Socialnämnden går med underskott och har gjort så under flera år. Beslutet sedan tidigare är att nämnden ska spara 55 miljoner kronor fram till 2026.
– Vi ser att allt fler personer kommer att behöva stöd från sociala myndigheter framöver och vi måste göra något, säger Annika Krutzén (M) ordförande i social- och omsorgsnämnden.
Men det behöver inte betyda att allt är nattsvart. Tvärtom, säger hon.
– Det som sticker ut i den här åtgärdsplanen är att det ändå är många positiva saker vi har arbetat fram. Även om jag förstår att det låter motsägelsefullt.
Det gäller exempelvis frågan om gruppbostäder.
– Vi har en kö till LSS-boenden, samtidigt som vi ser att allt fler inte vill ha ett rent gruppboende. Det finns de som vill bo mera självständigt men med hjälp nära. Så vi behöver ställa om.
Hon tror att om Linköping kan ställa om till fler, lite mer självständiga, boenden så kan det passa de personer som vill leva lite mer oberoende och med det kan trycket på gruppbostäder minska.
Ett pilotprojekt har genomförts på tre boenden och bedömningen, enligt projektet, är att det är möjligt att avveckla Centrum stödboende och ersätta det med boendestöd, utan att kvaliteten försämras för de boende.
En annan åtgärd man vill införa är riktad mot våldsutsatta kvinnor. I dag finns det bara en form av skydd. Kvinnan och barn, om sådana finns i familjen, flyttas till skyddat boende i en annan kommun.
– Det här är inte alltid bra. All kontinuitet försvinner, barnen mister tryggheten som skola och förskola kan ge och familjen får svårare med sitt nätverk.
Hon menar att sett utifrån kvinnornas perspektiv, och utifrån graden av hot, så skulle ett "mellanalternativ" kunna vara en lösning. Här tänker man sig ett boende där man stärkt det så kallade skalskyddet, alltså med lås, larm och annan typ övervakning.
– Vi ska testa nu. Kommunen har ett antal lägenheter och några av dem ska vi ställa om för de familjer som kan bo kvar i Linköping.
Men hur blir den totala säkerheten då, med barn i skola och kvinnan på sitt jobb?
– Det kommer att bli extra skydd kring familjen. Men jag vill understryka att detta passar bara dem där hotbilden inte är så stor. Det här ska verkligen bara vara ett alternativ där det går. Är hotbilden för stor, då måste man flytta kvinnan och barnen.
Annika Krutzén hoppas att den här lösningen innebär att en hotad familj kan få trygghet i att inte hela vardagen förändras, samtidigt som det blir billigare för nämnden eftersom man inte behöver betala boende i annan kommun.
En annan besparing som föreslås är att dra in vissa aktiviteter med övernattning för den grupp som omfattas av LSS.
Orsakerna är flera, dels handlar det om personalbrist, dels om att efterfrågan på aktiviteter med övernattningar har minskat, enligt Annika Krutzén.
– Samtidigt ökar vi också antalet aktiviteter dagtid.
De som omfattas av LSS-beslut är tämligen få, är det tvunget att spara på en så liten grupp?
– Vi har ett större utbud av aktiviteter än vad lagen föreskriver och förändringen görs för att det är svårt att rekrytera personal och att efterfrågan minskar. Förändringarna, att ställa om till färre aktiviteter med övernattning och fler på dagtid, gör att fler personer kommer att få ta del av aktiviteterna. Nämnden har en ansträngd ekonomi och därför måste vi prioritera det som är lagstadgat.