Hårt tryck på sociala matbutiker: "Behovet har ökat"

Varje vardag klockan 12 köar medlemmar till Matmissionens butik i Kista utanför Stockholm. De allra första har markerat sin plats i kön med en "dramaten" eller väska redan 1,5 timme innan.

Det är strykande åtgång på frukt och grönsaker i Matmissionens butiker. "Det utgör en fjärdedel av allt vi säljer", säger Matmissionens chef Johan Rindevall.

Det är strykande åtgång på frukt och grönsaker i Matmissionens butiker. "Det utgör en fjärdedel av allt vi säljer", säger Matmissionens chef Johan Rindevall.

Foto: Åke Alvin

Linköping2023-10-17 12:00
undefined
Förra hösten tog Matmissionen över Systembolagets lokaler i Kista norr om Stockholm och öppnade där sin femte butik i ordningen. "Kista Galleria är spännande för att det är lite två olika världar runt omkring. Du har Ericsson och alla high tech-företag på ena sidan och Husby på den andra", säger Matmissionens chef Johan Rindevall.

En matbutik för de som har det tufft ekonomiskt ska öppnas även i Linköping inom ramen för Matmissionskonceptet. Vi besökte Kista för att se hur det ser ut där.

– Vi jobbar med butiksbokning och har en medlemsapp som 90–95 procent använder. Du får boka tre tider per vecka men bara en av dem får vara första timmen. Varje medlem har en veckopott på 300 kronor att handla för. Det är ett rabattsaldo så när du har handlat för 300 får du fortsätta handla till ordinarie pris, säger Matmissionens chef Johan Rindevall som varit med sedan starten 2015 och sett konceptet växa till i dag sju butiker bara i Stockholmsområdet.

Här hamnar varor som de stora livsmedelsföretagen ratat och skänkt bort. Det kan handla om kort utgångsdatum, förpackningar som är lite naggade i kanterna eller som blivit felmärkta.

undefined
En av kunderna är en 47-årig sjubarnsmamma, som inte vill uppge sitt namn eller vara med på bild. "Jag handlar här tre gånger i veckan. Jag har en stor familj. Jag köper mest grönsaker, bröd, mjölk, frukt, pasta och fisk. Det är bra här. Men kunderna kunde vara lite lugnare. Förra veckan var det en som rev mig på handen."

Just denna dag är hyllor och kyldiskar fyllda med bland annat ett halvt kilo brieost för 18 kronor, färskpasta för 7, ett halvt kilo kaffe för 22, en liter Mandarinyoghurt för 8, en påse linfrön för 4 och megakartonger med 6 kilo tunna pannkakor för 109 kronor.

Allt är märkt med ett lågt ordinarie pris. Men även med ett medlemspris som är lägre än så.

– Medlemspriset ligger på ungefär en tredjedel av vad du får betala i vanliga handelns lägre prisskala.

undefined
Det är strykande åtgång på frukt och grönsaker i Matmissionens butiker. "Det utgör en fjärdedel av allt vi säljer", säger Matmissionens chef Johan Rindevall.

Målet med verksamheten är att minska matsvinn och matfattigdom och samtidigt erbjuda arbetsträning för människor som står långt från arbetsmarknaden.

Johan Rindevall vittnar om att behovet av sociala matbutiker är stort – och har blivit större.

– Många av våra medlemmar lever på försörjningsstöd, etableringsersättning eller har en låg pension. Och gruppen som uppfyller kriterierna för låg ekonomiskt standard har i stort sett fördubblats – från 7 till 15 procent – sedan inflationsåren på 90-talet.

undefined
Johan Rindevall är chef för Matmissionen som har butiker i Stockholm, Göteborg och Skåne. Snart finns en även i Linköping. "Förbered er på att det blir större tryck och fler medlemmar än vad man trott", tipsar Johan Rindevall sina östgötska kolleger.

Vad krävs för att få bli medlem?

– Vi följer Försäkringskassans garantinivå. I år är den 12 163 kronor efter skatt. 

Hur många medlemmar har ni?

– Förra året var det strax över 14 000. Vi tror att vi landar på 17 000–18 000 i år.

Beror ökningen på att ni öppnat fler butiker eller på att behovet har ökat?

– En del av det är absolut att vi är mer tillgängliga. Men även i de butiker som fanns innan har kundantalet ökat med 25–30 procent. Det är väldigt tydligt att behovet ökat när mat och el blivit dyrare.

Hur ser typkunden ut?

– Barnfamiljer är överlägset vanligast. De andra två stora grupperna är ensamhushåll och pensionärer.

undefined
Talib kom till Sverige från Irak 1978. I dag är han pensionär med låg pension. "Jag går hit när jag behöver, kanske en gång i veckan. Priserna är bättre än i andra butiker. Jag köper mest bröd, frukt och grönsaker."

Skäms folk för att gå hit?

– Det varierar väldigt. Det är framför allt i gruppen ålderspensionärer som vi ser mest skam. Man vill inte gärna att barnbarnen ska veta att man måste handla på Matmissionen för att ha råd med fika.

Vilka varor är mest populära?

– Frukt och grönt. Det utgör en fjärdedel av allt det vi säljer. Men efterfrågan är större än utbudet. Skulle du fråga vilken kund som helst vad de helst skulle vilja köpa är det kött, blöjor och olja. 

Tittar konkurrenterna snett på er?

– Jag har inte upplevt det. Vi är så pass små i sammanhanget. Ska man vara krass är det en inte så jätteköpstark målgrupp vi riktar oss mot. Och vi ska också ses som en kompletteringsbutik.

Hur ser det ut med svinnet från er?

– Det är betydligt högre än en vanlig butik. Kedjorna rapporterar nånstans mellan 1,2 och 1,7 procent. Vi ligger mellan 7 och 9. Det beror förstås på att vi tar emot mycket varor med korta datum och sånt som inte har sorterats ut.

undefined
Johan Rindevall, chef för Matmissionen, har en bakgrund i Linköping där han i sju år studerade statsvetenskap och företagsekonomi på LiU och jobbade i hemelektronikbranschen. Bland annat drev han Webbhallen 2011–2014 innan han flyttade till Stockholm och började jobba för Stadsmissionen.
Det här är Matmissionen

Det icke vinstdrivande konceptet är ett samarbete mellan Stadsmissionen, Svensk Dagligvaruhandel, där alla de stora livsmedelskedjorna ingår, och Dagligvaruleverantörers Förbund, DLF.

Matmissionen har sju butiker i Stockholmsområdet – flera har öppnat de senaste två åren – samt två i Göteborg och två i Skåne.

I Stockholm skickas dagligen skänkta varor med kort datum, förpackningsskador eller feltryck till Matmissionens centrallager i Jakobsberg och därifrån vidare till butikerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!