Politisk strid om Stångåstadsaffären

Den som köper fastigheter av Stångåstaden får samtidigt bygga 375 lägenheter i Vallastaden och Djurgården. Det gör oppositionen rejält upprörd.

Elias Aguirre (S). "Vi vill attrahera nya byggaktörer till Linköping".

Elias Aguirre (S). "Vi vill attrahera nya byggaktörer till Linköping".

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-04-23 08:00

Beslutet att knyta marktilldelning i Vallastaden och Djurgården till Stångåstadens planerade lägenhetsförsäljning fattades i veckan av samhällsbyggnadsnämnden.

– Vår ambition är att använda Stångåstadens försäljning till att attrahera nybyggare till Linköping. Det handlar om att få till så mycket bostadsbyggande som möjligt – det är bra för näringslivet och för de bostadssökande, kommenterar nämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Oppositionen röstade emot.

– Jag var ordentligt upprörd på mötet. Hanteringen av det här ärendet är under all kritik, det är regelvidrigt och nonchalant, säger Muharrem Demirok (C).

Demirok vänder sig mot att samhällsbyggnadsnämnden fick ärendet på sitt bord först nu.

– Stångåstaden förhandlar sedan en tid med köpare där det ingår att sälja kommunal mark, utan att det funnits några som helst kommunala beslut. Det här är en ren sosseprodukt, en affär som ordförandena i Stångåstaden och samhällsbyggnadsnämnden gjort upp, helt utan insyn. Det är en riktig soppa, dundrar Demirok.

Demirok tycker också att affärsupplägget är feltänkt.

– Att få köpa 1 000 lägenheter i Linköping kan vara en extremt god affär i sig. Varför ska man då sockra affären med kommunal mark? Jag tror helt enkelt att det här är en affär som är skapt för ett antal aktörer som man från början har valt ut.

Elias Aguirre pekar på att upplägget gör det möjligt att snabbt få i gång byggnation på Djurgården.

– Det är viktigt att tidigt få in en aktör som åtar sig att bygga på Djurgården. Det är ett område som kommer att vara attraktivt längre fram, men det är alltid svårt i början. Så var det med Vallastaden; det krävdes lite övertalning för att få aktörer att kliva in.

Demirok håller inte med.

– Det är skitsnack. Vi har inga problem att få byggaktörer till Linköping. Ring vilken byggherre som helst i Linköping, vilken som helst. Om de säger "nej, vi är inte intresserade av att bygga på Djurgården", då ska jag skaffa mig en hatt och äta upp den. Vi har en otroligt gynnsam marknad och Djurgården är ett jätteattraktivt område.

Elias Aguirre menar att det behövs fler företag som bygger i Linköping.

– Ju fler som har Linköping som en av sina baser, desto bättre. Särskilt större företag med erfarenhet från hela landet, som har god ekonomi och kan klara sig även när tiderna inte är så fantastiskt bra som de är just nu. Det är jätteviktigt om vi ska kunna fortsätta bygga i den takt vi behöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!