med munkar, men scannar bara en.

I entrén till Priso möter kunden sig själv på en stor skärm. Nu ska detsamma införas i självscanningsavdelningen.
I entrén till Priso möter kunden sig själv på en stor skärm. Nu ska detsamma införas i självscanningsavdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!