Den 7 oktober stängde restaurangen, som länge gick under namnet Hagdahls kök, efter att företaget som drev den försatts i konkurs. Några dagar senare gick kocken Erik Karlsson förbi den nedsläckta lokalen på väg hem från jobbet.
– Det stod en lapp på dörren att de hade stängt och sen läste jag i Corren att de hade fått lägga ner. Då kände jag att jag kanske skulle titta på om man kunde ta över.
Andra hade kanske varit avvaktande till att ta över ett ställe som precis gått i konkurs?
– Jo, men jag såg en möjlighet och jag fick en väldigt bra dialog med museet och vi ville samma saker, säger Erik Karlsson som känner till lokalen väl efter att han själv jobbat på Hagdahls kök för några år sedan.
De som drev restaurangen innan satsade på att ha öppet även på kvällstid. Men så kommer det inte att vara med det nya styret, till en början åtminstone.
– Vi kommer att gå tillbaka till det gamla klassiska Hagdahls-tänket med café och lunch. Vi kommer att ha samma öppettider som museet, säger Erik Karlsson som sedan drygt en vecka tillbaka smugit igång restaurangen för museets besökare och de som jobbar i huset. Den 14 februari öppnar lunchserveringen upp för alla.
Ni ligger en liten bit ifrån den livligaste stadskärnan och har inga stora företag som grannar. Hur är det att driva lunchrestaurang här?
– Som jag minns det från när jag jobbade här så fungerade det bra, det var nästan alltid många gäster. Utmaningen nu är att nå ut till folk så att de vet att vi finns och har öppet.
Restaurangen har fått sitt namn från läkaren, kokboksförfattaren och Linköpingsbon Charles Emil Hagdahl som levde på 1800-talet. Intill besticken och servetterna står ett exemplar av en av hans kokböcker.
– Den fick jag av min mormor när jag hade gått ut restaurangskolan. Vi tittar ganska mycket i boken faktiskt, sen gör vi förstås våra egen tappning på det. Men vi testar en del grejer som han har skrivit.
I samband med museets tre år långa renovering piffades också takterrassen upp och museichef Olof Hermelin har flaggat för ytterliggare uppdateringar på taket.
– Nästa steg är att vi ska försöka få till något för sommaren så att vi kan använda oss av terrassen. Sen är tanken att vi framåt hösten ska kunna öppna upp någon form av kvällsverksamhet. Kanske torsdag till lördag med en avsmakningsmeny, säger Erik Karlsson.