Mycket på spel när partierna enas: "Kan tjäna på det"

Onsdagen den 19 oktober blev en historisk dag för Linköping. För allra första gången bildar Socialdemokraterna och Moderaterna ett gemensamt styre i kommunen. "Väljarnas dom kommer på valdagen 2026", säger Moderaternas gruppledare Niklas Borg.

Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) enas i ett gemensamt styre i Linköping. Den väntade nyheten presenterades vid en pressträff i stadshuset på onsdagen.

Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) enas i ett gemensamt styre i Linköping. Den väntade nyheten presenterades vid en pressträff i stadshuset på onsdagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-10-19 17:00

Och så kom äntligen beskedet – över en månad efter valdagen. Med arbetsnamnet "Tillsammans för Linköping" deklarerade de så etablerade motpolerna i svensk politik Socialdemokraterna och Moderaterna att de gemensamt kommer att styra Linköping under kommande mandatperiod. I drygt en vecka har partiföreträdarna förhandlat intensivt, kompromissat och tagit fram en politik – bestående av sex prioriterade målområden.

Allt är långt ifrån klart, budget och politiskt program klubbas i november, men när gruppledarna Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) slår sig ned för en längre intervju direkt efter onsdagens pressträff så pustar de ändå ut en aning.

– Ända sedan vi offentliggjorde att vi inledde fördjupade förhandlingar har det varit mer positiva reaktioner än vad jag förväntade mig. Vi har haft några enstaka medlemmar som har tyckt att det här har varit jobbigt men speciellt från näringslivet har gensvaret varit otroligt positivt. De vill ha stabilitet och förutsägbarhet i kommunen, säger Niklas Borg och Kristina Edlund tar vid:

– Jag och Niklas har ju redan från början, personligen, vetat om att vi trivs väldigt bra ihop. Nu har vi suttit ned intensivt med våra båda förhandlingsgrupper – och det känns jättebra. Jag känner mig lugn och ser framtiden ljus.

Hur viktigt har er personliga relation varit för det här beslutet?

– Jätteviktigt. För oss personligen har det varit tydligt att vi kan vara oeniga och ha en tuff debatt i kommunfullmäktige men när sammanträdet är slut är det skillnad på sak och person. För min del har det varit helt avgörande att det handlar om personer som jag känner att samarbetet kan fungera med, säger Niklas Borg.

undefined
"Jag har träffat representanterna från Socialdemokraterna mer än vad jag har träffat min familj", skojar Moderaternas Niklas Borg som inte vill säga att förhandlingarna gått lätt men att både S och M har varit lösningsfokuserade.

M har, efter valresultatet den 11 september, varit tydliga med att de inte avser sätta sig i ett styre där de uppfattas som ett stödparti till Socialdemokraterna. När förhandlingarna mellan Socialdemokraterna, Linköpingslistan och Miljöpartiet strandade, och flera andra alternativ förkastats, fann ändå M och S varandra – med argumentet att ta ansvar för Linköping i ett tufft ekonomiskt läge.

Vilka är farhågorna med det här beslutet? Tror du att det kan skada M som parti?

– För vår del har ingången i det här hela tiden varit att vi inte vill sätta oss i ett styre tillsammans med S där vi uppfattas som ett stödparti. Det måste vara ett styre där vi visar Linköpingsborna att vi leder tillsammans, säger Niklas Borg.

undefined
Visserligen var det glada miner från Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) på onsdagens presskonferens men beslutet att gå samman har varit allt annat än lätt. "Jag och Kristina träffas i vardagen. Det har varit svårare för vissa medlemmar som kanske bara har en bild av våra partiers relation från kommunfullmäktige och media", säger Niklas Borg.

Men finns det inte en risk att ni ändå uppfattas som stödparti?

– Jag tänker så här, det är rätt mycket upp till oss själva nu. Väljarnas dom, om det här är bra eller dåligt, kommer på valdagen 2026 och har vi då visat att vi kan driva Linköping i rätt riktning och få saker gjorda så tror jag att båda våra partier kan tjäna på det här. Om vi inte lyckas så förtjänar vi kanske inte att få förnyat förtroende, säger Niklas Borg och Kristina Edlund fortsätter:

– Jag och mitt parti är tacksamma för att Moderaterna tar ansvar och ser till att det faktiskt blir ett styre i Sveriges femte största kommun. För oss socialdemokrater är vi såklart rädda för att tappa en del vänsterfrågor och vilka konsekvenser det kan få.

När det kommer till det tyngsta politiska uppdraget, alltså kommunstyrelsens ordförande, så tillfaller det Kristina Edlund. Niklas Borg ersätts och blir istället, med största sannolikhet, förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

På vilket sätt tycker ni att det syns att ni leder tillsammans?

– Vi har tillsammans skapat, för förste vice ordföranden i kommunstyrelsen, en väldigt tydlig portfölj med ansvar för frågor som är viktiga för vårt gemensamma styre. Kristina kommer att ansvara för vissa frågor och jag för andra. Om vi tittar på resterande uppdrag så fördelar vi även dem väldigt lika, säger Niklas Borg.

– Vi vet av erfarenhet att det är ett otroligt stort och tungt ansvar som kommunstyrelsens ordförande och att det inte alltid går att hinna med alla frågor. Den här uppdelningen kommer förmodligen göra att det blir bättre för Linköpingsborna, säger Kristina Edlund.

undefined
Handslaget. Efter många turer i Linköpingspolitiken valde Socialdemokraterna och Moderaterna att gå samma. "Vi visste redan innan att vi trivs väldigt bra ihop", säger Kristina Edlund (S) om relationen till Niklas Borg (M).

Socialdemokraterna får till exempel ett övergripande ansvar för utbildningsfrågorna och Moderaterna för samhällsbyggnadsfrågorna. I de sex målområden som partierna presenterade på presskonferensen är det tydligt att det även här har varit ett givande och tagande från båda håll. För Socialdemokraterna är det kanske extra tydligt inom äldreomsorgen.

– Vi har drivit frågan om hemtjänst i kommunal regi men upplever inte att vi har fått väljarnas förtroende i den frågan. Där har vi fått vika oss men däremot har vi hittat andra lösningar inom äldreomsorgen där vi bland annat kommer att säkerställa att korttidsvården blir helt i kommunal regi, säger Kristina Edlund.

Utöver äldreomsorgen konstaterar de båda partierna att ekonomin har varit den tuffaste förhandlingsfrågan.

– Vi i M tycker såklart också att det är bra att vi har ambitionen om att öka grundbemanningen i förskolan och äldreomsorgen men vi måste också klara av att hålla i ekonomin samtidigt. Det är snarare där vi har fått kompromissa och mötas, säger Niklas Borg.

Enklast i förhandlingarna har varit trygghetsfrågorna.

– Vi har ägnat mycket tid åt dem men vi har inte behövt att övertyga varandra om vad som behöver göras. Här tror vi att vi har förutsättningar för att få mycket gjort. Att få verkstad i politiken är alltid enklare när man bara är två partier, säger Niklas Borg.

undefined
Kristina Edlund (S) kommer att bli kommunstyrelsens ordförande i Linköping, det tyngsta politiska uppdraget. I utbyte får Niklas Borg och Moderaterna ansvaret för ett trygghetsråd och flera tunga nämnder.

Partierna får tillsammans 38 mandat av 79 i kommunfullmäktige och saknar därmed majoritet. Däremot har M och S en majoritet i nämnderna.

Varför har ni inte bjudit in ytterligare ett parti?

– På pappret är det här inte den mest naturliga lösningen för våra partier och därför vill vi, under mandatperioden, kunna jobba brett med att finna överenskommelser med andra partier, säger Niklas Borg.

– Vi känner att vi har mycket gemensamt i den politik som är viktig för Linköpings utveckling. Vi är såklart ödmjuka för att vi inte har majoritet i kommunfullmäktige, men det är oerhört viktigt att vi har det i nämnderna, fortsätter Kristina Edlund.

De båda toppolitikerna är eniga om vad som blir den kommande mandatperiodens stora utmaning.

– Ekonomin helt klart, säger Kristina Edlund.

– Man måste förstå som Linköpingsbo att det är tider som väntar oss som vi inte har haft sedan i början av 1990-talet. Vi kommer gemensamt att jobba för att se till att vår ekonomi är i balans och att vi säkerställer kärnverksamheten.

undefined
Mycket praktiskt återstår. I november ska partiernas gemensamma program och budget klubbas av kommunfullmäktige. Vid samma möte ska ledamöterna i kommunstyrelsen och nämnderna utses, så även kommunalråden.

Kan ni ge några detaljer?

– Det kommer du att få vänta med. Budgetarbetet kommer att dra igång ordentligt på tisdag och därefter kommer vi att göra ordentliga genomlysningar av samtliga nämnder och förvaltningar i kommunen, svarar S-politikern.

Med S och M i ett gemensamt styre är Sverigedemokraterna det största oppositionspartiet. Genom en valteknisk samverkan är det dock Centerpartiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Linköpingslistan som tar de tyngsta uppdragen i oppositionen.

Hur ser ni på riskerna med att varken S eller M leder oppositionen?

– Det är klart att samhället mår bra av att det finns en stark röst i oppositionen men jag tänker att det är upp till bevis för de partier som har valt att säga nej till styren med antingen oss eller Socialdemokraterna, säger Niklas Borg.

I Eskilstuna får S och M kritik för att endast enas i populistiska frågor. Vad säger ni om det?

– Jag tycker att man som opposition gör väldigt lätt för sig. Om man tittar på vilka frågor som ligger högst på dagordningen så är det trygghetsfrågan och lag och ordning. Det är inte populistiskt att prata om de frågor som är viktigast för väljarna, säger Kristina Edlund.

Den 25 oktober sammanträder Linköpings nya kommunfullmäktige för första gången – och kommunfullmäktiges presidium utses. Däremot är det först en månad senare som kommunalråden samt ledamöterna i kommunstyrelsen och nämnderna kommer att utses. Det nya styret, med S och M, tillträder först efter årsskiftet. Fram till dess är det fortsatt alliansen som leder kommunen.

undefined
Ett givande och tagande. Det menar Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) genomsyrar partiernas sex fokusområden som innefattar svåra knäckfrågor som äldreomsorgen och kommunens ekonomi.

Kommer ni i S och M fortsatt kunna kritisera varandra?

– Inte lokalt. Nu enas vi, säger Kristina Edlund och Niklas Borg fortsätter:

– Nu gör vi det här tillsammans. Sedan ska man väl inte utesluta att vi väljer ut någon enstaka fråga där vi kan kritisera varandra.

Så ni lägger ned stridsyxorna?

– Ja, nu är det Linköping och Linköpingsborna som är i fokus. Inte våra respektive partier, säger Kristina Edlund.

Så fördelas uppdragen

Socialdemokraternas ordförandeskap: Kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, barn- och ungdomsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, äldrenämnden, bygg- och miljönämnden, Stångåstaden, Visit Linköping och Science Park Mjärdevi.

Moderaternas ordförandeskap: Förste vice ordförande kommunstyrelsen, förste vice ordförande kommunfullmäktige, bildningsnämnden, social- och omsorgsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden, arbetsmarknadsnämnden, Stadshus AB, Tekniska Verken, Lejonfastigheter och Sankt Kors.

Karta: Stadshuset, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!