Polisen: "Kristall har exploderat i hela länet"

Det är tonåringar, flera under 15 år som missbrukar kristall i Åtvidaberg, säger områdespolisen Samuel Norlin. "Det är extremt när det uppdagas i så låga åldrar".

På frågan om Åtvidaberg är i det allvarligaste läget någonsin kopplat till droger, svarar områdespolis Samuel Norlin att det funnits värre perioder med mer omfattande missbruk.

På frågan om Åtvidaberg är i det allvarligaste läget någonsin kopplat till droger, svarar områdespolis Samuel Norlin att det funnits värre perioder med mer omfattande missbruk.

Foto: Lotta Willsäter

Åtvidaberg2023-03-16 20:00

Områdespolis Samuel Norlin ger en bild av läget: 

– Kristall har exploderat i hela länet, i Linköping inte minst. Också i Åtvidaberg.

– Vi jobbar verkligen med det. När vi börjar dra i det här kommer mer att uppdagas.

Han ger en uppgift om omfattningen i Åtvidaberg i nuläget. 

– Det är ungefär 15, men både pojkar och flickor.  Flera är under 15 år. Jättetråkigt och tragiskt att se att så många unga i detta. 

undefined
Det har blossat upp i hela länet, säger områdespolis Samuel Norlin om drogen kristall.

De senaste dagarna har telefonen gått varm. 

– Vi får mycket tips. Vi åker hem till familjer och har orossamtal. Vi försöker bilda oss en uppfattning om det vi får till oss. 

Vad kan ett hembesök leda till?

– Urinprov, beslag av narkotika och orosanmälan till socialtjänsten. Det är bra att det uppdragas och att föräldrar får upp ögonen för det.

Samuel Norlin tycker det är bra att problemet uppmärksammas. 

– Vi måste sätta stopp för det. 

Hur? 

– Tyngdpunkten ligger på oss samhällsaktörer. Skola, kommun, regionen, barnpsykiatrin, MiniMaria (mottagning för unga), socialtjänsten och polisen, alla vi måste jobba tillsammans.  Förr jobbade man i sina "stuprör". Nu gör lagstiftningen kring sekretess att vi lättare kan jobba ihop. 

undefined
Områdespolis Samuel Norlin möter unga tonåringar som tagit kristall: "Det är svårt att ge en generell förklaring till varför unga testar. För en del är det spänning, att komma bort från tristess. För andra finns en sjukdomsbild, psykisk ohälsa i botten", säger han.

Dessutom nämner han föräldraansvaret och uppmanar föräldrar att ställa frågor, ha koll och vara jobbiga mot sin tonåringar.

– Om man upptäcker att ens barn har missbruksproblem eller upptäcker droger så ska man alltid kontakta polis och socialtjänst.

Han säger att det främsta syftet inte är att lagföra de som är över 15 och påträffas med droger. 

– Målet att bryta det destruktiva och att ungdomarna får hjälp.

Hur arbetar områdespolisen med droger bland unga i Åtvidaberg? 

– Vi har närvaro på skolorna och har en bra samverkan och dialog med kommunen och skolorna.

Du som möter unga i missbruk, kan du ge någon förklaring till varför de börjat ta droger? 

– Det är svårt att ge en generell förklaring till varför unga testar. För en del är det spänning, att komma bort från tristess. För andra finns en sjukdomsbild, psykisk ohälsa i botten.

– Jag tror också att det kan vara en slump hur det börjar. Någon kan ha med sig droger och bjuder på det första gången. Ganska snart kan man få samtal om att man ska betala, det blir problem med skulder. Säljaren vill ha sitt. I slutänden finansierar det gängkriminaliteten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!