Mamman: Pizzapengarna gick till kristall

Annas 15-åriga son har blött näsblod och frågat efter pengar till pizza, men aldrig trodde hon att han hade börjat bruka drogen kristall. "Jag är livrädd för att snart få ett samtal om att han ligger på sjukhus."

"Nu har jag sagt att alla utgifter han har ska redovisas med kvitto och han inte får ta emot swish av någon annan. Jag har blivit jättehård", säger mamman Anna efter att ha ertappat 15-åriga sonen med att använda droger. Bilden är arrangerad och det är inte personen på bilden som medverkar i texten.

"Nu har jag sagt att alla utgifter han har ska redovisas med kvitto och han inte får ta emot swish av någon annan. Jag har blivit jättehård", säger mamman Anna efter att ha ertappat 15-åriga sonen med att använda droger. Bilden är arrangerad och det är inte personen på bilden som medverkar i texten.

Foto: Julia Djerf

Linköping2023-04-19 05:00

Anna har nyligen ertappat sin son med att ta droger och ringer till redaktionen. Hon är upprörd över situationen – och överrumplad. Trots att hon försökt vara uppmärksam på tecken och ibland även provtagit sonen, såg hon inte det här komma.

– Hans kompis blev gripen för att ha haft kristall på sig och när min son kom hem så pratade vi och jag fick titta i hans telefon. Morgonen efter fick jag ändå en känsla av att nåt var fel och kollade hans Snapchat. Där hittade jag konversationer som visade att de höll på med det här och då ställde jag honom mot väggen, berättar Anna som egentligen heter något annat.

undefined
Mamman Anna berättar hur hennes son och kompisar snabbt kan få tag på droger via konton på Snapchat och Instagram. Ofta addas barnen av säljarna som sen skickar erbjudanden via stories.

Provtagningen som gjorts på sonen har visat att han varit ren och därför tänkte hon att han talat sanning. Nu säger hon att hon misstänker att det urin som testats kom från någon annan och att hon i efterhand förstått att han hade tagit kristall den gången han blödde näsblod. Pengar, som skulle ha gått till pizza och snacks, kan ha gått till att bli hög på "kriss", som den starkt beroendeframkallande drogen ofta kallas. Sonens kompisgäng ska främst ha tagit drogen hemma hos en kompis när de varit ensamma hemma.

– Jag tror att många också tänker att ”mitt barn skulle inte göra så”, det gjorde jag med. Flera av hans kompisar kommer från ordnade förhållanden med två föräldrar och välbetalda jobb. Det här är ingen klassfråga, det gäller alla, säger hon.

Anna berättar hur barnen har fri tillgång till droger via konton på Snapchat och Instagram, vilket vi också berättat om i tidigare artiklar. Ofta är det säljarna som addar barnen och sen lägger upp erbjudande om att köpa i "stories". Erbjudanden och konton kommer och går och kan försvinna snabbt. Affären görs upp kontant eller via Swish.

– De har varit 7-8 stycken och lagt ut mellan 70 och 100 kronor var, då får man ihop en del tillsammans. Den yngsta i gänget har varit 13 år och det är barn som kommer från olika skolor i Linköping, berättar Anna och rabblar upp både kommunala och privata skolor där barnen går.

– Det kostar bara några hundralappar och är billigare än smuggelspriten. Nu har jag sagt att alla utgifter han har ska redovisas med kvitto och att han inte får ta emot en swish från någon annan. Jag har blivit jättehård, säger hon.

Vad tror du gör att de dras in i det här?

– Jag vet inte. Jag har själv varit tonåring och jag ska inte säga att man inte vill prova på saker för det gör man. Men samtidigt, de vet ju inte vad det är de stoppar i sig, de förstår ju inte det. För dem är det här "en rolig grej". Jag har frågat om han förstår hur farligt det är och han säger "ja", men samtidigt så tror jag inte att de bryr sig om det ändå.

undefined
"Som förälder ställs man inför stora utmaningar, men det här var nånting nytt med tanke på hur snabbt drogen har spridit sig", säger Anna som upptäckt att hennes 15-åriga son brukar kristall. Bilden är arrangerad och det är inte personen på bilden som medverkar i texten.

För att varna andra har Anna tagit kontakt med andra föräldrar. En del har aldrig hört talas om den snabbt ökande drogen, säger hon. När hon vände sig till polisen fick hon länk till "Föräldraskolan" på polisens hemsida.

Hon känner sig maktlös och har tappat tilliten både till sitt barn och till samhället som hon anser brister i kunskap.

– Jag vill egentligen inte släppa ut honom längre, men samtidigt kan jag ju inte låsa in honom heller. Hittills har det inte inträffat någon allvarlig incident och det används emot mig. "Mamma, det har ju inte hänt nåt", säger han. Själv är jag livrädd för att snart få ett samtal om att han ligger på sjukhus.

undefined
3-CMC ingår i gruppen katinoner. De ger rus, eufori och hallucinationer, samt allvarliga och livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador.
Kristall, kiki, kriss

Kristall har den formella beteckningen 3-CMC (3-klorometkatinon) och är en så kallad designerdrog, det vill säga en "legal" kopia av en etablerad drog.

I Sverige klassades 3-CMC som narkotika under 2019.

Drogen ingår i gruppen katinoner. De ger rus, eufori och hallucinationer, samt allvarliga och livshotande biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador.

Enligt polisen har drogen kristall exploderat i hela Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!