Så ser oppositionspartierna på S+M-styret

En SD-vänlig politik med mycket snack men lite verkstad. Det är bilden som Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson och Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui ger av Socialdemokraternas och Moderaternas samarbete i Eskilstuna.

Socialdemokraterna och Moderaterna hyllar själva det samarbete som partierna har i Eskilstuna. Oppositionens Kim Fredriksson (SD) och Maria Chergui (V) är långt ifrån lika positiva.

Socialdemokraterna och Moderaterna hyllar själva det samarbete som partierna har i Eskilstuna. Oppositionens Kim Fredriksson (SD) och Maria Chergui (V) är långt ifrån lika positiva.

Foto: Joakim Serrander/Veronica Karlsson

Linköping2022-10-16 17:00

S och M i Eskilstuna hyllar själva det samarbete som partierna har haft under de två gångna mandatperioderna – och gratulerar Linköping för att ett liknande styre nu förhandlas. Föga förvånande är oppositionen i Eskilstuna, med bland annat SD och V, inte lika nöjda. SD:s gruppledare Kim Fredriksson ger följande utvärdering:

– Det vi har kunnat se här är att det har blivit en lite mer SD-vänlig politik sedan S lämnade sitt samarbete med V och MP. Man har sagt att man vill ha en reglerad befolkningsökning och enligt min bedömning bedriver man mer SD-politik. Dock är det mycket ord men väldigt lite handling när det kommer till de faktiska besluten. Där är signalerna de motsatta.

undefined
"M borde ta sig en funderare inför nästa val. Man lyckas inte med trygghetsfrågorna och både hitta nya samarbetspartners", säger SD:s gruppledare i Eskilstuna Kim Fredriksson.

Du har alltså en negativ bild av S+M-styret?

– Ja, alltså det låter bra när de pratar men i konkret verkstad händer det inte så mycket. Vi har väldigt många skjutningar, en otrygghet som ökar och många utsatta områden. Det är ett resultat som visar att samarbetet inte är särskilt lyckat, säger Kim Fredriksson.

Att det är en mer SD-vänlig politik som har bedrivits i Eskilstuna under de åtta senaste åren håller V-gruppledaren Maria Chergui med om. Hon lyfter förändringar i försörjningsstödet, privatiseringar inom äldreomsorgen och begränsningar för asylsökande som exempel.

– Istället för att vi blir kända för vår klimat- och miljöpolitik blir vi kända för att testa olika experiment – att vi prövar lagen. Ta bara det här med passiv pengainsamling. I ett försök att kringgå svårigheterna med ett tiggeriförbud införde Eskilstuna, som första kommun i Sverige, ett krav på polistillstånd för att få be om pengar på gatan. Det var helt absurt, säger hon.

– Eftersom att S och M ideologiskt är så långt ifrån varandra förenas man istället kring populistiska klassföraktsfrågor som handlar väldigt mycket om invandring. Där människor, som har en svårare situation i samhället, misstänkliggörs hela tiden. Det är väldigt obehagligt och det gör att det skapas en "vi och dem-känsla" i samhället, fortsätter Maria Chergui.

undefined
Eskilstunapolitikern Maria Chergui (V) skräder inte orden när hon utvärderar S- och M-styret i kommunen. "De för en hård retorik med många frågor som är i gränslandet för rasism", säger hon.

S i Eskilstuna menar att M-samarbetet är det "enklaste" de har suttit i.

– Jag tror att de har blivit bekväma. När vi och MP var med och styrde var det action hela tiden – det var inte en lugn vecka. Det är så det ska vara i politiken, säger Maria Chergui.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!