Solcellspark får bygglov trots politikernas motstånd

Politikerna säger för andra gången ja till en stor solcellspark utanför Ljungsbro. Men de gör det motvilligt och flera grannar protesterar.

Solcellsparken vid Tekniska verken i Linköping är på 12MW och var Sveriges största när den invigdes 2020. Den på Stora Sjögestad planeras få en effekt på 30 MW.

Solcellsparken vid Tekniska verken i Linköping är på 12MW och var Sveriges största när den invigdes 2020. Den på Stora Sjögestad planeras få en effekt på 30 MW.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-03-28 06:00

Det är solelsföretaget Alight som planerar att bygga en solcellspark på Stora Sjögestad, mellan riksväg 34 och Ljungsbro. Det handlar om 60 000 solpaneler på en yta av 44 hektar.

Med en effekt på 30 megawatt skulle parken bli Sveriges största – i dag toppas listan av en park i Sjöbo på 19 MW. Dock planeras ännu större på flera håll i Sverige, bland annat utanför Bankekind och vid Ulvåsa slott.

Själva solpanelerna anses, med dagens regler, inte vara bygglovspliktiga. Det som byggnämnden i Linköping nu hade att ta ställning till var i stället bygglov för anläggningens 26 transformatorstationer. Det har nämnden redan sagt ja till en gång tidigare, men processen togs om efter oklarheter kring vilka möjligheter grannarna haft att yttra sig.  

Även denna gång beviljades bygglov. Transformatorstationer uppförs ofta på landsbygden och att säga nej till just dessa finns det inget stöd för, anser tjänstemännen på bygglovskontoret. Majoriteten i nämnden gick på samma linje. Men bygglovet ges motvilligt – inte för att politikerna har något emot solceller, utan för att parken till största delen planeras på jordbruksmark.

– Vi tycker att placeringen är olämplig, säger nämndens ordförande Stefan Erikson (M).

Jörgen Ring (SD) yrkade på avslag. Han argumenterade för att jordbruksmarken blivit ännu viktigare i ljuset av Ukrainakriget.

– Det instämmer förstås vi andra i. Problemet är att inget har ändrats i lagstiftning eller praxis sedan förra gången vi fattade beslut. Däremot kommer jag att försöka få till en dialog med länsstyrelsen och även med kolleger i riksdagen. Det är väldigt problematiskt att åkermarken har så pass svagt skydd som den har, säger Stefan Erikson.

Alight har i sin ansökan skrivit att marken där solpanelerna ska stå är den sämsta på gården, med dålig dränering. Här har man tidigare odlat energiskog och företaget hävdar att solceller ger 15–25 gånger mer energi per hektar. Alight har undersökt flera alternativa placeringar runt om i Linköpings kommun och anser att den här är den mest lämpliga. 

Länsstyrelsen har möjlighet att förhindra att värdefull jordbruksmark tas ur bruk. Men i en solcellspark går det att odla vall mellan panelerna och att så blommor som gynnar insekter. Det går också att bedriva fårskötsel. Därför har länsstyrelsen bedömt att marken inte tas ur bruk – och dessutom kan åkrarna återställas när solparken tjänat ut.

– Jag är skeptisk. Livslängden för anläggningen beräknas till 40 år. Det är lång tid. Och det är svårt att veta om marken verkligen kommer att återställas efter det, säger Stefan Erikson.

Flera grannar har protesterat mot projektet. Även de vänder sig mot att jordbruksmark tas i anspråk, men också mot att landskapet förändras. En granne kallar solparken för industriområde och skriver att "vår utsikt förstörs och hela landskapet raseras".

Efter att parken på Stora Sjögestad godkändes har länsstyrelsen börjat ställa hårdare krav på sådana anläggningar. För den planerade solcellsparken utanför Bankekind kräver länsstyrelsen att det sökande företaget, Better Energy, först gör en miljökonsekvensbeskrivning (MKB). Samma krav på solcellsparker ställs nu av länsstyrelser på andra håll i landet.

Regeringens mål är att 10 procent av Sveriges el ska komma från solceller år 2040. Om det målet ska nås lär det krävas stora anläggningar. I dag är andelen solel mindre än 1 procent.

Solcellsparker tio-i-topp

Här är listan över Sveriges just nu största solcellsanläggningar (källa: Svensk Solenergi):

1. Sjöbo, 19 MW

2. Strängnäs, 14 MW (under utbyggnad till 20 MW)

3. Linköping, 12 MW

4. Säve Göteborg, 5,5 MW  

5. Utby Göteborg, 5,5 MW

6. Solskenet Borås, 5 MW  

7. Varberg, 4,8 MW

8. Uppsala, 4,4 MW  

9. Kristianstad, 4 MW  

10. Hisingen Göteborg, 3,7 MW  

Karta: Stora Sjögestad
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!