Esperanza, båten som ligger förankrad mellan Tullbron och Drottningbron, kom till Linköping år 2014. Ann-Mari Brengdahl startade då upp den verksamhet som paret Janna och Take Aanstoot tog över fyra år senare. Paret drev verksamheten en sommar, sedan tog det stopp. Nu har restaurangbåten stått tom i över tre år.
– Vi fick inte ruljans på verksamheten på rätt sätt. Vi lyckades inte gå plus. Om man är krögare och ägare själv så kan det gå, med rätt idéer, men vi hade inte det helt enkelt, säger Take Aanstoot och fortsätter:
– Vi har haft lite olika tankar och idéer, på sikt tänkte vi flytta den någon annanstans, men nu kom en intressent som hade en bra tanke. Det kommer att bli jättebra.
Nya ägare av restaurangbåten är paret Sara och Francisco Cazengo. Sara kommer ursprungligen från Linköping men flyttade som 19-åring till Portugal för en utbytestermin. I staden Porto träffade hon Francisco – och blev kvar.
– Efter fem år i Portugal bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Sverige. Av en händelse, på grund av jobb, hamnade vi i Uppsala men tanken har egentligen alltid varit att vi ska tillbaka till Linköping, säger Sara Cazengo och fortsätter:
– Vi har gått längs Douro-floden i Porto så många gånger och har alltid skojat om att Stångån tar oss tillbaka till den känslan. När vi fick se den här restaurangbåten i Linköping, som såg lite övergiven ut, tog vi kontakt med ägaren – och på den vägen är det.
I veckan tog Francisco Cazengo emot nycklarna till parets nya båt. Han är kock med över 20 års erfarenhet från olika restauranger. Senast var han chefskock vid Millestgården i Duved. Vi mötte upp honom.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi ska ta hand om det här stället, göra det levande igen, säger Fransisco Cazengo när han går ombord på båten.
– Först och främst ska vi städa och fräscha upp. Det är en fin stadsdel, med fina lägenheter som ägarna har investerat i, så jag förstår om många tycker att båten har sett tråkig ut, fortsätter han.
Sara Cazengo jobbar på Arbetsförmedlingen. Så här säger hon om parets vision:
– Vi vill att man ska komma till vår restaurang och få den här semesterkänslan som man får när man befinner sig utomlands. Allt kommer att vara genuint portugisiskt. Vi hoppas att det ska kännas som att man har varit på en restaurang i Porto.
Restaurangbåten har, enligt kommunens bygglovschef Sebastian Monell, ett permanent bygglov som gör att den tillåts ligga förankrad i Stångån. Nu ska den renoveras, bland annat med glasräcken runt serveringsdäcket och en ny handikappstoalett.
– Det är en del att fixa innan vi kan slå upp portarna, säger Sara Cazengo.
Restaurangens namn blir, enligt Sara Cazengo, Porto Esperanza. Med sig i satsningen har de partnern Rafael Gomes.
– Kontakten med kommunens handläggare har varit bra så vi hoppas att kunna öppna så snart som möjligt. Som senast i slutet av juni, säger hon.
Det måste vara en stor ekonomisk satsning för er?
– Det har krävts en investering, absolut, men vi tror på den här idéen och hoppas att det blir så bra så att det ska löna sig i slutändan.
Vad krävs för att det ska löna sig?
– Som jag har förstått av de tidigare ägarna har det inte varit den bästa cirkulationen av gäster på den här platsen. Det är ju inte en restaurang mitt i city så vi behöver jobba med att marknadsföra oss själva och vårt koncept.