– Det har varit tuffare i år än tidigare. Vi har flera som nyss fått barn och är hemma på längre föräldraledighet, andra har slutat av privata skäl som för att flytta tillbaka till sin hemort eller så har de bytt till en annan arbetsplats inom regionen, säger Ann Wikh, som är en av tre vårdenhetschefer på US förlossning och BB.
I en intern skrivelse har ni på förlossningen varnat för att patientsäkerheten är hotad?
– Ja, det var om det inte löste sig med semesterschemat, men det har det i stora drag gjort nu, även om det fortfarande finns vakanta pass. Personalen har ställt upp och tagit extrapass, av lojalitet mot patienterna och varandra, säger Ann Wikh.
Det har varit ett pusslande sedan i januari för att få ihop semesterschemat.
Får alla semester?
– Alla får sin semester. Vi har pensionerad personal som har hört av sig för att ställa upp under sommaren. En arbetar redan nu tre dagar i veckan, säger Karin Ebbesson, vårdenhetschef US förlossning och BB.
Några få barnmorskor har också nappat på erbjudandet om flyttad semestervecka, bland undersköterskorna är det fler som nappat. För det erbjuder Region Östergötland 10 000 kronor per flyttad semestervecka.
– Det hade varit bättre om regionen lagt sig på samma nivå som andra regioner, på vissa håll kan man få 30 000 kronor per flyttad semestervecka, säger Eric Hildebrand.
Åsa Hermansson är barnmorska och förtroendevald för Vårdförbundet på US förlossning. Hon bekräftar att alla fått beviljad semester, men att det är en svår situation.
– Jag har varit barnmorska i 25 år och har aldrig varit med om att det är så här allvarligt som den här sommaren. Alla förlossningskliniker drar ner på platserna för att klara sommaren, men mammorna kommer ju ändå, det finns ingen annan enhet som kan ta emot dem.
Samtidigt vill hon inte skapa oro och framhåller att de gravida kommer att få hjälp, men på bekostnad av personalen.
– Personalen ställer upp, som vanligt. Förlossningen kommer att bemannas, på ett eller annat sätt, men det sliter på personalen. Den största oron är väl efter en så här tuff sommar, det är då vi tappar folk. Man orkar inte jobba så här, varken kroppsligt eller mentalt. Alla chefer har kämpat för höjd ersättning, men den blir mer symbolisk och ersätter inte återhämtning, säger Vårdförbundets Åsa Hermansson.
Ersättningen hon pratar om är en extra timersättning för den som tar extrapass. Under förra sommaren när det fortfarande var pandemi var den på 290 kronor. I våras återgick den till 200 kronor. Ersättningen beskrivs som ett viktigt verktyg när semesterschemat ska läggas.
– Vi har jobbat för att driva frågan om ersättning sedan i höstas. Först nu i dagarna har vi fått besked om att den höjts. Så vi känner att vi har blivit lyssnade på, men att det borde ha skett tidigare så att vi hade kunnat ha med oss det i planeringen av schemat, säger Ann Wikh.
Ersättningen har nu höjts till 300 kronor per timme för den som tar extrapass under sommaren, enligt beslutet från regiondirektören som kommunicerades under måndagen.
– Det politiska beslutet fattades i början av mars, vilket är två månader tidigare än vanligt. Vi har försökt anpassa så att det ska bli så bra som möjligt, säger regiondirektör Krister Björkegren.
Hur kommer det sig att beskedet om den höjda ersättningen inte kommit tidigare?
– Det är inte ett enskilt beslut utan en process med många olika punkter där det här är en av punkterna. Det är ganska många satsningar och mitt jobb är att ta ansvar för helheten. Det blir helt klart en tuff sommar. Det är jätteutmanande. Under hela pandemin har vi sträckt på resurserna och vi har medarbetare och chefer som gjort fantastiska saker, säger regiondirektören.
Det finns fortfarande vissa pass som inte har full bemanning under sommaren. Så den som har en planerad igångsättning kan behöva byta datum eller sjukhus under sommaren.
– Vi kommer kunna bedriva patientsäker vård. Det är samma krav på bemannings- och kompetensnivån som under resten av året, men det är en slimmad verksamhet från början och nu går hälften på semester, så vi kanske behöver hänvisa vidare, säger Ann Wikh.
Om det är fullt på förlossningen när det är dags kan man bli hänvisad till en annan förlossningsklinik inom Sydöstra sjukvårdsregionen. Där ingår Linköping, Norrköping, Eksjö, Västervik och Jönköping.