Stadsmissionen i Stockholm var först med konceptet. Under namnet Matmissionen finns nu sju matbutiker som riktar sig till fattiga i Stockholmstrakten – och konceptet håller på att spridas ut i landet. Nu är turen kommen till Linköping.
– Vår förhoppning är att kunna öppna efter årsskiftet, i januari eller februari – årets fattigaste månader, säger Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland.
Mat och andra varor ska säljas till kraftigt reducerade priser, cirka 70 procent under ordinarie butikspris. Men vem som helst får inte handla. Man måste vara medlem – och för att bli det får man ha en inkomst efter skatt på max 12 163 kronor i månaden.
– Vi räknar med att upp till 9 000 människor i Linköping kan bli medlemmar. Butiken är till för hela Linköping, så vi räknar med ett högt tryck, säger Sanna Detlefsen.
Lokalen är före detta Coop, vid infarten till Skäggetorp centrum. Coop stängde butiken vid årsskiftet, men inredningen med kyl- och frysdiskar står kvar.
– Det är en helt perfekt byggnad för oss, välutrustad och modern. Vi vill öppna flera sådana här butiker i Östergötland, men det svåra är just att hitta rätt lokaler. Vi behöver också bra samarbetspartners. Här i Linköping går Coop in som huvudpartner, annars hade det aldrig gått, säger Sanna Detlefsen.
Det som ska säljas i butiken är varor som producenter, butiker och grossister skänker till Stadsmissionen. Det kan vara varor med kort bäst före-datum – men inte bara.
– Ofta handlar det om felbeställningar och logistikmissar. Någon kan ha tillverkat för mycket av en vara – när vädret slår om säljer inte korvbröden som man har tänkt, för att ta ett exempel. Vi har sedan tidigare ett samarbete med GDL där vi har tillgång till kyl- och frysutrymmen, så vi kommer att kunna lagra varor.
Vad tycker andra mataffärer om att ni ska sälja billig mat, tror du?
– Vår omsättning är så pass låg när de jämför, så det är ingen konkurrens att räkna med för dem. Vi hoppas i stället på gott samarbete med butikerna runtomkring. Vi kan vara en del av lösningen för dem, för de får ju överskott i sina butiker som måste hanteras, säger Sanna Detlefsen.
Sanna beskriver behovet av en matbutik för fattiga i Linköping som stort och växande.
– Vi kommer att dra ner på verksamheten med att dela ut matkassar. Vi behöver ett system där vi kan hjälpa många fler. Det handlar också om egenmakt – i butiken kan man handla för egna pengar och köpa just den mat som man vill ha. Butiken blir dessutom en plats där vi kan ge sysselsättning åt personer som behöver arbetsträna och åt volontärer.
Finns det en risk att många drar sig för att handla i butiken för att fattigdom upplevs som skamfyllt?
– Butikerna i Stockholm, Skåne och Göteborg upplever inte att det är så. Och vi har inte heller upplevt att det varit så i samband med våra matkasseprogram.
Vilka varor hoppas ni få in till butiken?
– Vi tänker mycket tallriksmodellen – det ska finnas proteiner, kolhydrater, grönsaker och så mejeriprodukter naturligtvis. Men företagen får gärna skänka chips och godis också, vi ska inte vara några moralens väktare.
– En fikahörna planeras också i butiken, en plats att sitta ner och prata på. Och så tänker vi oss en second handbutik där man kan handla husgeråd med mera, berättar Sanna Detlefsen.