Det var i slutet av 2021 som beskedet kom att Fenomenmagasinet – i hjärtat av Gamla Linköping – behövde flytta. Lokalerna räckte inte längre till för den verksamhet man ville bedriva.
Några månader senare var det tack och hej för ett tag. I dag finns en ny aktör i det gamla sockerbruket och det är nyöppnade Lasse Majas detektivbyrå.
Flera olika platser för en ny placering har diskuterats. Joakim Kärnborg, utvecklingschef i Linköpings kommun, säger att den nu tänkta platsen är det sjunde förslaget man tittat på.
Länge verkade det som att Galaxen på universitetsområdet skulle bli den plats dit Fenomenmagasinet skulle flytta, men det stötte på patrull.
– Vi såg att det blev för dyrt. Lokalerna gick inte heller riktigt att anpassa till Fenomenmagasinets verksamhet, säger Kristina Edlund (S) kommunstyrelsens ordförande.
Hon är verkligt glad över, säger hon, att nu kunna presentera Vallaområdet som en plats för ett nytt Fenomenmagasin som ska bli ett riktigt science center – för barn och unga.
– Ja, vi är så nöjda över placeringen. Nu ser vi en stor möjlighet för familjer som kanske besökt Astrid Lindgrens värld och kanske är på väg till Kolmården att stanna till i Linköping. Jag tror också att Fenomenmagasinet kommer att stärka Lasse Majas verksamhet och hela Gamla Linköping, säger Kristina Edlund.
Det var när kostnaderna för att anpassa de tilltänkta lokalerna på universitetsområdet blev så höga att lagen om upphandling trädde in som lösningen visade sig ligga närmare till hands än man kanske trott.
Hela Vallaområdet ägs av kulturfastigheter i Linköping AB och det var också de som till slut kom med förslaget, i form av ett anbud, att bygga helt nytt på en del av området.
De säljer den del där byggnaden ska stå till Lejonfastigheter AB, som sedan i sin tur hyr ut den till verksamheten.
Hela förhoppningen är också att det här ska bli ett populärt besöksmål och målet är att mer än fördubbla antalet besökare.
Beslutet om den exakta placeringen på tomten mellan Mjellerumsgården och get- och hästhagarna ska kommunstyrelsen besluta om vid sitt nästa möte.
Men någon fara för att hästar och getter får stryka på foten är helt obefogade, det försäkrar både Kristina Edlund och Joakim Kärnborg.
Tvärtom, så är djuren och naturen runt om det tilltänkta Fenomenmagasinet en del i hela verksamheten, säger de. Sedan kan det möjligen bli så att hagarna får anpassas något.
Själva utformningen av byggnaden ska göras med hänsyn till den kulturhistoriska miljön som finns här, påpekar Joakim Kärnborg.
– Detaljplanen medger bebyggelse med men det måste så klart vara anpassat efter området. Även om det är byggnadskontoret som avgör det hela, så är vår bedömning att den tänkta byggnaden mycket väl möter detaljplanens krav, säger Joakim Kärnborg.
Att Fenomenmagasinet nu varit nedpackat under en längre tid än tänkt har förstås påverkat verksamheten. Men bara den som kräver tillgång till lokaler, enligt Kristina Edlund.
Själva skolprogrammet, där fokus ligger på pedagogiskt utformade och ledda program med fokus på naturvetenskap, teknik och teknikens roll i samhället har istället genomförts som mera uppsökande verksamhet.
– Åsa Mistrén Kämpe, som är chef för verksamheten, har gjort ett så imponerande arbete, säger Kristina Edlund.