Saab ökade med 1600 anställda – på ett halvår

Ordrar på 40 miljarder kronor och 1600 nya anställda. Det var några av nyheterna när Saab släppte sin delårsrapport för andra kvartalet.

Saabs vd Micael Johansson ser framför sig fortsatt utveckling av nästa generations bemannade stridsflyg på Saab. "Det pågår jätteviktig verksamhet i Linköping just nu inom det området," säger han.

Saabs vd Micael Johansson ser framför sig fortsatt utveckling av nästa generations bemannade stridsflyg på Saab. "Det pågår jätteviktig verksamhet i Linköping just nu inom det området," säger han.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Linköping2024-07-19 11:19

Nyheten i korthet

  • Saab har släppt sin delårsrapport för andra kvartalet. Av den framgår att företaget fått beställningar på 40 miljarder kronor under kvartalet, nästan en tredubbling jämfört med samma period förra året.
  • Hittills i år har företaget anställt närmre 1600 personer. Tidigare har man sagt att man räknar med att anställa över 2000 personer innan året är slut.
  • VD Micael Johansson nämner Filippinerna, Thailand, Colombia och Brasilien som potentiella marknader för framtida Gripen-beställningar.

Den positiva trenden fortsätter för försvarskoncernen. Under andra kvartalet 2024 ökade försäljningen med 22 procent till 15,2 miljarder kronor jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet ökade med 25 procent till 13,3 miljarder kronor, och orderingången nästan tredubblades från fjolårets 14,3 miljarder till närmre 40 miljarder kronor.

Saabs vd Micael Johansson har tidigare sagt att drygt 2 000 personer ska anställas under året, och man har redan kommit en bra bit på vägen för att nå det målet.

– Nu har vi anställt, netto, uppemot 1 600 redan första halvåret, säger Micael Johansson.

Samtidigt understryker han att nyanställningarna inte kan fortsätta öka i hur hög takt som helst.

– Vi kan inte bara proportionerligt fortsätta att anställa mot vår omsättningstillväxt, utan vi måste jobba lite på ett annorlunda sätt och automatisera vissa delar av verksamheten när vi producerar grejer för att öka takten.

undefined
I rapporten för årets andra kvartal presenterar Saab orderingångar till ett värde av närmre 40 miljarder kronor. Rörelseresultat hamnade på drygt 1,3 miljarder kronor, motsvarande en rörelsemarginal på 8,8 procent.

I maj presenterade regeringen ett stödpaket till Ukraina, som bland annat innehöll två radarspanings- och ledningsflygplan. Indirekt påverkar detta Saab, genom att företaget fått en ytterligare order på radarspaningsflygplanet Global Eye för att ersätta de plan som går till Ukraina.

Något som däremot inte ingick i stödpaketet var Gripen-plan. Istället ska Ukraina fokusera på implementeringen av de amerikanska planen F-16.

Vad innebär det för Saab att Gripen inte ingick i stödpaketet?

– Jag har sagt tidigare att det där är inget kört race. Jag har respekt för att man inte inför två stridsflygsystem parallellt i ett land, framförallt inte ett land som är i krig. Det är väl väldigt klokt att ta ett i taget. Sen hoppas jag att Sverige tar ett positivt beslut, och då kommer vi att finnas där för att stötta det.

Ukraina har tidigare uppgett att man behöver 200 stridsflygplan för att kunna skydda sig mot Ryssland. Idag finns det runt 100 Gripen-flygplan inom det svenska luftvapnet.

Är det inte så att det helt enkelt finns för få Gripen för att de ska kunna skickas till Ukraina?

– Det är klart att det inte är så det kommer att gå till. På sikt är ju det här en potentiellt väldigt stor marknad, de behöver många, många flygplan. Men det är ju inte så att det kommer att vara så att man tar det från svenska flygvapnet, det ser jag som utopiskt. Utan då måste man ju producera och leverera direkt från industrin.

undefined
"Vi kan inte bara proportionerligt fortsätta att anställa mot vår omsättningstillväxt", säger Saabs vd Micael Johansson.

Ett annat land som skulle kunna införskaffa Gripen-plan är Filippinerna. Tidigare i år slöts ett avtal som innebär att svensk försvarsindustri kan delta i försvarsupphandlingar i landet.

Hur nära är ni en eventuell försäljning av Gripen där?

– Filippinerna har väl egentligen bara startat sin upphandling nu. Man gjorde ett omtag och man säger att man vill ha fler flygplan, säger Micael Johansson.

Han nämner även Thailand, Colombia och Brasilien som kandidatländer för nya Gripen-beställningar.

Inom vilken tidshorisont kan det komma besked om ifall det blir en försäljning till nåt av dessa länder?

– Det är svårbedömt, men just nu är väl Thailand först i spåret så vitt jag kan bedöma.

undefined
Filippinerna, Thailand, Colombia och Brasilien är länder som kan komma att införskaffa Gripen-plan. "Det är de fyra jag ser som högst på agendan just nu", säger Micael Johansson.

Även om olika obemannade system, som flygande drönare, lär användas allt mer av försvarsmakter världen över, ser Saabs vd fortsatta satsningar på bemannade stridsflyg framför sig.

– Att bortom Gripen E ha nästa generations bemannade system. Också konceptmässigt demonstrerat så småningom. Så det pågår jätteviktig verksamhet i Linköping just nu inom det området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!