Kirurg på US inte längre avstängd efter larm om alkoholpåverkan

En neurokirurg – som tidigare stängts av från arbetet på US – är inte längre avstängd utan istället sjukskriven. Kirurgen stängdes av efter Correns granskning som visade att han två gånger fråntagits sitt körkort av alkoholrelaterade orsaker samtidigt som han fick fortsätta operera patienter. Nu har hans körkort dragits in en tredje gång eftersom han inte lämnat in de efterfrågade alkoholproverna.

Transportstyrelsen har nu ännu en gång återkallat neurokirurgens körkort eftersom han inte lämnat in de provresultat som ska styrka "varaktig nykterhet". Det är tredje gången han blir av med körkortet av alkoholrelaterade orsaker.

Transportstyrelsen har nu ännu en gång återkallat neurokirurgens körkort eftersom han inte lämnat in de provresultat som ska styrka "varaktig nykterhet". Det är tredje gången han blir av med körkortet av alkoholrelaterade orsaker.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-06-27 05:00

I augusti 2023 anmäldes en neurokirurg på US till Socialstyrelsens ansvarsnämnd, HSAN. I Ivos anmälan till HSAN skriver de bland annat att han ”befaras olämplig” och begär att han ska få tre års prövotid för att få behålla sin läkarlegitimation. Ärendet ligger nu hos HSAN som ännu inte fattat något beslut.

Neurokirurgen har tidigare dömts för grovt rattfylleri. Då återkallades hans körkort och när han sedan även misskötte sitt alkolås så drog Transportstyrelsens in hans körkort ytterligare en gång. Under den tiden fortsatte han sitt arbete med att operera patienter på US.

I mars publicerade Corren en granskning där det framgick att personal på Universitetssjukhuset i Linköping larmat om att neurokirurgen upplevts som alkoholpåverkad på arbetstid men att han ändå fick operera patienter. En av patienterna var Lena som förlamades i ena armen efter en misslyckad operation. Till Ivo uppgav neurokirurgen att han led av sömnbrist.

undefined
Patienten Lena Huss från Jönköping blev förlamad efter en misslyckad operation där neurokirurgen själv uppgav att han led av sömnbrist.

Lena har tillsammans med anhöriga polisanmält kirurgen för vållande till kroppsskada efter operationen och förundersökningen pågår fortfarande. Efter Correns granskning stängdes neurokirurgen av från sina arbetsuppgifter med full lön, som enligt Region Östergötland ligger på 97 900 kronor per månad. Men sedan början av juni är han inte längre avstängd från sitt arbete, utan sjukskriven.

När neurokirurgen fick tillbaka körkortet sommaren 2023 var det under förutsättning att han senast i januari 2024 skulle ha lämnat in ett läkarintyg med två specifika alkoholtester till Transportstyrelsen.Trots flera påminnelser dröjde det till april innan något läkarintyg kom in till Transportstyrelsen och då saknades den ena av de två obligatoriska alkoholtesterna. Neurokirurgen skriver i ett yttrande till myndigheten att han är medveten om att det ena efterfrågade alkoholtestet saknas, men menar att hans läkarintyg istället har kompletterats med ett annat, bättre prov.

Det inlämnade provet är inte godkänt för att ersätta de obligatoriska resultat som Transportstyrelsen kräver för att verifiera varaktig nykterhet och därför återkallas nu hans körkort igen. Beslutet gäller omedelbart. Neurokirurgen uppger till Corren att beslutet är överklagat. I övrigt vill han inte kommentera uppgifterna, men har tidigare sagt till Corren att han aldrig varit alkoholpåverkad på arbetet och att alkoholproverna han lämnat varit utan anmärkning.

undefined
Carina Folkesson är verksamhetschef på neurokirurgiska kliniken på US i Linköping. Hon har tidigare sagt att hon inte kände till att neurokirurgen fråntagits sitt körkort eftersom han inte kunnat styrka nykterhet.

Neurokirurgens chef Carina Folkesson har avböjt att uttala sig om de nya uppgifterna med hänvisning till att det är ett personalärende. Hon har tidigare sagt att hon inte känt till att han dömts för grovt rattfylleri, att han misskött sitt alkolås eller att hans körkort återkallats på grund av alkoholproblem.

Regiondirektör Mikael Borin kommenterar inte det enskilda fallet, men skriver i ett mejl till Corren:

"Region Östergötland som arbetsgivare har ett ansvar och ska agera om det framkommer att en medarbetare har problem med alkohol eller droger. En utredning ska göras, där man väger in olika aspekter för att bedöma om en medarbetare är kapabel och lämplig att utföra sina arbetsuppgifter. Utgångspunkten är att patienternas säkerhet är den viktigaste aspekten."

Avstängning

Arbetsgivaren kan besluta om avstängning av en arbetstagare. Avstängningen kan vara med eller utan lön.

Ett beslut om avstängning gäller i högst 30 dagar åt gången. Arbetsgivaren kan varje månad fatta ett nytt beslut om avstängning.

Arbetsgivaren kan stänga av en medarbetare som är sjukskriven om arbetsgivaren vill försäkra sig om att arbetstagaren inte är på arbetsplatsen eller har tillgång till arbetsplatsens funktioner, som exempelvis it-system. 

Den som är sjukskriven har rätt att när som helst bryta sjukskrivningen och återgå till arbetet.

Källor: SKR, regionernas information till sjukskrivna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!