Kommunen vill avstyra landets största solcellsprojekt

Miljön kring Ulvåsa slott är ur flera synvinklar olämplig, anser Motala kommuns plan- och byggenhet. Därför vill man avstyra att landets största solcellspark hamnar här. Men sökanden tänker inte ge sig.

Det aktuella området för solcellsparken i Ulvåsa. För nära både Borenstranden och slottsmiljlön, invänder Motala kommuns plan- och byggenhet. Slottet kan anas som en ljusare punkt på den vänstra udden mot Boren.

Det aktuella området för solcellsparken i Ulvåsa. För nära både Borenstranden och slottsmiljlön, invänder Motala kommuns plan- och byggenhet. Slottet kan anas som en ljusare punkt på den vänstra udden mot Boren.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2021-10-11 06:01

Strängnäsföretaget Energiengagemang, installatör av solceller, har nyligen via ett pressmeddelande uttalat att man strax öster om Ulvåsa slott i Motala kommun tänker bygga vad som ska bli Sveriges största solcellspark. Med 44 400 solpaneler över 35 hektar åkermark, en yta om cirka 70 fotbollsplaner. Projekteringen ska vara i slutfasen inför byggstart i april och drift under andra halvåret 2022.

Pressmeddelandet släpptes den 27 september och har hunnit få spridning inom energibranschen. 

Anläggningen kräver dock tillstånd och i en handling daterad redan den 21 september ger Motala kommuns plan- och byggenhet beskedet att lov inte kan beviljas. 

Solpanelerna hamnar, intill Borens strand, inom riskområde för översvämning. Och även i konflikt med biotop- och strandskyddsregler. 

Dessutom anses placeringen olämplig med hänsyn till slottet och dess omgivningar som riksintresse för kulturmiljövård. Den stora solcellsparken skulle påverka landskapsbilden för mycket och förta slottets dominerande läge i området.

Sammantagna är byggenhetens invändningar så många att man i den så kallade avslagskommuniceringen erbjuder Energiengagemang att återta ansökan. Görs det före den 13 oktober slipper man också avgift för ärendets behandling.

Företagets vd Johan Skördare säger att man ännu inte kände till kommunens inställning i bygglovsfrågan när pressmeddelandet gick ut. Men han ser heller inga skäl för att ta tillbaka uppgifterna.

– Nej, det här löser vi i den fortsatta diskussionen med kommunen. Jag är övertygad om att anläggningen blir av, säger Johan Skördare.

Avsikten är att producera 24 MW/år (24 000 000 kWh) vilket skulle motsvara elbehovet för närmare 10 000 lägenheter. För detta krävs uppålade solcellspaneler. Av ansökan framgår att Energiengagemang uppfattat att det inte behövs bygglov för panelerna, däremot för transformatorbyggnader och staket.

– Det här bedöms tydligen olika från kommun till kommun och mellan länsstyrelserna. Vi har byggt landets hittills största solcellspark i Strängnäs, om 14 MW, och där var det inga problem med bygglovet, uppger företagets marknadschef Jonas Weissglas.

Men enligt Motala kommun måste konstruktionen i Ulvåsa klassas som en byggnad då panelernas högsta delar når tre meters höjd och delvis blir möjliga att vistas under.

Den angivna mängden solenergi ska säljas till Jämtkraft enligt ett redan ingånget avtal. 

– Det gäller i vilket fall. Vi har inte avtalat att elen måste komma från just Ulvåsa, säger Jonas Weissglas. 

Likaså finns nu ett arrendeavtal med Ulvåsa slotts ägare – se separat artikel. Ägarna ser positivt på ny och bättre användning av åkermark som man nu anser är uttjänt. Men där håller inte heller kommunen med. Brukningsvärd jord får enligt miljöbalken inte bebyggas om det inte är absolut nödvändigt för att tillgodose väsentliga samhällsintressen.

Plan- och byggenhetens chef Sani Muric konstaterar att ärendet är komplext. Biotop- och strandskydden är starkt reglerade och här krävs det i så fall dispens innan man kan gå vidare med andra delar, som själva bygglovsfrågan.

– Det går förstås även att se saken ur ett energistrategiskt perspektiv, men det är inte vår sak som handläggare. Fullföljs ansökan och vi står fast vid ett nej får politikerna i samhällsbyggnadsnämnden avgöra ärendet, så är gången, säger Sani Muric. 

Om solenergi

Solenergi kan omvandlas till el och värme via celler och fångare.

En solcell är en tunn skiva, ofta av kisel, med ett mönstrat metallskikt mot solen. De sätts ihop till moduler och flera sådana utgör sedan ett solkraftverk. Solfångare har en mörk yta som suger upp solljus. Energin värmer cirkulerande vatten eller luft i fångaren.

Världens största solkraftverk finns i Förenade Arabemiraten. Det kan ge el till 90 000 människor och sänka koldioxidutsläppen med en miljon ton.

Källa: Tekniska museet.

Karta: Ulvåsa Slottet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!