Kenneth Lindblad anordnar sin sista whiskymässa

Kenneth Lindblads 19:e whiskymässa i Linköping blir den sista. "Det är dags att sluta, jag är för gammal", säger han.

På upphällningen. Whiskymässan i april blir Kenneth Lindblads sista.

På upphällningen. Whiskymässan i april blir Kenneth Lindblads sista.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-03-07 20:00

Ett möte i baren med en whiskygalen norrman väckte Kenneth Lindblads intresse för den destillerade drycken. Han startade whiskyklubben Beathas vänner och 2004 arrangerade han Linköpings första whiskymässa.

– Vi höll till i Cupolen. På den tiden var det inga montrar utan vi satte upp enkla kafébord och så hämtade jag vita dukar från hotellet. Vi hade jättekul de där första åren, säger Kenneth.

Mässan växte år för år, flyttades till Brigaden och sedan till Konsert & kongress. Där hålls 5–6 april whiskymässan som blir den sista, enligt Kenneth.

– Jag hade tänkt sluta i fjol, men blev övertalad att köra ett år till. Men nu får det räcka, säger Kenneth som fyllde 70 i höstas.

Två år fick mässan ställas in på grund av pandemin. Ett annat år, 2015, var det också nära.

– Brigaden blev av med alkoholtillståndet. En vecka före mässan stod vi med flera tusen sålda biljetter och ingen lokal. Det var lite panik. Men Konsert & kongress ställde upp, vi fick samsas där med en resemässa, minns Kenneth.

undefined
Linköping Whisky Expo har arrangerats sedan 2004. Den här bilden är från 2015.

Har du några insidertips inför din sista mässa?

– Agitator är spännande. De vakuumdestillerar i lägre temperatur, vilket gör att mer smaker bevaras. De lagrar dessutom i annorlunda tunnor, som kastanj. Seminarierna med Hasse Nilsson ska man inte heller missa, han är en oerhört underhållande berättare.   

Kenneth Lindblad har anordnat ölmässor också, senast 24 februari i år. Även dem är det slut med nu.

– Men att jag lägger av öppnar förstås upp för en annan arrangör att satsa på Linköping. Mässorna försvinner nog inte, säger Kenneth.

undefined
Kenneth Lindblad är en känd whiskyprofil, även utanför landets gränser.
Karta: Linköping Konsert & Kongress
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!