Correns granskning av kommunens konferenskostnader visar att hösten 2023 var konferenstät inom många förvaltningar. Granskningen visar också att kommunen i flera fall går emot sina egna regler när man bokar konferenser. Här är några av konferenserna som sticker ut. Läs chefernas förklaringar här.
– Artiklarna skapade en riktig diskussion vid morgonkaffet, det här tycker man är dålig stil, säger Therese Waller, sektionsordförande för Kommunal i Linköping.
Hon förstår att konferenserna inte utgör så stor kostnad i budgeten som helhet, säger hon, men det handlar om tajming och signalvärde.
– Vi träffar dagligen medlemmar som har det så tufft att man bara vill gråta på grund av effektiviseringar och besparingar. Och så får man läsa i tidningen att cheferna har varit på Villa Fridhem.
I goda tider hade det varit en helt annan sak, anser hon. Men i besparingstider blir det provocerande för kommunanställda som jobbar hårt för att hinna med sitt jobb.
Flera lärare har mejlat till Corren med liknande invändningar.
"Det är oerhört upprörande när kommunens ledningsgrupper lägger skattepengar på den här typen av konferenser samtidigt som det finns sparkrav inom barn- och äldreomsorg samt utbildning. Att man har konferens lunch till lunch är inget konstigt och att den inte är på ordinarie arbetsplats är heller inte fel, men den behöver inte vara på en dyr konferensanläggning. Vad är det för fel på Saab Arena?" skriver en gymnasielärare.
Timo Järvinen, lokal ordförande för fackförbundet Sveriges Lärare i Linköping, konstaterar att lärarna i Linköpings förskolor och skolor lever i besparingar som pressar dem. Skolorna får visserligen inte mindre pengar i budgeten, men kostnaderna har ökat – så i verkligheten blir det nedskärningar.
– Det här är mycket pengar som används till konferenser, i en tid då förskola och skola går på knäna. Jag tycker att man behöver fundera igenom om det är rätt använda pengar i ett sådant ekonomiskt läge som kommunen har haft de senaste två åren.
En gymnasielärare berättar att lärarna känner av det ekonomiska läget på flera sätt:
"På vår gymnasieskola har vi de senaste tio åren aldrig fått åka iväg på konferenser eller gå externa kurser. Vi får nu även höra om köpstopp som innebär att vi inte längre får köpa in de läromedel vi behöver. Vi ser kollegor i grundskolan som erbjuds att arbeta som vikarier alternativt sägs upp. Det är då ytterst märkligt att det för vissa inom utbildningsförvaltningen finns pengar att åka på konferens till länets dyraste konferensanläggningar."
Timo Järvinen säger att vissa konferenser troligen är nödvändiga och förstår resonemanget att chefer ibland behöver komma ifrån de egna lokalerna för att koncentrera sig. Samtidigt finns kritik hos många medlemmar mot bristen på fortbildning, där anställda får höra att det inte finns pengar.
– Och den jämförelsen tycker jag är relevant att göra. Kompetensutvecklingen för lärare är ett av de mer eftersatta områdena i våra centrala kollektivavtal. Vi vill ha fortbildning av kvalitet och då måste den få kosta, säger Timo Järvinen.
Även flera politiker i Linköpings kommun har reagerat efter granskningen.
Sofia Frithioff (V), vice ordförande i vård- och äldreomsorgsnämnden, tror att personalgrupper i vissa fall kan ha nytta av att komma iväg och jobba ihop gruppen.
– Men man behöver se till att det inte sker i onödan. Kan man göra samma arbete på hemmaplan?
När verksamheter sparar blir det konstigt att ledningsgrupper åker på dyra konferenser, anser hon. Hon är själv tveksam till konferenser från lunch till lunch.
– Stadshus var iväg med en massa folk till Norrköping. Det var jättebra möten och föreläsningar, men det kändes onödigt att så många skulle sova över i grannkommunen när det går pendel. Själv åkte jag hem på kvällen.
Dessutom är det väldigt viktigt att följa de avtal som finns när man bokar konferenser, betonar Sofia Frithioff (V).
Gunnar Gustafsson (MP), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, tycker det kan vara motiverat för kommunanställda att delta i nationella konferenser som ger ny kunskap. Men det ska vara "synnerligen motiverat" om en intern grupp ska åka till en konferensanläggning, anser han.
– Det går inte att dra en benhård gräns, men när skolorna kämpar med neddragningar, undersköterskor och vårdbiträden inte får fritt kaffe, personalen inte får julklappar, då är det väldigt svårt att motivera att en ledningsgrupp ska åka iväg på en extern anläggning och gå på spa. Visst kan det finnas ett mervärde med sociala aktiviteter på kvällen, men man kan ha en middag och en kvällsaktivitet i Linköping också, säger Gunnar Gustafsson.
Kommunals sektionsordförande Therese Waller anser inte att enhetschefernas argument, att man blir effektivare av att åka iväg till en konferensanläggning, håller.
– Jag vet att cheferna jobbar på konferenser, det är inte det som är grejen. Men de kunde lika gärna vara hemma i stan. De har väl hur mycket konferensrum som helst. Då får man väl ha lite självdisciplin, tänker jag, och stänga av mobilerna.
Det är också anmärkningsvärt att chefer bokar konferenser som inte finns med i kommunens avtal, påpekar Waller.
– Det vet ju vi på golvet. Vi får inte köpa kontorsmaterial och saker till förskolan som inte är upphandlat, även om det är billigare någon annanstans. Så då förstår jag inte att chefer får boka utanför avtalen, säger Therese Waller.
Bland läsarkommentarerna, i mejl och sociala medier, råder delade meningar kring konferenserna. Flera tycker att även kommunanställda bör få åka på konferens, bara det inte går till överdrift.
"Toppenbra att både chefer, andra personalgruppen och skolor kommer iväg och gör utvecklande och roliga saker tillsammans."
"Det får givetvis inte gå till överdrift. 7800 kr för att få en glimt av Bråviken när man drar på sig kallingarna på morgonen kan ju kännas lite tveksamt. Annars är det väl bra grejer."
Andra tycker det är upprörande att kommunen lägger pengar på konferenser i besparingstider.
"Slöseri med våra skattepengar och hur ska Linköpings invånare förstå kommunens besparingar på vissa områden? Dåligt omdöme och verklighetsfrånvaro", skriver "Leif, pensionär".
"När jag läser om detta blir jag så arg så jag får ont i magen. Vilket hutlöst slöseri med våra skattepengar. Och vilka lama förklaringar cheferna ursäktar sig med", skriver "Fortfarande arbetande pensionär".
Therese Waller, sektionsordförande för Kommunal i Linköping, tycker det är klokt av samhällsbyggnadsförvaltningens ledning att dra i bromsen när det gäller övernattningar. Det borde även utbildningsförvaltningen överväga, anser hon.
– Många av våra medlemmar inom förskolan går på sommarledighet utan att veta var de ska vara i höst, utifrån besparingar. Så ser deras verklighet ut, för rektorerna har inga pengar. Då blir det väldigt konstigt att samma rektorer åker på konferens. Det kan vara lite pengar i sammanhanget, men signalvärdet till personalen - det blir grymt.
Både Jonatan Hermansson (S) och Annika Krutzén (M), som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden respektive social- och omsorgsnämnden - och därmed ytterst ansvariga - välkomnar Correns granskning av konferenskostnader. Men säger samtidigt att de har förståelse för att man även i offentlig sektor behöver åka på konferens.
– Men det finns då en hög förväntan på att man följer policy och de avtal om upphandlingar som finns, säger Annika Krutzén.
– Av era artiklar att döma tycker jag att det överlag framstår som att Linköpings kommuns kostnader är skäliga i förhållande till antalet anställda. Men de brister som framkommer behöver naturligtvis rättas till, säger Jonatan Hermansson (S).
Elias Aguirre (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ser det som självklart att kommunen ska följa sina ingångna avtal, och att skattemedel ska användas på rätt sätt. I barn- och ungdomsnämnden har man stort fokus på utbildningsförvaltningens kostnader, säger han.
– Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter ha möjlighet för personal att kunna åka iväg på konferenser. Jag ser det som positivt att lärare och annan personal får åka iväg och reflektera och prata ihop sig inför terminsstart till exempel.
Mari Hultgren (S), ordförande i bygg- och miljönämnden, tycker inte att det är konstigt att kommunanställda åker iväg på konferens eftersom det bland annat "finns ett värde i att komma bort och inte behöva tänka på stressen i vardagslivet". Men hon påpekar att i hennes nämnd är alla externa konferenser med internat inställda i år på grund av det ekonomiska läget.
– Vi har lagt besparingar riktade mot bygg- och miljönämnden och jag förväntar mig att det återspeglas även när det gäller konferenser.
LÄS MER: Skolchefernas förklaringar: Därför lägger vi mest pengar på konferenser.
HÖR AV DIG: Vad tycker du om kommunens konferenser? Vilka erfarenheter har du själv? Mejla jenny.eriksen@corren.se och tina.enstrom@corren.se och berätta. Du kan också tipsa oss om andra saker vi bör granska - här kan du läsa mer om hur det går till.