På torsdagen skickade S+M-styret i Linköping ut ett pressmeddelande med rubriken "20 miljoner kronor för att färre unga ska dras in i kriminalitet". Bakgrunden till nyheten är det budgetarbete som pågår inför 2024. Sedan den övergripande kommunbudgeten klubbades av kommunfullmäktige i somras har nya skatte- och pensionsprognoser tagits fram. Regeringen har också presenterat sin budgetproposition med nya beslut om statsbidrag. Därför fattar kommunstyrelsen, under nästa vecka, beslut om en så kallad tilläggsbudget. Här genomför S+M-styret budgetförändringar utifrån de nya förutsättningarna.
– Jag förstår om många Linköpingsbor tycker att jag upprepar mig men det är jättetuffa ekonomiska tider för oss i kommun-Sverige. Skatteprognosen ser bättre ut men däremot är pensionskostnaderna fortsatt väldigt höga. Om man slår ihop alla förändringar sedan budgeten i somras har vi en liten summa på 20 miljoner kronor som vi kan fördela, säger Kristina Edlund (S) och fortsätter:
– Den pengen väljer vi att lägga på social- och omsorgssidan för att vi är i ett väldigt allvarligt läge i Linköping. Vi har en kriminalitet som går ned i yngre åldrar och vi behöver göra insatser så att kriminaliteten inte får fäste bland våra barn och unga. Egentligen skulle alla våra verksamheter behöva få mer resurser men social- och omsorgsnämnden är mest prioriterad.
När S+M-styret presenterade sin budget i somras var målet att kommunen skulle gå 20 miljoner kronor plus 2024. Nu är målsättningen att nå ett nollresultat.
Då tar ni alltså bort överskottet och ger till social- och omsorgsnämnden?
– Jag tror att många Linköpingsbor, om de lyssnar på satsningar som görs på nationell nivå, kan få uppfattningen att det skulle komma mer pengar till kommunerna och regionerna. Det blir inte så när man slår ihop regeringens budgetproposition, skatte- och pensionsprognosen – så för att vi ska kunna ge de här 20 miljoner kronorna ligger resultatet på noll, säger Kristina Edlund.
Vad ska då tillskottet på 20 miljoner kronor användas till? Social- och omsorgsnämndens ordförande Annika Krutzén (M) ger följande förklaring:
– Dels har kostnaderna ökat för våra placeringar av barn och unga på HVB- och Sis-hem. Dels har våra öppna insatser inom socialtjänsten ökat. Det kan till exempel handla om föräldrastöd eller att vi hjälper unga att hitta en meningsfull fritid och andra vägar i livet. Vi ser att det är fler som tackar ja till våra insatser sedan vi flyttade ut till Skäggetorp men också på grund av samhällsutvecklingen och kriminaliteten. Fler är hjälpsökande då de är rädda och oroliga.
Kommunens kostnad, för placeringar av unga på HVB- eller Sis-hem, beräknas landa på cirka 137 miljoner kronor under 2023. Nästan 15 miljoner kronor mer än under 2022.
– Målet är alltid att placeringarna ska minska och vara så korta som möjligt. Vi har sett att det ger goda resultat om vi, efter en placering, kan erbjuda stödboendeplatser här i kommunen. Då får de unga, som inte är redo att flytta hem, ett boende med det stöd de behöver.
Oppositionspolitikern Liselotte Fager (KD) är positiv till S+M-styrets 20 miljoners-satsning.
– Det glädjer mig att man gör den här satsningen med tanke på hur omvärlden ser ut och de insatser vi som kommun kan göra för att stävja brottsligheten. Det är rätt prioritering, säger hon.
Miljöpartiets gruppledare Maria Moreas är mer kritisk.
"Det finns ju ett sparkrav på social- och omsorgsnämnden på 55 miljoner i internbudgeten som ska tas nu på kommunfullmäktige. Så att man ger 20 miljoner ska nog inte riktigt ses som en satsning", skriver hon till oss.