Stölder är ett ständigt ökande problem för dagligvaruhandeln. Köttstölderna har exploderat senaste tiden.
I en stor undersökning gjord av Svensk handel 2022 uppgav 50 procent av livsmedelshandlarna att de drabbats av stölder av normalgraden, stölder över 1250 kronor.
På Ica Maxi i Linköping stjäls det för runt 2 miljoner kronor per år. Siffran stiger hela tiden.
– Exakt hur stor del köttet står för vet jag inte, men förmodligen en betydande summa, säger butikschef Johan Vanselius.
Butiken har vidtagit en rad andra åtgärder för att förhindra och sätta dit tjuvarna.
– Vi lägger bara fram fem-sex oxfiléer åt gången och fyller på när det börjar sina. Det innebär ett stort merarbete för personalen, men även en olägenhet för kunden som ibland måste be om en viss köttbit.
Inför nyårshelgen stals över 70 kilo oxfilé.
– Hur mycket annat kött som stals vet jag inte, men säkert var det en betydande mängd, säger Johan.
De flesta som tas på bar gärning i butiken haffas av väktare, som blir allt fler. Liksom de obehagliga och inte sällan våldsamma situationer som då uppstår.
– Vi har ökat antalet civila vakter och de bär skyddsväst. Det krävs ju att någon ur personalen eller en väktare ser exakt när varan läggs i en väska eller dylikt för att vi ska kunna polisanmäla det hela.
Även en kund kan anmäla att man sett en stöld, men måste då vara beredd på att vittna för att det ska bli en rättssak.
Johan Vanselius kan inte avgöra om det handlar om organiserade ligor eller människor som stjäl för eget bruk.
– Min känsla säger att många stjäl lite, men ofta.
På Hemköp på Storgatan i Linköping valde man under en period att efter klockan 18 låsa disken med de dyraste köttbitarna.
Men låsen rycktes sönder.
– När vi låste disken och en person ryckte i dörren kunde vi få se hur de i samma sekund tog upp sin mobil och ringde någon, säger färskvaruchef Rebecka Ekberg, som anar att stölderna troligen är rena beställningsjobb.
Köttstölder har länge varit ett stort problem i butiken. Förr stals de dyraste bitarna, men nu har man märkt en förändring.
– I måndags togs en kund som hade stulit kycklingfilé, säger Rebecka Ekberg.
Butiken säljer mindre kött nu än för exempelvis ett år sedan.
Men om det beror på ökade matpriser, inflationen eller både och vill hon inte sia om.