Restaurangen öppnade samtidigt som museet i mitten av maj och lockade med kvällsöppet och takterrass med utsikt över Raoul Wallenbergs plats. Men satsningen höll inte ens ett halvår innan ägarna i fredags meddelade att de stänger med omedelbar verkan och att företaget går i konkurs.
– Vi har haft för låg omsättning. Juli var en ekonomisk katastrof och vi har inte hämtat oss från det. Luncherna har varit okej men det har varit svårt att nå ut och få folk att förstå att vi har haft kvällsöppet, säger Sara Cederhem som varit med och drivit restaurangen tillsammans med Peter Cederhem och Abdel Haddadi.
Hon säger att en förestående konkurs varit på känn i flera månader men att de har hoppats kunna vända på siffrorna, tills det inte gick längre.
– Det känns oerhört tråkigt. Men med tanke på världsläget med skenande inflation och enorma elräkningar framöver känns det ganska mörkt för restaurangbranschen, säger Sara Cederhem.
Vad händer nu för er?
– Det vet vi inte, men vi har vissa tankar för framtiden.
Restaurangen tillhör Östergötlands museum, som har satt igång arbetet med att så fort som möjligt hitta någon som kan ta över.
– Det här är jättetråkigt och det kommer dessutom väldigt olägligt. Vi har flera bokningar av evenemang på museet just nu där man hade velat ha restaurangen till luncher och middagar. Men vi arbetar för att kunna lösa det, säger Olof Hermelin, museichef på Östergötlands museum.
De som drivit restaurangen fram tills nu säger att det har varit svårt att få folk att förstå att de har haft öppet på kvällarna. Finns det något ni kan göra för att synliggöra restaurangen?
– De har haft väldigt ambitiösa öppettider och man kanske behöver anpassa öppettiderna något, framförallt på kvällarna. Och marknadsföra sig mer. Vi har försökt hjälpa till med marknadsföringen och kommer att fortsätta med det för de som tar över.
I somras talades det om att restaurangens takterrass ska renoveras. Är det fortfarande aktuellt?
– De planerna kvarstår. Det ska byggas väderskydd så att man sitter bättre och får en mysigare miljö uppe på terrassen. Just nu investerar vi faktiskt också i nya kylar och frysar, vilket gör att det här kommer ännu mer olämpligt. Men vi jobbar för fullt för att hitta en lösning så att vi kan öppna så snart som möjligt, säger Olof Hermelin.