Nu är museet färdigt – här är de nya lokalerna

Efter mer än tre år är Östergötlands museum äntligen redo att öppnas igen. På lördag är den stora invigningen, men vi har redan nu fått se de nya lokalerna.

Olof Hermelin, museichef, har en hektisk vecka. Mycket ska falla på plats inför lördagens nyöppning. Han ska också orka med det gedigna tvådagarsprogrammet som museet erbjuder.

Olof Hermelin, museichef, har en hektisk vecka. Mycket ska falla på plats inför lördagens nyöppning. Han ska också orka med det gedigna tvådagarsprogrammet som museet erbjuder.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-05-10 18:02

Vid midnatt lördagen 2 mars 2019 var sista gången museet hade öppet för besökare. Nu på lördag 14 maj 2022 är det dags igen. Renoveringen och förnyelsearbetet är färdigt.

undefined
Emma Vilhelmsson, Gabriela Huk och Melanie Klein har alla jobbat med konstutställningen ”Verkligheter”. Tavlorna är inte placerade i kronologiskordning utan efter olika ämnen.

Olof Hermelin, museichef, ser fram emot att fylla lokalerna med människor. Han står bredvid den nya museishoppen och berättar om känslorna inför lördagen.

– Det känns pirrigt och nervöst, på rätt sätt. Det känns också stressigt, vi jobbar mot en deadline. Men vi kommer att hinna färdigt, säger Olof.

undefined
En av de tillfälliga utställningarna är ”Mopeden – en svensk designhistoria”. Olof Hermelin vill att museet ska ha en bredd och han hoppas att mopederna ska locka människor som kanske inte vanligtvis går på museer.

Det är en del kvar att fixa med när vi besöker museet på måndagen. Ljussättningen ska bli klar, det allra sista ska målas och allt ska städas. Medarbetarna jobbar dygnet runt de sista dagarna.

undefined
Olof Hermelin, museichef, har en hektisk vecka. Mycket ska falla på plats inför lördagens nyöppning. Han ska också orka med det gedigna tvådagarsprogrammet som museet erbjuder.

I de två fasta utställningarna har det skett stora förändringar. Konstutställningen och den kulturhistoriska utställningens lokaler har helt byggts om. I stället för ett klassiskt kvadratiskt rum så fylls båda utställningarna av former.

Konstutställningen som heter "Verkligheter" hänger nu på vita väggar som alla har olika böljande former. Konstverken hänger inte i kronologisk ordning, utan har sorterats efter olika ämnen. 

undefined
Formerna bjuder in till en känsla av lekfullhet bland konstverken. Konsten ska finnas för alla och vara lättillgänglig, berättar Melanie Klein, konstintendent.

I ett utrymme finns barnporträtt från olika tidsåldrar. Där kan man se hur man porträtterat barn och reflektera över hur vi porträtterar dem i dag i sociala medier.

– Vi ville göra utställningen relevant för besökaren, vem som helst ska kunna kliva in och göra kopplingar till sitt eget liv. Inte bara den som är väldigt insatt i konsten, säger Gabriela Huk, ansvarig chef för "Verkligheter".

undefined
Den långa raden med fönster mot Gråbrödragatan har länge varit igensatt. Nu har man öppnat en korridor längs hela fönsterraden som badar i ljus. Där kommer det också att finnas sittplatser för den som vill reflektera, berättar Emma Friberg.

Den nya kulturhistoriska utställningen heter "Vägen hit". Även där blir själva rummet en del av utställningen. Formerna och färgerna speglar innehållet i den rundtur som utställningen är.

Först spelas en film som symboliserar framtiden. När man tar steget in i själva utställningen möts besökaren av sin egen spegelbild. "Vägen hit" är en resa bakåt i tiden, där man utgår från sig själv och reser 11 000 år tillbaka i tiden.

undefined
Kulorna som finns i den kulturhistoriska utställningen kan ha avfyrats på slaget vid Stångebro. De är av rätt material och fanns under rätt tidsålder. Men det är omöjligt att säga exakt när de lämnade vapnen.

– Jag hoppas att man tar med sig att varje individ är en produkt av sin historia, inte bara under sin egen livstid, säger Emma Friberg, projektledare för "Vägen hit".

undefined
I galleri Wåghals hänger ny konst av unga konstnärer. Lou Gerdin Detterfelt och Linn Sernefalk från Ung konst Öst har hjälp till att samla in konst från länet. Även skolungdomar har fått bidra till utställningen.

I galleri Wåghals finns den tillfälliga utställningen "Nya vågen". Östgöta konstförening och Ung konst öst har i ett samarbete samlat in konst från konstnärer i Östergötland mellan 13 och 25 år. Här får framtiden ta plats i det nyöppnade museet.

undefined
Arkivet har renoverats och lokalen har fått hög säkerhetsklass. Rummet ska stå emot både vatten och eld och skydda de rika historieskildringarna som finns i gulnade pärmar, berättar Jim Löfgren, arkivarie.
Karta: Östergötlands museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!