2020 var ett tufft år för många företag. Ett av de som tvingades lägga ned sin verksamhet då var restaurangen Matkultur som låg i Mjärdevi. Nu tar ägaren Marcus Andersson nya tag och öppnar restaurangen på nytt, denna gång i Mörtlösa i samma hus som Hedin Bil/ Mercedes Benz. Lokalen ligger en våning upp i huset.
Vad har motiverat dig att starta upp på nytt?
– Det fanns flera faktorer till att vi tvingades stänga då. Dels att covid kom, men också att vi fick en hyreshöjning. Det hade varit skillnad om man hade misskött bolaget, men nu var det yttre omständigheter och vi styrde inte över situationen. Många har pratat om att Matkultur var bra, så när den här chansen dök upp tänkte jag: "varför inte?", säger Marcus Andersson.
Den nya lokalen i Mörtlösa kan uppfattas ligga lite "off", men Marcus Andersson ser en stor potential i att öppna restaurangen just där.
– Det är ett expansivt område och det är bra varumärken omkring. Hedin Bil som jag hyr av är en stor aktör och en stark part att jobba med, vilket skapar en viktig stabilitet. Det är ett stort flöde av olika människor här per automatik, många potentiella kunder som kommer in för att serva sina bilar. Det finns också gott om parkeringar runtomkring, säger han.
Matkultur står enligt Marcus Andersson för att bevara den svenska maten, med influenser från nutid. Konceptet kommer i grunden vara detsamma som tidigare, med både servering och catering. Några anpassningar har dock behövt göras.
– Då hade vi en lite exklusivare produkt. Nu har vi lågkonjunktur och ökade levnadskostnader på alla fronter. Jag har anpassat det här mer efter den plånbok som folk har idag.
Restaurangen öppnade i måndags och fullt fokus ligger nu på att ta fram skyltar och göra reklam via sociala medier.
Ser du några nya utmaningar med att ha restaurangen idag?
– Råvarorna har blivit mycket dyrare och vi måste servera en enklare produkt. Vi kommer få gå tillbaka till de enklare rätterna. Den största utmaningen kommer vara att få gäster att acceptera den omställningen.
Marcus Andersson driver för tillfället också Wärdshuset i Gamla Linköping. Han har dock sagt upp hyreskontraktet och kommer att avveckla verksamheten där vid årsskiftet.