Nu startar nollningen: "Inga kränkningar får förekomma"

Under torsdagen startar Linköpings gymnasier sin hösttermin och därmed är det dags för nollning eller insparksperiod. Efter förra årets turbulens och kritik från polisen tycker både politiker och tjänstepersoner att beredskapen är god.

När Linköpingspoliserna ett flertal kvällar förra året bevittnat och hanterat fylla, kränkningar, förstörelse och hets mot andra skolor och mot poliser, röt gruppchefen ifrån på Facebook: "Det räcker nu!"

När Linköpingspoliserna ett flertal kvällar förra året bevittnat och hanterat fylla, kränkningar, förstörelse och hets mot andra skolor och mot poliser, röt gruppchefen ifrån på Facebook: "Det räcker nu!"

Foto: JonPix Photography/Jonathan Posluk

Linköping2022-08-18 06:53

– De problem som har förekommit har varit agerande från obehöriga, och saker som har hänt efter de aktiviteter som skolorna ordnat, säger kommundirektör Paul Håkansson, ytterst ansvarig för säkerhet i Linköpings kommun.

Han understryker att kommunen inte står bakom något som kränker eller som involverar alkohol.

– I de aktiviteter som ordnas under skoltid, eller som skolan är arrangör för utanför skoltid, får ingenting sådant förekomma, säger han.

Linköping har en tradition där flertalet gymnasieskolor likt universiteten har nollningsperiod för att ”sparka in” nya ettor i skolverksamheten. Trots att ettorna bara är 15-16 år har alkohol förekommit och elever har även utsatts för kränkande och förnedrande ”uppdrag” och aktiviteter under åren.

undefined
Nollningarna kräver mycket stora insatser av polisen. Bilden är tagen för några år sedan, men vid nollningen var budskapet från polisens ansvariga detsamma: Stora resurser går åt för att hantera fylla, bråk, kränkningar och förstörelse.

En bit in i nollningsperioden förra året röt lokalpolisen ifrån och skrev i ett inlägg på Facebook, med uppmaning till tonåringarna och deras föräldrar att skärpa upp läget: "Det räcker med förnedring, fylla, misshandlar och hets. Det räcker med äggkastning, nedskräpning och lekar med kränkningar och sexuella inslag. Det har inget alls med gruppdynamik och välkomsthälsning att göra."

Under förra årets nollningsveckor förekom också en del incidenter dagtid. Ett exempel var en grupp faddrar och nyblivna ettor från Berzeliusskolan, som attackerades av äggkastare i Järnvägsparken. Flera elever blev inkletade med ägg och tvingades avbryta sina aktiviteter. ”De fick sin första skoldag förstörd”, konstaterade en fadder. Några dagar senare tog sig elever in på Katedralskolan och kastade ägg som träffade en värdefull målning. En av lärarna beskrev situationen som ett ”fullskaligt krig” mellan vissa äggkastare.

Socialdemokraterna, företrädda av Elias Aguirre, kommunalråd i opposition, ansåg att nollningarna är ett arrangemang som alltid spårar ur och som bör förbjudas helt. ”Nollningen i Linköping har sedan länge passerat gränsen för vad som är okej” skrev Aguirre i en debattartikel i Östgöta Correspondenten i september 2021.

Frågan om förbud mot nollningsaktiviteter togs upp i bildningsnämnden men den politiska majoriteten beslutade att inget skulle förbjudas. Åsa Wennergren (L), ordförande i nämnden, säger idag att hon är övertygad om att det är rätt:

– Ett förbud kan göra det värre. Förbjuder vi det här så har vi ingen organisation alls kring eleverna trots att de är ute, då vet vi inte alls vad de hittar på. Nu vet vi i alla fall en del.

undefined
Ett förbud mot nollning skulle innebära att kommunen backar helt från allt, och därmed inte har någon koll på vad ungdomarna gör, menar Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden.

Wennergren, som tidigare arbetat som lärare och rektor, säger att hon minns ett läsår då kommunen förbjöd nollning.

– Då blev det kaos på stan, säger hon.

Istället, anser Åsa Wennergren, är det Berzeliusskolans och Katedralskolans modell för insparksaktiviteter som bör spridas och införas av rektorer i fler gymnasieskolor.

Berzan och Katedral utbildar faddrar i årskurs tre som valts ut efter ansökan. Skolledningen granskar och godkänner aktiviteter. Vissa aktiviteter sker på kvällstid. Vårdnadshavare informeras om vad deras barn ska göra, var barnet kommer att finnas och uppmanas att hämta barnet då aktiviteterna avslutas för att hindra att tonåringar drar vidare ut på stan.

Kommundirektör Paul Håkansson säger att han ställt krav på att tydlighet och ordning ska gälla:

– Mitt krav är att det ska vara en hög grad av tydlighet till elever och föräldrar, och från de som leder aktiviteterna, att när det är slut så är det slut, säger han.

Linköpings kommun har fältare, områdesteam, frivillig resursgrupp, säkerhetspersonal och ordningsvakter i tjänst under helger och kvällar under insparksperioden.

undefined
Michaela Lingeby är polisens insatschef då gymnasierna har insparksperiod. Fler vuxna måste gå ut och se vad ungdomarna gör, uppmanar hon.

Michaela Lingeby är polisens insatschef under insparksperioden. Hon säger att problem med fylla, kränkningar och förnedrande aktiviteter som tonåringar utsatts för under nollningen främst sker utanför de aktiviteter som skolorna är med och arrangerar.

– Det saknas vuxna ute. Alla ögon är bra ögon. Jag hoppas och tror att stadsfesten i år innebär att många vuxna rör sig på stan både dagtid och kvällar och att det har en lugnande effekt, säger Michaela Lingeby som är polisens insatschef under insparksperioden.

Berzeliusskolan och Katedralskolan har planerade nollningsarrangemang onsdags- och fredagskvällar i vecka 34 och 35. Polisen räknar med att vissa andra nollningsaktiviteter kan ske redan under den kommande helgen.

Nollning

Syftet med gymnasieskolornas nollning ska vara att välkomna nya elever till skolan genom roliga aktiviteter som skapar sammanhållning inom klassen och årskursen.

Gymnasieskolor som jobbar med nollning utser faddrar, som sedan med stöd av skolledningen, arbetar för att förbereda nollningsperioden. Faddrarna jobbar med värderingsövningar och planering, för att kunna leda och ansvara för nollningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!