Här har förhandlingarna strandat – efter fyra månader

Hyresförhandlingen för drygt 7 000 Linköpingslägenheter har strandat – och ska avgöras av domstol. Förfarandet, som en lösning på tvisten, är ny sedan 2023. "Det är oprövad mark", säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Hyresförhandlingarna för drygt 7 000 lägenheter har strandat i Linköping. Nu ska tvisten avgöras av domstol.

Hyresförhandlingarna för drygt 7 000 lägenheter har strandat i Linköping. Nu ska tvisten avgöras av domstol.

Foto: Jan Novotny

Linköping2024-03-10 17:00

Branschorganisationen Fastighetsägarna, som företräder flera privata aktörer i Linköping, har tidigare sagt att de anser att årets hyreshöjning bör landa på 12 procent. I mitten av januari meddelade kommunala Stångåstaden, som förvaltar cirka 18 000 lägenheter i Linköping, att de kommit överens med Hyresgästföreningen om en betydligt lägre höjning – nämligen 4,95 procent.

undefined
Rikard Norman på Fastighetsägarna i Linköping anser att de överenskommelser som hittills tecknats i Linköping innebär en för låg hyreshöjning.

Nu meddelar Fastighetsägarna att de har vänt sig till domstol, det vill säga Hyresnämnden i Linköping, för att få saken avgjord. När Hyresnämnden har utsett en så kallad skiljeman ska avgörandet meddelas inom sex veckor. Därefter har parterna två veckor på sig att, utifrån skiljemannens beslut, sluta en förhandlingsöverenskommelse. Förfarandet är nytt sedan årsskiftet 2022/2023.

– Ett problem med hyresförhandlingarna har tidigare varit att det var oklart exakt vad vi skulle förhandla om och att när vi inte kom överens tjänar egentligen Hyresgästföreningen på det. Det är en lång process och det är första året för oss som vi kan använda oss av den nya lagen. Helt plötsligt har vi ett verktyg när Hyresgästföreningen bara säger nej. Det är därför vi har valt att använda oss av den här möjligheten, säger Rikard Norman på Fastighetsägarna i Linköping.

undefined
Fastighetsägarna företräder flera privata fastighetsägare i hyresförhandlingarna. I år är första gången som de använder sig av den nya tvistelösningen.

Förutom Stångåstaden har även privata aktörer så som Willhem, Heimstaden och Victoriahem kommit överens med Hyresgästföreningen om en höjning på 4,95 procent. 22 000 lägenheter i Linköping är hittills färdigförhandlade.

Är det inte rimligt att ni följer samma procentsats?

– Vi ser samtidigt, om man gör en utblick i landet, att 4,95 är en relativt låg nivå. Beslutet från skiljemannen i Stockholms stad var 5,8 procent, och det är klart att vi har synpunkter även på den nivån. Ett problem är att Hyresgästföreningens strategi är att få till tidiga överenskommelser som sen styr övriga hyresförhandlingar, säger Rikard Norman.

Vad är din förhoppning om utfallet av domstolens beslut?

– Vår förhoppning är så klart att vi ska få 12 procent som är den rimliga höjningen som vi har räknat fram utifrån den överenskommelse som vi har. Sen, om jag är lite mer realistisk, så hoppas jag att skiljemannen tar en relevant hänsyn till kostnadsutvecklingen och inte bara kollar vilka övriga överenskommelser som har slutits på samma ort.

undefined
Benny Andersson, förhandlare hos Hyresgästföreningen i Linköping, bekräftar att parterna befinner sig långt ifrån varandra i hyresförhandlingen.

Benny Andersson är förhandlare på Hyresgästföreningen i Linköping. Han bekräftar att parterna står långt ifrån varandra.

– Till att börja med tycker vi att det är bäst om man kan komma överens genom förhandling – men vår argumenation är att det finns överenskommelser för 22 000 lägenheter på samma nivå och vi har inte fått några argument som ger oss skäl att acceptera mer än så för Fastighetsägarnas medlemmar. Deras lägenheter har inte per automatik högre bruksvärde än övriga, säger han.

Men då blir allmännyttans hyra vägledande?

– Det behöver inte nödvändigtvis vara allmännyttans hyror som är klara först. Vi anser att när ett tillräckligt stort antal lägenheter är färdigförhandlade så blir det vägledande, säger Benny Andersson.

Anser ni att det är bra att möjligheten att använda skiljeman finns?

– Vi ser positivt på att den finns men rätten bör användas med försiktighet. Förstahandsalternativet ska alltid vara att hitta en överenskommelse och den här möjligheten ska inte användas för att klämma ut det sista av förhandlingen.

Karta: Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!