Efter turerna: Nu ska avloppsledningarna dras i Roxen

Utbyggnaden har stötts, blötts och planerats i 15 år. Nu, efter slutgiltigt beslut i kommunfullmäktige, ska 193 fastigheter strax norr om Roxen förses med kommunalt vatten och avlopp. Notan för varje fastighetsägare är minst 140 000 kronor.

Här, vid Sandviks camping och området Roxenbaden, ska Linköpings kommun bygga ut vatten- och avloppssystemet. Alla fastigheter inom området måste betala en anslutningsavgift.

Här, vid Sandviks camping och området Roxenbaden, ska Linköpings kommun bygga ut vatten- och avloppssystemet. Alla fastigheter inom området måste betala en anslutningsavgift.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2023-12-05 05:00

Ända sedan 2008 har Linköpings kommun planerat att förse området kring Sandvik, strax norr om sjön Roxen, med kommunalt vatten och avlopp. Med en pumpstation vid Roxenbaden och en sju kilometer lång ledning på sjöbotten är avloppsvattnet tänkt att transporteras till Berg och vidare, via landsvägen, till Linköping. Frågan har varit infekterad – bland annat på grund av en ny detaljplan som senare skrotades av kommunen. Medlemmarna i Roxens fiskevårdsområdesförening har också varit kritiska till en VA-ledning på sjöbotten men efter beslut i mark- och miljödomstolen har kommunen och Tekniska verken de tillstånd som krävs. Ledningsrätten och sjötillståndet löper ut under år 2027.

undefined
"Det här var en fråga innan min tid men dels har vi fått ledningen prövad rent tillståndsmässigt, dels är det en teknik som är beprövad. Det finns liknande sjöledningar på andra ställen och vi ser ingen fara på så sätt", säger Peter Wimble, affärsenhetschef på Tekniska verken, om Roxens fiskevårdsområdesförenings kritik och oro för utsläpp.

På kommunfullmäktiges sammanträde under tisdagen kommer politikerna att fatta beslut om ett så kallat verksamhetsområde för kommunalt vatten och avlopp. 193 fastigheter berörs kring Sandvik. När beslutet vunnit laga kraft kan Tekniska verken påbörja projektet.

"Kommunen vill säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas i ett större sammanhang i Roxenbaden, det behövs med hänsyn till skyddet för människors hälsa och miljön. Som kommun är vi skyldiga att förse invånarna med hälsosamt dricksvatten, att minska utsläppen och att skydda sjöar och vattendrag", skriver kommunens miljö- och samhällsbyggnadsförvaltning i ett mejlsvar till oss som har skickats av kommunikationsstrategen Elin Andersson.

undefined
Fastigheterna som berörs ligger norr om Roxen, i området kring Sandviks camping.

Vad kommer det att kosta för de boende?

"Anläggningsavgiften baseras på VA-taxan det år systemet är utbyggt och förbindelsepunkt meddelas. År 2024 är anläggningsavgiften cirka 140 000 kronor i normalfallet för en villa", skriver förvaltningen i samma mejlsvar.

Måste de boende ansluta sig? 

"Ja, enligt vattentjänstlagen ska alla fastighetsägare inom verksamhetsområdet betala en anläggningsavgift".

Sandviks samfällighetsförening, som består av cirka 50 fastigheter, engagerade sig i protesterna mot kommunens detaljplan. När det gäller det stundande VA-området råder det, enligt vice ordförande Håkan Gustafsson, delade meningar bland medlemmarna.

– Vi är ganska nöjda över att detaljplanen föll. Vi får behålla våra smala fina vägar och karaktären på området. När det gäller VA-området är det lite ambivalent. Vissa har redan börjat att bygga om och har nog tänkt sig att bo där ute permanent. En del vill bara förlänga säsongen. Jag tror inte att vi kommer att ta strid mot det här beslutet, säger han.

undefined
Sandviks samfällighetsförening, där Håkan Gustafsson är vice ordförande, tog tidigare strid mot detaljplanen i området. Nu är detaljplanen stoppad och bland medlemmarna råder det delade uppfattningar kring kommunens beslut om VA-område.

Inte heller Roxenbaden-Korsviks vägförening, med 77 medlemmar, planerar att ta strid mot beslutet.

– I detaljplanen gick föreningen självt in och överklagade men i det här beslutet har vi sagt att vi som vägförening inte lägger in någon värdering – det är så vitt skilda åsikter kring vad man tycker här ute. Däremot ska vi försöka sprida information och få till möten med Tekniska verken, säger ordföranden Mia Elander Nilsson.

Vad är de stora invändningarna mot VA-området?

– Många har redan ett fungerande avlopp och har borrat en egen brunn – och man vill att området ska bevaras så som det är. Man är rädd att det ska komma mer bebyggelse i och med det här. Sen handlar mycket om vad det kommer att kosta för alla.

– Men jag tror också att det är många som ser fram emot det, fortsätter Mia Elander Nilsson.

undefined
"Kommunen har en skyldighet och ansvar för dricksvattenförsörjning samt att minska utsläpp till sjöar och vattendrag", säger Stefan Erikson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Linköping.

Stefan Erikson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Linköping, svarar även han via mejl.

Hur ser ni på att alla fastighetsägare kanske inte vill eller har råd att betala anläggningsavgiften?

"Det är ett attraktivt område med många hushåll och då är det viktigt att kommunen tar sitt ansvar vad gäller vatten och avlopp. Det är viktigt att komma ihåg att anslutningsavgiften också innebär att värdet på fastigheten ökar. Även att anlägga och underhålla enskilda avloppsanläggningar kostar pengar, men med kommunalt vatten och avlopp så åtar sig leverantören att det ska fungera och det innebär mindre bekymmer och risk för fastighetsägaren genom de åtaganden och ansvar som följer", skriver han och fortsätter:

"Det finns både fastighetsägare som önskat detta under lång tid och vill att kommunalt vatten och avlopp ska bli klart så fort som möjligt, likväl som det finns de som inte önskar göra en anslutning. En kommun kommer dock alltid till slut att komma till ett läge där det behöver fattas ett beslut för ett områdes utveckling och detta är ett område som varit aktuellt under väldigt lång tid".

Mer om kommunens beslut

I sitt mejlsvar punktar kommunen upp flera skäl till att bygga ut kommunalt VA kring Sandvik och Roxenbaden. 

Här är några exempel:

● Det saknas idag samlad dricksvattenförsörjning och spillvattenhantering för de boende i området.

● Att ta ut dricksvatten vid varje fastighet/tomt och samtidigt ha lokala utsläpp av avloppsvatten i samma skala bedöms ha en betydande hälsoskyddsrisk. 

● Området gränsar till Roxen som är klassad som övergödd och därmed inte uppnår kraven för god ekologisk status.

Karta: Roxenbaden, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!