Butiksstölderna i Sverige slår alla rekord. Det visar en undersökning från Svensk Handel.
Under de senaste månaderna har stölderna av kött blivit massiva. Så massiva att de börjat påverka köttbönderna, eftersom livsmedelsaffärerna har minskat sina beställningar.
– Nu måste kommunerna i samarbete med polisen agera snabbt, säger Nina Jelver, tf säkerhetschef på Svensk handel. Vi har en spårbarhetslagstiftning i livsmedelslagen, som det är dags att börja tillämpa.
Vad befarar du om inget görs?
– Att det blir de kriminella ligorna som dikterar vilket utbud affärerna ska ha och därmed bestämmer vad du och jag ska äta.
Nina Jelver möter dagligen handlarnas frustration. Det handlar inte bara om stölderna i sig, 8,5 miljarder per år för svensk handel totalt, utan också om en allt våldsammare arbetssituation när tjuvarna konfronteras i butik.
– 75 procent av livsmedelsbutikerna har tvingats ändra i sitt sortiment och 40 procent upplever svårigheter att behålla och/eller rekrytera personal på grund av den allt otryggare miljön. Vi har en våldssituation som är jättealarmerande.
Det dyraste är det mest stöldbegärliga. Men om det till en början mest handlade om svensk oxfilé stjäls nu även entrecôte, ryggbiff och viltkött.
– Det rör sig om enorma summor. I livsmedelsbutikerna stjäls det för 4,5 miljarder årligen, säger Nina Jelver. Det handlar om organiserade ligor.
Hon är irriterad över att stölderna så länge negligerats och att stölderna redan börjat påverka svenska köttbönderna.
– Eftersom köttet "göms undan", ligger i låsta utrymmen eller säljs bakom disk, leder det till minskad försäljning. Våra medlemmar vittnar om att de därför minskat sina köttbeställningar. 70 procent uppger att de har ändrat sitt sortiment och köper in mindre kött till följd av stölderna.
Jeanette Blackert, ordförande för LRF i Östergötland, säger att köttstölderna i livsmedelsbutikerna ännu inte fått några konsekvenser för östgötska bönder.
– Vi har inte märkt av någon stor skillnad. Allt kött slaktas. Men det är klart, bönder är beroende av efterfrågan så att om butikerna köper in mindre kött är det i så fall oroande.
Kristina Forsberg driver tillsammans med sin man Fröö gård i Norsholm som säljer naturbeteskött. Att köttstölderna ökar i livsmedelsbutikerna drabbar inte paret eftersom det mesta av köttet säljs i de två egna gårdsbutikerna. Den ena butiken är obemannad och där förekommer det ibland stölder.
– I höstas hade vi en man och en kvinna som stal kött till ett värde av 8 000 kronor. På övervakningsfilmen ser vi hur de fyller fyra påsar med varor. De fick även med sig min bok som jag skrivit om kött. Det hela är polisanmält och vi ser fram emot polisens utredning, säger hon.
Nina Jelver på Svensk handel menar att kommunerna i samarbete med polisen måste börja tillämpa spårbarhetslagstiftningen i livsmedelslagen.
– Det finns lyckade exempel i bland annat Malmö där man söker upp mindre seriösa butiker och restauranger för att ta reda på var deras kött kommer ifrån. Kan man inte uppge det beslagtas köttet.
Att se till att ligorna inte har avsättning för köttet är enda sättet att få ner stölderna, menar Nina Jelver.
Polisen i Östergötland säger till Corren att köttstölder förekommer, men att man inte ser tecken på att stölderna skulle vara organiserade.