Nollningen har för länge sedan passerat gränsen

Vi förstår att MUF och vissa andra inte jublar över vårt förslag att lägga ner insparken till gymnasiet, men som vuxen måste man ibland vara den tråkiga som säger nej. Nollningen i Linköping har sedan länge passerat gränsen för vad som är okej.

Polis, föräldrar och allmänhet som följer aktiviteterna på stan vittnar om återkommande inslag av förnedring, äggkastning, glåpord och fylla, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och Kristina Edlund (S), kommunalråd i opposition.

Polis, föräldrar och allmänhet som följer aktiviteterna på stan vittnar om återkommande inslag av förnedring, äggkastning, glåpord och fylla, skriver Elias Aguirre (S), kommunalråd i opposition och Kristina Edlund (S), kommunalråd i opposition.

Foto: Pierre Alexandersson.

Debatt2021-09-29 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Låt det goda samarbetet kring insparken fortsätta" (21/9):

Vi socialdemokrater föreslog nyligen att kommunen ska lägga ner nollningen i gymnasiet. Den långa traditionen av inspark som finns i Linköping är svår att hitta motsvarighet till på andra platser i Sverige. Nollningen, som den kallas, är mer omfattande och framför allt grövre i vår kommun. Polis, föräldrar och allmänhet som följer aktiviteterna på stan vittnar om återkommande inslag av förnedring, äggkastning, glåpord och fylla.

Vi vet att långt ifrån alla upplever nollningsaktiviteterna som förnedrande, men när nollningen år efter år urartar i rena övergrepp kan vi inte stå vid sidan och se på. Så sent som i år beskrev Polismyndigheten att annat viktigt trygghetsskapande arbete fick stå tillbaka för att ta hand om fulla ungdomar. De “fulla ungdomarna” är barn som inte är mer än 15–16 år gamla. Många gånger får de delta i sexistiska lekar, på vilka andra håll skulle vi acceptera det i kommunen? Ledarna för aktiviteterna är sällan heller myndiga och kan inte förväntas ta ansvar för situationen. Kommunens skolor bör därför avskaffa systemet med faddrar, vilket går att göra genom ett beslut i Bildningsnämnden.

Vi förstår MUF:s argument om att nollningsaktiviteterna utanför skoltid inte per automatik försvinner i och med ett förbud. Det tror inte vi heller. Därför vill vi att kommunen inleder ett flerårigt arbete i samverkan med polis och kommunens säkerhetsavdelning för att säkra tryggheten på gator och torg under de år nollningsaktiviteterna klingar av.

Eftersom en positiv introduktion till gymnasiet kan ha stort värde föreslår vi att resurser avsätts för aktiviteter som klassen, under klassföreståndarens ledning, kan göra gemensamt och i avskildhet från andra ungdomar.

Att bryta den destruktiva nollningstraditionen i Linköping är inte något som kommer låta sig göras över en natt, men genom att ta bort skolans osunda koppling till nollningen, erbjuda andra alternativ och slå ner på otillåtna aktiviteter är vi övertygade om att vi kan förändra gymnasieintroduktionen till något positivt.

Nollningen urartar varje år, trots satsningar från kommunens säkerhetsavdelning. Nu får det vara nog.