"Skulle jag ha öppet kvällar skulle jag gå i konkurs"

Gamla Linköping är ett av länets största turistmål. Men företagarna i området är frustrerade. "Gör inte politikerna något riskerar området att bli tomt på både butiker och restauranger", säger fyra entreprenörer i stadsdelen.

Vad ska hända med Gamla Linköping? Humlan Svensson, Marcus Andersson, Molle Johansson och Jessica Sjögren säger att de kämpar för att få lönsamhet i sina verksamheter i stadsdelen – som nästan är helt tom under höst, vår och vinter.

Vad ska hända med Gamla Linköping? Humlan Svensson, Marcus Andersson, Molle Johansson och Jessica Sjögren säger att de kämpar för att få lönsamhet i sina verksamheter i stadsdelen – som nästan är helt tom under höst, vår och vinter.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2022-08-23 17:00

Friluftsmuseet Gamla Linköping är relativt okänt utanför Östergötland, och få Linköpingsbor har besökt stadsdelen de senaste åren.

Det var två lärdomar som drogs av Visit Linköpings undersökning 2021.

Nu varnar företagare i Gamla Linköping för att flera riskerar att gå i konkurs – om inte kommunen börjar prioritera området hårdare. I ett öppet brev till politikerna vill Företagarförening Gamla Linköping veta hur, och om, politikerna är beredda att satsa på turistmålet.

– Våra företag måste gå med vinst, annars kan vi inte vara kvar, säger Humlan Svensson, ägare till Humlans Gröna.

undefined
Humlan, Molle, Jessica och Marcus tror att det finns möjlighet att utveckla Gamla Linköping som turistmål – inte minst under höst och vinter.

De fyra företagare som Corren träffar menar att de gör vad de kan som enskilda företagare, men att kommunen måste ta ett helhetsgrepp för att locka fler besökare – året om. I dag finns det två huvudsäsonger i Gamla Linköping: sommaren och veckorna runt jul.

– Resten av året finns det ingen publikdragande aktivitet, förutom att vi privata företag har öppet. Jag tjänar mer på att stänga restaurangen i september och öppna upp kort under julborden, istället för att ha öppet hela hösten, säger Marcus Andersson, som driver Wärdshuset.

Både han och Jessica Sjögren, ägare till Dahlbergs café, önskar att de kunde ha kvällsöppet. Men kundunderlaget är för litet.

– Skulle jag ha öppet på kvällar skulle jag gå i konkurs, säger Jessica.

undefined
"När det inte är högsäsong ser Gamla Linköping helt stängt ut. Servicepunkten, som nu ligger mitt i området, skulle behöva flyttas till någon av entréerna", säger Jessica Sjögren.

Själva har de många förslag som de menar skulle göra Gamla Linköping mer levande.

Fler parkeringar

När det är högsäsong är trafiksituationen vid Gamla Linköping kritisk, menar Företagarförening Gamla Linköping.

– Det behövs bättre bussparkeringar och fler bilplatser, säger Molle Johansson, som driver butiken Historiska kompaniet.

undefined
"Varför inte ha en stripad turistbuss om går från resecentrum till Länsmuseet, Flygvapenmuseet och Gamla Linköping?", frågar sig krögaren Marcus Andersson.

Belysa husen

Ett enkelt sätt att göra området trivsamt under höst och vår är att belysa fastigheterna, menar Jessica Sjögren.

– De kulturhistoriska byggnaderna skulle bli så fina! Som det är i dag kommer ingen hit efter klockan 15 på höst och vinter, för då är det mörkt. Tyvärr har vi fått nej, eftersom det innebär yttre påverkan på byggnaderna.

Låt Visit Linköping sköta marknadsföringen

– Det skulle betyda mycket om Visit kunde sköta marknadsföringen för hela området. De är proffs. Det skulle vara toppen om de kunde arbeta med att sätta ihop olika paket för turisterna. Vi har gjort det på egen hand, men inte lyckats nå ut, säger entreprenörerna.

I december förra året fattade Linköpings kommunstyrelse beslut om att Visit Linköping, det kommunala destinationsbolaget, ska satsa på privatturismen – och göra Gamla Linköping till en än större turistmagnet. Enligt Johan Rustan, vd på Visit Linköping, har arbetet påbörjats. Samtidigt påpekar han att det är en stor satsning och att det därför kommer att ta tid innan ett färdigt utvecklingsprogram kan presenteras.

undefined
"Vi är i högsta grad beroende av vilka beslut eller uteblivna beslut politiken i Linköpings kommun kommer att ta de kommande fyra åren", skriver Företagarförening Gamla Linköping i ett öppet brev till politikerna.

Låt entrén till Gamla Linköping vara gratis – för alltid

2019 infördes entréavgift till julmarknad i Gamla Linköping. Beslutet upprörde både knallar, Linköpingsbor och företagare. 2021 togs avgiften bort.

Hittills har ingen politiker drivit igenom frågan om att införa entréavgift i Gamla Linköping. Men enligt Humlan Svensson ligger risken för att det införs "som en blöt filt över företagarna".

– För mig som driver blomsterbutik skulle det vara förödande. Jag har en del stammisar och ingen betalar entrébiljett för att köpa en blomma.

undefined
"Den summa som museet fick in var ungefär samma summa som vi privata företagare och knallar förlorade. Det kändes knas", säger Molle Johansson angående avgiften till julmarknaden som infördes 2019.
Gamla Linköping

I mitten av 1940-talet väcktes en motion om att skapa ett ”Skansen för Östergötland”. Området – som skulle bevara äldre byggnader – kom att kallas Gamla Linköping.

Valla gård styckade av mark och testamenterade till kommunen.

Uppbyggnaden av museet tog verklig fart på 1950-talet.

Bakom Friluftsmuseet Gamla Linköping står Linköpings Konst & Museer, som organisatoriskt hör hemma i kultur- och fritidsförvaltningen.

Museets byggnaderna ägs och förvaltas av Kulturfastigheter AB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!