Det är en omfattande utredning som ligger till grund för det inriktningsbeslut som under tisdagen fattades av Linköpings kommunstyrelse (ks). Under mer än ett år har en projektgrupp utrett kommunens besöks-, evenemangs- och mötesverksamhet – med ett extra fokus på Visit Linköpings uppbyggnad och uppdrag. Ekonomidirektör Peder Brandt har lett arbetet.
– En förändrad affärsmodell för Visit är något som vi har diskuterat under många år. Marknaden har förändrats, kanske framförallt på konsertsidan, vilket har gjort att kostnaderna har ökat och marginalerna minskat. Om man backar tillbaka tio år var det inte konserterna som artisterna tjänade pengar på utan skivorna. Så är det inte längre, förklarar ekonomidirektören.
– Jag ser det som positivt att vi tar den här nya inriktningen och jag hoppas att resultatet kan bli en bra verksamhet för såväl kommunen som invånarna och de besökare som kommer hit, fortsätter han.
Utredningens enskilt största förslag, som politiken nu väljer att anamma, innebär en satsning på privatturismen. Anledningarna att turista i Linköping ska bli fler. Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, förklarar närmare:
– Nu får Visit ett mycket tydligare fokus på privatturism och utveckling av befintliga besöksmål där framförallt Gamla Linköpings potential lyfts fram. Anledningarna att besöka museet behöver bli fler, både för Linköpingsborna och tillresta besökare. Där har vi stora förhoppningar på en etablering av Lasse-Majas deckarhus.
Konsekvensen av det förändrade fokuset blir ett minskat åtagande kring affärsturism.
– Vi tror att det kommer att bli en bestående pandemieffekt, att vi kommer att fortsätta att blanda fysiska och digitala möten mer och att affärsturismen därmed minskar. Då blir det viktigare för oss att fokusera på privatturismen, förklarar kommunalrådet Niklas Borg.
En annan stor förändring handlar om eventuppdraget. Tanken är att Visit Linköping endast ska ansvara för de större evenemangen av nationell karaktär. Resterande event, av mer lokal karaktär, ska ligga på kultur- och fritidsnämndens bord.
Utredningen föreslår också förändrade affärsmodeller när det kommer till Saab Arena och Konsert & Kongress. Till detta hör kommunens köp av fastigheten Palatset 2, innehållande Saab Arena, som även det klubbades under tisdagens ks.
– Man ska vara tydlig med att säga att det här är ett inriktningsbeslut. Alla de förändringarna som föreslås kräver ett fortsatt arbete för att mejsla fram detaljerna, förklarar Niklas Borg.
I dag tillför kommunen årligen 24,2 miljoner kronor till Visit Linköping. Det nya uppdraget och den nya inriktningen, som ska vara på plats någon gång under 2022, bedöms inte öka dessa kostnader.
Ska personalgruppens storlek förändras?
– Det är svårt att säga, det får klargöras i de fortsatta utredningarna, svarar ekonomidirektör Peder Brandt.
Under tisdagens ks-möte var ledamöterna, på det stora hela, eniga i beslutet. Miljöpartiets Jenny Ivner gjorde dock följande medskick inför det fortsatta arbetet:
– Vi vill att Visit även fortsatt ska jobba med att anordna stora kongresser i Linköping och vi skulle också vilja se att bolaget erbjöd en heltäckande evenemangskalender. Om det skulle vara så att man i arbetet kommer fram till ett inträde för hela Gamla Linköpings-området är vi kritiska till det. Området ska vara tillgängligt.