Stångåstadens försäljning av fastigheter är årets största affär på bostadsmarknaden i Linköping. Eftersom Stångåstaden ägs av Linköpings kommun så gäller offentlighetslagstiftningen, det innebär att när kontraktet är underskrivet så blir de övriga buden offentliga – om någon ber att få se dem.
Redaktionen bad att få titta på siffrorna.
Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden, visar buden och redovisar samtidigt hur bolaget resonerade när de skulle sälja. Visserligen har de sålt till den som bjöd högst – 890 miljoner kronor blev priset – men vägen dit är mer komplicerad än den kan verka.
– Minnet av en affär för ungefär 15 år sen finns kvar. Då köpte Acta av Stångåstaden, många kommer ihåg det för den gången blev inte deras förvaltning bra, säger Fredrik Törnqvist.
Acta var då ett finansbolag utan egen bostadsförvaltning. Därför var det viktigt den här gången att välja ut fastighetsbolag som redan har erfarenhet av att förvalta bostäder.
Tankarna på att sälja för att kunna bygga nytt utan att få allt för hög skuldsättning har funnits länge hos Stångåstaden. Diskussionerna i styrelsen utmynnade i att en transaktionsrådgivare upphandlades. Där vann Catella som fick i uppdrag att hitta tänkbara köpare. Catella är finansiell rådgivare i fastighetsaffärer och tillsammans med Stångåstaden fick de ihop en lista med 20 fastighetsbolag – alla etablerade i Sverige.
Dessa 20 erbjöds att köpa och ungefär hälften visade intresse.
– Åtta eller nio av dem kom hit och vi visade dem runt så att de fick titta, berättar Fredrik Törnqvist.
Eftersom intressenterna inte hinner gå igenom allt tillåts de lämna det som kallas indikativa bud, det betyder att dessa kan förhandlas både uppåt och neråt. Fem bolag lämnade sådana indikativa bud, det lägsta kom från Trenum AB och låg på 800 miljoner kronor.
Tre av dessa fem var så intresserade att de var beredda att höja sina bud, Heimstaden, Ikano bostad och Samhällsbyggnadsbolaget.
Två bolag, Trenum och CA fastigheter, gav upp.
Efter första förhandlingsrundan var Heimstaden uppe 941,4 miljoner respektive 900 miljoner jämnt för de övriga två.
Men det är inte så enkelt att det slutar där.
En statlig utredning med uppgift att utreda skattereglerna för försäljningar i fastighetsbranschen blev en joker i leken. Om dessa regler ändras så riskerar köparen att bli skyldig mer skatt än väntat. Samtliga tre budgivare ville därför pruta lite för denna eventuella skatteförändring.
Heimstaden ville dra av 5,5 procent, Ikano bostad 10 procent och Samhällsbyggnadsbolaget kom aldrig så långt att de preciserade sina krav.
I det här läget var Heimstadens bud högst.
– Men vi träffade alla dessa tre som hade högst indikativt bud. Visserligen låg Ikano väldigt långt efter när det gällde bud, men vi valde att träffa dem eftersom det är ett bra bolag som är duktiga på att förvalta. Alla de tre som vi träffade fick många frågor av oss kring hur de tänkte sig att sköta förvaltningen av bostäderna.
Det som sedan avgjorde var dels budet, dels det faktum att Heimstaden har en etablerad förvaltning av bostäder i andra svenska städer.
– De har också ordning så att de kan finansiera en så här stor affär, så de var totalt sett bäst.
Så långt kommen i förhandlingen fick Heimstaden tillgång till allt som krävs för att de ska kunna bedöma vad det är som de egentligen köper. Och det var först därefter som det slutgiltiga priset bestämdes – 890 miljoner kronor.
Den finansiella rådgivaren Catella fick ungefär tre miljoner kronor för det arbete som de gjorde i samband med försäljningen.
Läs mer: Politiker vill sälja mark - kan vara lagbrott