Pandemin må vara inne i ett annat läge än förra året, men att många – särskilt sjuksköterskor – har sagt upp sig i pandemins spår har gjort att bemanningen inför sommaren i Region Östergötland är en svår nöt att knäcka. Det finns utmaningar i flera verksamheter, enligt regionledningen, men framför allt när det kommer till bemanning på slutenvårdsavdelningar med dygnet-runt-vård.
– Vi har redan innan pandemin haft ett högt tryck inom vården, vilket blivit än mer ansträngt under åren med pandemin med utmaningar för bland annat arbetsmiljön. Det är viktigt att arbeta med för att kunna påverka möjligheten att behålla och rekrytera den personal vi behöver, skriver Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland i ett mail.
Situationen har gjort att regionledningen tidigare i vår tog fram en plan för att försöka trygga bemanningen och antal öppna vårdplatser i form av extraersättningar under sommarmånaderna juni till augusti. Ersättningarna gäller för vissa särskilt utsatta yrkeskategorier och positioner inom dygnet-runt-vård och består av två delar.
Den första delen innebär att medarbetare som under sommarperioden förlägger högst 15-19 semesterdagar, ersätts med 2 000 kronor per flyttad semesterdag. Som max kan erbjudandet utnyttjas för fem dagar och därmed ge en total ersättning på 10 000 kronor.
Den andra delen av planen innebär att medarbetare som är i tjänst och jobbar extrapass får en extra ersättning av 200 kronor per timme utöver sin ordinarie lön.
Har man kunnat se att insatsen med extraersättning har hjälpt något hittills?
– Det ser olika ut för våra respektive verksamheter och därför är det svårt att svara på en mer detaljerad nivå i dagsläget, skriver Zilla Jonsson.
Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet avdelning Östergötland, säger att det är få medarbetare som väljer att avstå eller flytta semesterveckor. Hon berättar om en stor oro hos medlemmarna för att inte få den semester som önskats och för att bli beordrad till tjänstgöring.
– Många säger att ersättningen är för låg och att det inte är värt att sälja sin återhämtning och semester för den lilla summan. Det är inte många som har nappat på det här – jag vet inte ens om nån har gjort det. Arbetsgivaren upplevs väldigt desperat och lägger mycket ansvar på att medarbetarna ska lösa saker själva – till exempel hur man ska kunna få in raster under sina pass.
Vad är en rimlig ersättningsnivå tycker Vårdförbundet?
– Det finns flera åsikter om det men det får stå för medlemmarna. Det vi uppmuntrar till är att man kan kräva mer i enskilda förhandlingar med arbetsgivaren. Men det är klart att jag tycker att det är vansinne att man till exempel i Västernorrlands region erbjuder 100 000 kronor för flyttad semester – då har det gått för långt och arbetsgivaren har tappat kontrollen.
HR-direktör Zilla Jonsson motiverar årets ersättningar med att den struktur som finns bygger på samma principer och nivå som regionen har haft vid arbete med framskjuten vård och vid de olika Covid-topparna. Sommarersättningarna beräknas i år kosta Region Östergötland 10-12 miljoner kronor.
Utöver att locka fler medarbetare till att tjänstgöra i sommar med lön, införs även andra åtgärder. Det handlar om stärkt ledning och ett utökat samarbete mellan enheter, kliniker, centrum och mellan sjukhus för att bibehålla så mycket vårdresurser som möjligt. Zilla Jonsson meddelar också att prioriteringar för att säkra den akuta vården är nödvändigt.
Kommer sommaren att kunna lösas på ett bra sätt arbetsmiljömässigt och patientsäkert?
– Vi har en ansträngd situation och arbete pågår för att på ett så bra sätt som möjligt hantera sommaren.
Enligt Vårdförbundets Emma Klingvall är bemanningsläget mer allvarligt den här sommaren än tidigare – och då inte bara inom regionen utan också för medlemmar anställda i länets kommunala vård- och omsorg.
– Jag är orolig. Vi tänker varje år att "nu kan det inte bli mycket sämre", men så kommer det en ny sommar som är det. Man har blivit lite cynisk och undrar hur långt det här kan gå när vi samtidigt ser att många lämnar vården just för att man inte känner sig lyssnad på eller rätt värderad. För mig är det helt obegripligt att det har gått så långt att man accepterar det här som ett normalläge.