Den 7 oktober stÀngde restaurangen, som lÀnge gick under namnet Hagdahls kök, efter att företaget som drev den försatts i konkurs. NÄgra dagar senare gick kocken Erik Karlsson förbi den nedslÀckta lokalen pÄ vÀg hem frÄn jobbet.
â Det stod en lapp pĂ„ dörren att de hade stĂ€ngt och sen lĂ€ste jag i Corren att de hade fĂ„tt lĂ€gga ner. DĂ„ kĂ€nde jag att jag kanske skulle titta pĂ„ om man kunde ta över.
Andra hade kanske varit avvaktande till att ta över ett stÀlle som precis gÄtt i konkurs?
â Jo, men jag sĂ„g en möjlighet och jag fick en vĂ€ldigt bra dialog med museet och vi ville samma saker, sĂ€ger Erik Karlsson som kĂ€nner till lokalen vĂ€l efter att han sjĂ€lv jobbat pĂ„ Hagdahls kök för nĂ„gra Ă„r sedan.
De som drev restaurangen innan satsade pÄ att ha öppet Àven pÄ kvÀllstid. Men sÄ kommer det inte att vara med det nya styret, till en början Ätminstone.
â Vi kommer att gĂ„ tillbaka till det gamla klassiska Hagdahls-tĂ€nket med cafĂ© och lunch. Vi kommer att ha samma öppettider som museet, sĂ€ger Erik Karlsson som sedan drygt en vecka tillbaka smugit igĂ„ng restaurangen för museets besökare och de som jobbar i huset. Den 14 februari öppnar lunchserveringen upp för alla.
Ni ligger en liten bit ifrÄn den livligaste stadskÀrnan och har inga stora företag som grannar. Hur Àr det att driva lunchrestaurang hÀr?
â Som jag minns det frĂ„n nĂ€r jag jobbade hĂ€r sĂ„ fungerade det bra, det var nĂ€stan alltid mĂ„nga gĂ€ster. Utmaningen nu Ă€r att nĂ„ ut till folk sĂ„ att de vet att vi finns och har öppet.
Restaurangen har fÄtt sitt namn frÄn lÀkaren, kokboksförfattaren och Linköpingsbon Charles Emil Hagdahl som levde pÄ 1800-talet. Intill besticken och servetterna stÄr ett exemplar av en av hans kokböcker.
â Den fick jag av min mormor nĂ€r jag hade gĂ„tt ut restaurangskolan. Vi tittar ganska mycket i boken faktiskt, sen gör vi förstĂ„s vĂ„ra egen tappning pĂ„ det. Men vi testar en del grejer som han har skrivit.
I samband med museets tre Är lÄnga renovering piffades ocksÄ takterrassen upp och museichef Olof Hermelin har flaggat för ytterliggare uppdateringar pÄ taket.
â NĂ€sta steg Ă€r att vi ska försöka fĂ„ till nĂ„got för sommaren sĂ„ att vi kan anvĂ€nda oss av terrassen. Sen Ă€r tanken att vi framĂ„t hösten ska kunna öppna upp nĂ„gon form av kvĂ€llsverksamhet. Kanske torsdag till lördag med en avsmakningsmeny, sĂ€ger Erik Karlsson.