Det var med stor entusiasm den rutinerade östgötakrögaren Marcus Andersson tog över Wärdshuset som försattes i konkurs i mars 2020. Den anrika 1700-talsfastigheten ägs av Kulturfastigheter i Linköping AB, ett dotterbolag till Stångåstaden.
Uppsägningstiden är nio månader, vilket betyder att Marcus Andersson står som hyresgäst året ut.
– Men om Kulturfastigheter hittar en ny hyresvärd kan jag vara ute inom två veckor. Därför är det lite osäkert hur sommaren och hösten blir, men min målsättning är att vi håller öppet för lunchbuffé under Gamla Linköpings högsäsong 26 juni till 13 augusti, säger han.
När du tog över beskrev du uppdraget som "en skattkista av möjligheter". Vad såg du framför dig?
– Att vi som verkar där skulle kunna skapa aktiviteter året runt så att gamla Linköping blir en destination och inte "bara" ett friluftsmuseum. Alla förutsättningar finns för det, Gamla Linköping ÄR fantastiskt och på sommaren ett självspelande piano. Men som företagare behöver man kunna driva en verksamhet på årsbasis, som attraherar även utanför sommar och jul.
Men det gick inte..?
– Nej, det känns som att försöka vända ett hangarfartyg i kanalbanken i Berg. Jag har haft många konstruktiva samtal med Kulturfastigheter, museiledningen, Visit, politiker och entreprenörer. Men inget händer. Ingen sätter ned foten och tar befälet.
Vad ska till, enligt dig?
– En Claes-Göran Österlund. Kanaldirektören som drog på sig tidstypiska kläder och gick all in. Han var inte bara kulturintresserad, han var också en stor visionär och entreprenör – se vad det gjort för Göta Kanals blomstrande!
– Om man vill behålla och vårda denna gigantiska kulturgärning, som gamla Linköping är, måste det få kosta och man måste tänka stort, se allt Linköping har att erbjuda och knyta ihop säcken, för det ger pengar tillbaka. Då kan man inte bomma igen i början av augusti när stora delar av Europa har sin semester.
– Jag vill inte låta som en gnällspik, men jag önskar hela Gamla Linköping ett bättre öde än att bortsett från sommar och jul vara ett slumrande kulturarv som knappt någon besöker.
Vad kan en hake vara?
– Att vi som nu verkar där har så vitt skilda verksamheter. Det är ju stor skillnad på att vara en hantverkare, som måste hinna bygga upp sitt lager mellan de publika händelserna, och laga mat som inte går att sälja några veckor eller månader senare.
Friluftsmuseet Gamla Linköping är relativt okänt utanför Östergötland, och få Linköpingsbor har besökt stadsdelen de senaste åren.
Det var två lärdomar som drogs av Visit Linköpings undersökning 2021.
Vad ska du göra nu?
– I slutet av maj öppnar jag, under mitt gamla företagsnamn "Matkultur", en ny lunch- och cateringverksamhet i Hedin Bils stora Mercedes-Benzanläggning.
Theresé Lindh är VD för Kulturfastigheter.
– Vi kommer under våren och sommaren att söka en ny krögare som kan passa in i området.
Hur passar man in?
– Jag vill inte sätta några ramar för det. Aktörerna får presentera sina koncept och så tittar vi på det tillsammans. Men jag är öppen för nya idéer.
Du och Marcus Andersson har haft många "konstruktiva samtal" säger han.
– Ja, och jag har förståelse för att han vill ha en ny utmaning. Nu fortsätter Kulturfastigheter och andra inblandade aktörer, som Företagarföreningen, att jobba aktivt med att få fler besökare till Gamla Linköping.