För att ge plats åt etableringen av LasseMajas Deckarhus pausade Fenomenmagasinet sin verksamhet och lämnade Gamla Linköping under våren 2022. Planen var att flytta till universitetsområdet, närmare bestämt Galaxen (G-huset), för att kunna öppna igen omkring årsskiftet. Så blev inte fallet utan planerna på en flytt till Galaxen blåstes av. Anpassningen av lokalerna, som ägs av fastighetsbolaget Akademiska hus, visade sig bli så stora att kommunen behövde genomföra en upphandling. Med ett enda anbud avbröts upphandlingen.
Det var dock under upphandlingen som lösningen, med en nybyggnation på Vallaområdet, kom till. Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter, aktören bakom anbudet, presenterade förslaget. Nu säljer bolaget mark till Lejonfastigheter som ska uppföra byggnaden och därefter hyra ut den till Fenomenmagasinet. Bygget beräknas kosta ungefär 95 miljoner kronor och stå klart under andra halvan av 2025 – drygt tre år efter Fenomenmagasinets flytt.
Under tisdagen fattades det slutgiltiga beslutet av kommunstyrelsen och Fenomenmagasinets verksamhetschef Åsa Mistrén Kämpe jublade:
– Vi säger väl bara jippi. Vi har inte riktigt vågat fira förrän beslutet var fattat men ikväll blir det nog ett glas bubbel. Vi är så oerhört glada.
Med de nya lokalerna är förhoppningen att antalet besökare vid Fenomenmagasinet ska mer än fördubblas. Åsa Mistrén Kämpe poängterar att det är positiva nyheter men att det senaste årets turer har varit tuffa.
– Det har varit en lång resa. Att inte veta hur allt ska bli eller när vi kan öppna igen har varit jobbigt. Det har varit svårt att genomföra ett bra utvecklingsarbete, säger hon.
Samtidigt har flytten gett upphov till en mobil verksamhet där Fenomenmagasinet har besökt andra platser i kommunen.
– Det har gjort att vi har nått en bredare målgrupp och personer som aldrig hade gått till vårt science center annars. Vi har redan bestämt att vi ska fortsätta med den mobila verksamheten även när de nya lokalerna är klara.
Tycker du att ni blev utflyttade från Gamla Linköping för snabbt?
– Ja, och det har jag sagt tidigare. Man skulle ha gjort en konsekvensbeskrivning och en mer gedigen undersökning innan man drog igång flytten. Sedan kan man inte rå för det som hände med Galaxen men det var väldigt oklart vad man egentligen ville med vårt science center, säger Åsa Mistrén Kämpe och fortsätter:
– Men jag vill inte att det ska färga sönder en väldigt glad nyhet.
När kommunstyrelsen fattade beslutet under tisdagen lyfte Vänsterpartiets gruppledare Sofia Frithioff en farhåga.
– Jag tillhör en av de som tyckte att det var jätteledsamt när Fenomenmagasinet hamnade i en kappsäck. Jag känner en oro för om verksamheten verkligen ska orka att vara i en kappsäck under de här åren, sa hon.
Åsa Mistrén Kämpe är inte orolig.
– Vi kommer att orka, utan någon tveksamhet. Nu har vi något att sikta på.
För kommunen innebär de nya lokalerna en årshyra på drygt sex miljoner kronor. Hyran är cirka två miljoner högre än den som föreslogs vid Galaxen.
– Fenomenmagasinet är en samverkan mellan kommunen, som går in med fem miljoner kronor om året, och Region Östergötland och Linköpings Universitet som går in med en miljon var. Från 2025 ska även Tekniska verken gå in med två miljoner kronor, säger kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M).
– Sedan ser vi också att den här byggnaden gör att Fenomenmagasinet, över tid, kan bygga en mer publik verksamhet som kan generera externa intäkter. Vi har en god förhoppning om att den offentliga finansieringen ska minska.
Var ni för snabba med att skicka ut Fenomenmagasinet från Gamla Linköping?
– Hade vi inte varit snabba hade vi inte haft LasseMaja i Linköping i dag. Samtidigt fanns det ingen anledning för oss att tvivla på den lösning för Fenomenmagasinet som presenterades för oss, säger Niklas Borg.
Men Fenomenmagasinet har fått ta stryk för etableringen av LasseMaja?
– Med tanke på hur det blev med lokalerna kan man möjligtvis säga så, men vi såg en möjlighet att både kunna utveckla Fenomenmagasinet och få in LasseMaja. Nu har vi ändå en ganska snabb tidsplan och vi kommer att få en slutprodukt som innebär något så mycket bättre än det ursprungliga förslaget. Utifrån det är jag nästan glad att det inte fungerade med Galaxen.